Després de l'ajustament a Sport i el tancament d'Interviu i Tiempo, ara és el torn d'El Periódico de Catalunya i la resta de diaris del Grupo Zeta. La direcció ha comunicat aquest divendres als seus treballadors que reestructurarà la plantilla de totes les seves empreses per reduir-ne la massa salarial en un 45%. Aplicar aquest ajustament a la redacció d'El Periódico (foto), suposaria la pèrdua d'un centenar de llocs de treball. Si inclou les àrees d'administració, informàtica i publicitat, les baixes sumarien més de 150 persones, segons estima el comitè d'empresa.
Aquesta proposta és més agressiva que la formulada per a Sport. Al diari esportiu, l'empresa pretenia reduir la massa salarial un 40% i finalment va pactar un 35%, cosa que va suposar 29 acomiadaments.
Zeta no ha detallat res més sobre la reestructuració. "La direcció ha indicat que es deu a causes organitzatives i proposa d'estudiar mesures alternatives als acomiadaments forçosos, com són ara baixes voluntàries", segons la nota enviada pel comitè d'El Periódico als treballadors.
Dos mesos
El comitè s'oposa "frontalment" a la reestructuració (parla de "brutal agressió") perquè "dinamita el clima laboral i els acords signats el juliol passat i farà impossible la publicació d'El Periódico tal com el coneixem.
La representació laboral reclama a la direcció que se'ls faciliti "informació clara" sobre la marxa del grup, la renegociació del deute amb els bancs i el model de negoci que volen implantar."
La notificació de l'empresa posa en marxa el cronòmetre de l'Expedient de Regulació d'Ocupació: un mes d'avís previ a la presentació de l'ERO i un altre mes per al període de consultes obligatori.
Gas a fons
Grup Zeta va trepitjar a fons l'accelerador de la seva reestructuració l'abril del 2017 amb la venda d'Ediciones B a Penguin Random House per 40 milions d'euros. Això li va permetre reiniciar el pagament dels seus deutes als bancs, suspès el desembre de 2016.
Vendre una editorial amb beneficis i actius segurs com Mortadelo i Filemón era la part fàcil del pla de pagament d'un deute de gairebé 100 milions d'euros, renegociat amb un grup de bancs encapçalats per CaixaBank. La part difícil era retallar el principal cost del grup: els salaris.
Entre abril i juny de 2017, el grup va resoldre una primera intervenció a El Periódico de Catalunya, que es va saldar amb tres dies de vaga i una rebaixa de salaris del 16%. No n'hi havia prou, d'acord amb els nous plans del grup, que segueix el mateix patró de conducta que a Sport. A l'esportiu, l'empresa pretenia retallar els salaris un 21%, però el juny passat, l'àrbitre del Departament de Treball va rebaixar la rebaixa al 8%. Zeta va considerar el diari "inviable" en aquestes condicions i, en una segona ofensiva, va aconseguir 29 acomiadaments, el 35% de la plantilla.
Aquesta segona ofensiva s'ha desencadenat ara als diaris de Zeta, que inclouen, a més d'El Periódico de Catalunya, El Periódico d'Aragó, Extremadura, La Crónica de Badajoz, Mediterráneo (Castelló) i Còrdoba.
El passat 8 de gener, Zeta va tancar les revistes Interviu i Tiempo, incloses les seves versions digitals, a causa de la "la impossibilitat" de sostenir "les importants pèrdues dels últims anys", segons un comunicat del grup, que les xifrava en set milions d'euros els últims cinc anys. La caiguda en la difusió es va situar al 65% en aquell mateix període i un 80% al llarg de l'última dècada, segons dades de l'empresa.
Reconversió digital
Zeta no només pretén resoldre els seus deutes –estimats ara en uns 60 milions d'euros– i reduir costos, sinó accelerar la seva reconversió digital, com altres grups mediàtics basats en els mitjans impresos i el seu tradicional aparell industrial i comercial, la crisi dels quals és imparable.
El grup pretén prescindir de professionals veterans amb sous alts i rellevar-los per un nombre inferior de joves amb sous més baixos i perfil més adequat per afrontar la reconversió digital. En paral·lel, part de les operacions –com elaborar continguts de menor valor afegit o part de la comercialització– se subcontracten a empreses externes. Hi haurà morts i ferits, però Zeta, com altres companyies de mitjans tradicionals que han arrossegat els peus davant la transformació digital sense posar-se al dia, es juga ara la seva supervivència.