Tres grans escultures d'una tona de pes, els Guardians, de Xavier Mascaró, s'han instal·lat avui al carrer Sancho d'Àvila, a la Superilla del Poblenou. Es tracta d'una donació de la Fundació Vila Casas que s'ha ubicat enfront del museu de pintura contemporània Can Framis, de la pròpia Fundació, com una forma de convidar els ciutadans a viure l'art i també a conèixer el Museu.

Gegants de ferro

Les tres escultures, segons el seu autor, Xavier Mascaró, estan inspirades en les figures dels temples babilònics i en les de la cultura cambodjana del segle XII: grans guerrers que custodien els edificis sagrats. Es tracta d'unes figures de 190 centímetres d'amplada, 130 de fondària i 280 d'alçada, realitzades amb ferro fos. Són figures molt similars, però amb petites diferències, amb una textura oxidada. L'autor amb ella pretén transmetre "pau i serenitat". I en aquest cas no volen custodiar cap temple, sinó la mateixa cultura. Mascaró ha instal·lat, de forma temporal o permanent, grups de figures similars en diferents ciutats del món. De fet, 10 Guardians de Mascaró ja s'havien exposat a París, el 2008, davant del Palais Royal. Per a Mascaró, és especialment important que el seu art surti al carrer, perquè així arriba a tothom, i a més a més, facilita a l'espectador un factor "sorpresa" que no existeix quan l'art s'exposa a museus o galeries. L'escultor es mostra especialment satisfet que els seus Guardians estiguin a un barri amb tanta història com el Poblenou.

Consolidar la Superilla

Josep Maria Montaner, regidor de districte de Sant Martí, en la inauguració del monument, ha volgut agrair, en aquest "dia feliç", a Antoni Vila Casas la cessió a la ciutat d'aquesta escultura, i ha manifestat el seu desig que altres mecenes col·laborin també amb l'art urbà. Per a Montaner els Guardians constitueixen, "un element més de qualitat a la Superilla". Montaner ha afirmat que aquestes escultures "simbolitzaran les superilles i esdevindran guardianes de la Superilla i de la Fundació". Ha admès que encara hi ha crítiques a la Superilla del Poblenou i ha afirmat que tot i que s'han de fer "ajustos" a un model que ha presentat "algunes disfuncions", "mai no tirarem enrera la Superilla".

La tasca de Vila Casas

El procés de preparació de la cessió d'aquestes obres a la ciutat s'ha perllongat durant tot un any. Però finalment els Guardians s'han sumat a les tres escultures que la Fundació ja han cedit a l'art públic barceloní: l'Homenatge a Isaac Albéniz i Alicia de la Rocha d'Alfonso Alzamora a l'Auditori, L'escala de l'enteniment de Jaume Plensa al Campus de la Ciutadella a la Universitat Pompeu Fabra i Dell'arte, de Jaume Plensa, a la plaça de Can Framis.

El Mascaró més internacional

Mascaró va néixer a París el 1965, però va passar la seva infància entre Barcelona, València i França. De fet, el seu primer estudi artístic el va instal·lar al Barri Gòtic, on feia de pintor. Però realment va ser l'escultura la que li va donar rellevància internacional, amb les seves grans figures metàl·liques. Ha treballat a Nova York, Londres, Mèxic...