Avui s'ha presentat, al Museu Marítim, La guia de vins de Catalunya 2019, de Jordi Alcover i Sílvia Naranjo. La guia enguany arriba a la seva 11ª edició, i aquest any és publicada per l'editorial La Subversiva Lectura. Aquesta guia vol ser la gran obra periodística sobre els vins de la terra. Per elaborar-la els autors i col·laboradors han tastat, a cegues, més de 1.400 vins. Alhora que es presentava la guia, es presentaven els vins que han tingut major puntuació i que han estat premiats. Per a aquesta guia, el millor vi català és el Picapoll Negre 2015 del Celler Oller del Mas, de la DO Pla del Bages, que també s'ha endut el premi al millor vi negre. El premi al millor blanc s'ha repartit, ex aequo, entre el Metamorphika Sumoll Blanc Brisat 2017, del Celler Costador, de la DO Catalunya i el Masia Carreras Blanc 2016 del Celler Martí Fabra de la DO Empordà. El premi al millor rosat ha estat repartit entre tres dels candidats: l'Escabeces 2016 de les Vinyes del Tiet Pere, de la DO Tarragona; el Finca Olivardots Rosa d'Àmfora 2017, de les Vinyes d’Olivardots, de la DO Empordà; i el Dido "La Solució Rosa" 2016 del Celler Venus La Universal, de la DO Montsant. El guardó de la guia al millor escumós ha correspost al Paratge Qualificat Turó d'en Mota 2004, del Celler Recaredo, de la DO Cava. I s'ha considerat que el millor vi dolç era l'Alta Alella 1981 Ismael Manaut del Celler Alta Alella, de la DO Alella. Per celebrar els premis, la Festa de La guia de vins de Catalunya 2019 continuarà al Museu Marítim fins a les 20h.

 

En les categories de premis honorífics, els guanyadors han estat:

  • Premi La Guia 2019 Vi de Patrimoni: La Pell Negre 2017, Celler Lagravera, DO Costers del Segre.
  • Premi La Guia 2019 Vi de Cupatge Històric: Mestres Mas Via Vintage Brut Gran Reserva Mágnum 2000, Caves Mestres, DO Cava.
  • Premi La Guia 2019 Trajectòria: Pere Bonet i Ferrer

Enguany, com a novetat s’han afegit els premis a millors vins monovarietals de varietats autòctones:

  • Premi La Guia al Millor Carinyena Negra 2019: Vall Llach Mas de la Rosa Vi de Finca 2016, Celler Vall Llach, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Negra 2019, Ex Aequo: Venus de La Figuera 2014, Celler Venus La Universal, DO Montsant i Vi d'Altura Les Manyes 2015, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Sumoll Negre 2019: Sumoll de Solergibert 2017, Celler Solergibert, DO Pla de Bages.
  • Premi La Guia al Millor Trepat Negre 2019: La Coma Trepat 2017, Celler Molí dels Capellans, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Garnatxa Blanca 2019: Pla de Pey 2016, Vins El Tros, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Macabeu 2019: Brisat del Coster Macabeu 2017, Celler Mas Foraster, DO Conca de Barberà
  • Premi La Guia al Millor Moscatell 2019: Vinum Verum Muscat 2016, Terroir al Límit, DOQ Priorat.
  • Premi La Guia al Millor Parellada 2019: L'Home Peix 2017, Agrícola de Corbera d’Ebre, DO Terra Alta.
  • Premi La Guia al Millor Picapoll Blanc 2019: Foranell Picapoll 2016, Celler Quim Batlle, DO Alella.
  • Premi La Guia al Millor Xarel·lo Blanc 2019: Tiques 2017, Joan Rubió, vi sense DO.

Una guia pràctica

La guia de vins de Catalunya vol convertir-se en "l'espai central del vi català" i pretén, sobretot, ser un instrument pràctic. La informació de cada vi és la bàsica, i presentada de forma el més entenedora possible. Els vins estan classificats de forma senzilla, per denominacions d'origen, però també, en el cas dels millors, per puntuacions i tipus de vi. Per facilitar la consulta, enguany s'ha llançat la guia online, a través de la qual es poden millorar les cerques (per varietats, per fermentació, per criança...).

Les oportunitats existeixen

A aquesta guia hi trobarem caves de 12 euros puntuats millor que d'altres de 40. Si bé és cert que els vins premiats solen estar en una categoria alta de preus, en posicions destacades de la guia, entre vins de més de vint euros, se'n poden trobar de situats en l'escala de preus de 6 a 8 €.  A més a més, a través d'aquesta guia, el consumidor podrà buscar nous tipus de vi per experimentar: elaborats en àmfora, ecològics, fets amb varietats recuperades...