Després de 4 mesos i més 148 dies d'aturada, el Sindicat de Guionistes dels Estats Units (WGA, per les seves sigles en anglès) acabarà la seva vaga més llarga en la història del col·lectiu aquest dimecres després d'haver assolit un acord temptatiu amb els estudis de Hollywood. Les juntes directives del WGA Oest i el WGA Est han votat per unanimitat la decisió d'aixecar l'ordre de vaga, i ara el conveni temptatiu assolit diumenge passat amb l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP), que engloba als principals estudis, se sotmetrà al vot de ratificació del 2 al 9 d'octubre. El final de la vaga permet als guionistes tornar a la feina durant el procés de ratificació però, en cas que els membres rebutgin l'acord, la vaga es reprendria.

El WGA va començar la vaga el 2 de maig i dimarts passat el gremi va fer públics els detalls de l'acord, que presenta millores en temes que van ser clau durant la disputa, com els pagaments residuals pel streaming de fins a un 76% o certs blindatges davant de l'ús de la intel·ligència artificial (IA). Segons fonts del sindicat, en l'acord es va determinar que l'IA no pot escriure o reescriure material literari, un dels èxits més consistents de l'acord. A més, el material que es generi per IA no serà considerat com a material original. També explica que els guionistes podran fer ús de l'IA si l'empresa ho consent, però que les companyies no poden exigir-li els escriptors que utilitzin un programari d'intel·ligència artificial per la seva feina. "La WGA es reserva el dret d'afirmar que l'explotació del material dels escriptors per entrenar IA està prohibida pel MBA (l'Acord Mínim Bàsic) o altres lleis", es llegeix en el resum publicat a la seva pàgina web.

Foto: Europa Press

El gremi també ha negociat "un nou residual basat en l'audiència" en el que es calcularan les visualitzacions d'acord a les hores de streaming nacional dividides per durada. "Les sèries i pel·lícules realitzades per a HBSVOD —vídeo sota demanda d'alt pressuposat— que siguin vistes pel 20% o més dels subscriptors nacionals del servei en els primers 90 dies de la seva estrena, o en els primers 90 dies de qualsevol any d'exhibició posterior, obtindran una bonificació equivalent al 50 % del residual fix nacional i estranger", ha explicat el sindicat. Així mateix, la remuneració residual per streaming a l'estranger es basarà ara en el nombre de subscriptors estrangers per als serveis disponibles a tot el món. També han anunciat que les companyies es comprometen a proporcionar al gremi el total de les hores emeses a les plataformes tant a nivell nacional com internacional de programes en streaming de plataformes d'alt pressupost, com Netflix.

I què passa amb els intèrprets? De moment, els actors de Hollywood continuen en vaga. L'acord dels guionistes és un primer perquè el Sindicat d'Actors desconvoqui l'aturada que porten defensant des del mes de juliol passat, sempre que els estudis se sentin a negociar-hi per arribar a un altre acord que els permeti millorar les seves condicions. De fet, les seves reivindicacions són similars a les dels guionistes. Sense ells, la reobertura de Hollywood encara és una quimera.