És oficial. Els guionistes de Hollywood inicien a partir d'aquest dimarts una vaga que podria paralitzar la indústria del cinema. Després de diversos dies de negociacions el Sindicat de Guionistes dels Estats Units (WGA) i l'Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP) no han arribat a un acord. "Encara que el nostre Comitè de Negociació va iniciar aquest procés amb la intenció d'arribar a un acord just, les respostes dels estudis han estat totalment insuficients donada la crisi existencial a la qual s'enfronten els escriptors", va explicar WGA en el seu compte de Twitter. A més, el sindicat també ha advertit que els piquets començaran durant la tarda d'aquest dimarts i van fer una crida d'unió als seus integrants.
Les exigències dels guionistes
El WGA reclama al voltant de 600 milions de dòlars en augments salarials i altres beneficis, com "els residuals", les compensacions que rep un integrant de l'equip cada cop que la seva sèrie o pel·lícula es torna a emetre en televisió, i que segons denuncia el sindicat, s'han vist minvades amb l'aparició de les plataformes streaming. L'últim precedent de vaga de guionistes va ser el 2007 i es va allargar durant 100 dies. Una decisió que va suposar unes pèrdues de 2.100 milions de dòlars i es va materialitzar amb el comiat de 37.000 professionals.
La decisió d'anar a la vaga ha arribat després de sis setmanes de negociacions entre el WGA i l'AMPTP, que engloba els grans estudis com Disney, Apple, Amazon, Paramount, NBC, Warner Bros. Discovery i Sony. A través d'un comunicat recollit per mitjans locals, l'aliança argumenta que ha presentat al gremi una proposta en la qual s'incloïen "augments generosos" en la remuneració dels escriptors, així com "millores residuals" i que es trobaven disposats a millorar l'oferta. Tanmateix, argumenten que a conseqüència de la magnitud de les altres peticions del WGA, com la de tenir un nivell mínim de personal a les sales de guionistes de televisió, així com un treball mínim garantit de setmanes per programa, no veien opcions per a un acord.
Les conseqüències de les plataformes 'streaming'
L'arribada i consolidació de les plataformes de streaming són les principals preocupacions dels escriptors pels canvis en la producció que aquestes han provocat a la indústria. Tot i que, no s'ha produït un augment en les produccions televisives, les condicions són incertes a causa de la reducció de capítols de les sèries en l'actualitat, les poques oportunitats per a nous talents i el treball no remunerat en projectes que encara no han estat aprovats. El sindicat ha acusat les grans empreses de Hollywood de "devaluar encara més la professió d'escriptor", a causa de les seves postures "inamovibles" durant les negociacions.
"Han tancat la porta a la seva força de treball i han obert la porta a l'escriptura com una professió totalment independent. Un acord així mai podria ser contemplat per aquesta filiació", declaren. Entre les conseqüències més urgents estan les pauses gairebé immediates de programes de televisió diaris, els xous d'entrevistes i altres projectes d'actualitat. A més, les estrenes de sèries i pel·lícules podrien experimentar retards significatius, i gradualment la producció general de productes audiovisuals al país es paralitzaria. A més, s'espera un fort impacte econòmic en centres de producció, com ho són les ciutats de Los Angeles, Nova York i Atlanta.