“Gràcies per fer història i haver fet sold out. Picabaralla, picabaralla! Batussa, batussa!”. Així ha començat la final de la temporada de Catalunya Freestyle, la primera competició de rap improvisat en català de la història, que ha venut totes les entrades de la Sala Razzmatazz 2 de Barcelona. Els 16 millors freestylers professionals de Catalunya, que havien guanyat les classificatòries territorials celebrades durant el 2024, s’han enfrontat cara a cara en una trobada en què el català ha estat l’autèntic guanyador. L’organització ha valorat molt positivament l’impacte de la competició i el seu paper en la promoció de l’ús social del català dins l’escena urbana i, molt especialment, entre el jovent: “Arribem al jovent amb una proposta única, perquè fomentem el català a través d’un llenguatge universal, com és el hip-hop”, ha afirmat DJ Alar, membre de l’organització de Catalunya Freestyle.
![Final T1 CatalunyaFreestyle 5 Final T1 CatalunyaFreestyle 5](/uploads/s1/51/10/17/41/final-t1-catalunyafreestyle-5_15_630x420.jpeg)
Catalunya rimarà lliurement o no rimarà
Dani Entreliti, de Banyoles, que va ser semifinalista de la classificatòria de Terrassa, fa vuit anys que rapeja. Forma part del col·lectiu 97 onzas, grup que considera una família. Explica que: “El rap per mi és una teràpia, és la via per expressar tot el que necessito treure. Només concebo la vida al voltant del freestyle, i poder-ho fer en català era molt necessari”. En l’última fase de la competició, s’ha trobat cara a cara amb Joel i ha acabat emportant-se el títol de guanyador en una final molt disputada. El jurat, format per Soen, Noult, Gles, El Gordo del Puru i Still ill (Lágrimas de Sangre), ha destacat l’alt nivell de la competició: “Hi ha hagut un nivell altíssim. Algunes batalles eren finals anticipades. A més, hi ha hagut molta disparitat d’estils, molta personalitat i molt de carisma”, afirma Still ill, membre del jurat i de l’organització de Catalunya Freestyle. Markus FM, Maribaba (mtBlack) i Sarita Langreo han presentat un esdeveniment que ha comptat amb tots els ingredients d’una final: expectació, nervis, emoció i eufòria.
Hi ha hagut un nivell altíssim. Algunes batalles eren finals anticipades. A més, hi ha hagut molta disparitat d’estils, molta personalitat i molt carisma
Entre els competidors hi ha hagut noms reconeguts de l’escena del rap i la glosa, com Zoyert (Barcelona), Ktano (Parets del Vallès), Spica (Menorca), Gery (Girona) o Yung Rovello (Sant Pol de Mar). Marina (Barcelona), Majaraca (Sabadell), Dafer (Mollet), Daura Mangara (Banyoles), Endo (Sabadell) o Kosmo (Badalona), Dani Entreliti (Banyoles), Vanks (Mataró) i Fetitxe13 (Reus) també s’han enfrontat per aconseguir el primer premi de la competició. La jornada ha comptat amb artistes destacats, com DJ Fat Chets, que juntament amb els beatboxers catalans BeatCat han posat les bases instrumentals a la competició, i amb Good Jan (Pawn Gang), Poor Tramit i Elane, que han actuat entre rondes d’enfrontaments. Amb l’èxit de la primera temporada que acaba amb la final celebrada a Razzmatazz, Catalunya Freestyle es consolida com una competició de referència, amb una comunitat en creixement i un paper clau per al freestyle en català.
![Final T1 CatalunyaFreestyle 13 Final T1 CatalunyaFreestyle 13](/uploads/s1/51/10/18/49/final-t1-catalunyafreestyle-13_15_630x420.jpeg)
L’espurna de Catalunya Freestyle neix el 2021, amb les primeres trobades de freestylers en català organitzades pel col·lectiu Raplegats. Posteriorment, el projecte comença a agafar força, quan Gold Battle i l'Associació Cultural Llobregat Block Party guanyen els Premis Lluís Carulla 2022 a millor idea amb el projecte Perifèria Gold Battle, que utilitza el rap com a eina transformadora. Des d'aleshores, Catalunya Freestyle no ha parat de créixer tant pel que fa al nombre de participants com de públic.