El 2002 es va fer pública la sentència contra l'alcalde de Ponferrada Ismael Álvarez. Era li primera vegada es condemnava un polític a Espanya per assetjament sexual. L'assumpte havia provocat no pocs debats, tant al carrer com a programes de televisió i telenotícies. Nevenka Fernández va fer el pas de denunciar, una cosa que no era freqüent, i menys encara quan actua el poder. El 2004 Juan José Millás va publicar Hay algo que no es como me dicen. El caso de Nevenka Fernández contra la realidad i el 2021 va veure la llum a Netflix la minisèrie documental Nevenka, dirigida per Maribel Sánchez-Maroto. Ara agafa aquest testimoni una Icíar Bollaín que s'ha especialitzat en aquest tipus de ficció inspirada en fets reals, com va fer també a l'excepcional Maixabel. Amb prou recursos i, sobretot, una història tan potent a les seves mans, la directora madrilenya guanyadora de dos Premis Goya per Te doy mis ojos, firma una pel·lícula sincera i, encara avui, molt necessària. Aprofitant la conjuntura, xerrem amb ella via Zoom per desentranyar les claus de Soy Nevenka, film que aquest divendres ha arribat a les sales de cinema.

És una d'aquelles pel·lícules que provoca que, en sortir del cinema, et quedis durant una bona estonareflexionant. La història i com està |explicada, et commou.
Intento fer coses que commoguin, sí. Hi ha una intenció, que et facis preguntes en sortir del cinema. Que pensis en el que has experimentat veient-la i et plantegis reflexions del que has vist.

Tenim molts titulars sobre l'assetjament, però no tenim tanta informació sobre com el viu la víctima

I després et vens ganes d'investigar, de saber més. Suposo que aquest és un dels propòsits de la pel·lícula, anar a l'os de la història.
Sí, tenim molts titulars sobre l'assetjament, però no tenim tanta informació sobre com el viu la víctima: "Com se'n surt d'això, com s'encara això"… M'interessava donar una mica de llum sobre aquest tema.

I a més, és una cosa que ja vas fer el 2003 amb Te doy mis ojos, subratllar i denunciar alguna cosa com l'assetjament sexual, que potser en aquell moment tampoc no era una cosa tan visible. Era interessant i necessari plantejar aquesta problemàtica.
En aquell moment era més el maltractament dins d'una parella, d'un matrimoni. La història de Nevenka tenia uns elements públics que m'interessaven molt. A més, hi havia l'element d'assetjament laboral, que ella no va poder denunciar, perquè no estava tipificat llavors, però que passava públicament. El maltractament de Te doy mis ojos succeïa a porta tancada, però aquí hi ha coses que passen a porta tancada i d'altres que no.

I en un lloc públic com un ajuntament.
I en un lloc de treball, entre un cap i una empleada. Això també és maltractament social.

A més, quan va succeir el cas de la Nevenka, les xarxes socials no existien. Com creus que hagués transcendit la història amb aquestes ja vigents?
Va tenir un impacte immens, malgrat que no hi havia xarxes socials. A la premsa, l'impacte va ser brutal. El que ara són les xarxes, abans eren les tertúlies... Crec que hagués estat semblant, però més sobredimensionat. I la resposta masclista i misògina que vam tenir aleshores, hagués estat semblada. El problema és que aleshores no s'entenia la víctima de l'assetjament. Pitjor, era una cosa que es deia que els passava a aquelles que es deixaven. Com diuen a la pel·lícula, era de persona dèbil. Com es deia abans, quan les dones anaven a denunciar una violació: "Però vostè ha tancat les cames?". No es concebia la víctima com a víctima.

També em sembla molt apropiat quan fas aquest collage d'imatges, quan salta la notícia de la denúncia, amb Ana Blanco, Alfredo Urdaci, Ana Rosa Quintana... Tot aquest debat que es va generant i els diferents perfils, em sembla molt interessant. És un retrat del que passava.
Aquesta va ser la recepció. Després hi va haver gent que, per descomptat, li va donar suport, però va ser la menys. Quan Juan José Millás va escriure el llibre un any després del judici, és la persona que més clarament va donar veu a la víctima. Nevenka, a més, en rebre aquesta onada d'incomprensió, no va oferir entrevistes, no va donar la seva versió. I millor, perquè se l'haguessin menjat viva. Jo crec que sí, que calia explicar-ho, perquè era part de la història. També crec que és interessant veure-ho des de l'any 2000 fins avui, per testimoniar quina impressió teníem llavors i com som ara, amb una altra percepció sobre les víctimes d'assetjament.

Icíar Bollain durant el rodatge de la pel·lícula Soy Nevenka / Foto: EuropaPress

En quin moment tens la sensació que has de fer aquesta pel·lícula? Quan sents aquest clic intern?
És una proposta dels productors de Maixabel. Em van oferir rodar aquesta història i una altra possibilitat, i llavors vaig recordar el cas de la Nevenka, perquè havia llegit el llibre de Millás i havia vist el documental de Netflix. Simplement, va ser com revisar la història i dir, aquí hi ha una cosa molt potent. Fins i tot més pertinent de explicar que abans, ja que seguim parlant del tema, però sense acabar d'entendre-ho des del prisma de la víctima, i després la distància que aquest t'atorga: on estàvem com a societat aleshores i on estem ara. Per tant, em va semblar una història molt valuosa d'explicar. I el que té sempre la ficció, que és que pots fer sentir l'espectador el que sent el personatge. Això és més difícil que ho comuniqui un documental o un llibre. La ficció sempre té aquest cop de puny que és fer sentir la gent, ja sigui per bo com per dolent.

Seguim parlant del tema, però sense acabar d'entendre-ho des del prisma de la víctima

Una cosa també interessant a la pel·lícula és l'ambientació, encara que no us van donar la possibilitat de filmar a Ponferrada. Un lloc, per a mi clau, és el karaoke. És allà on tots, d'alguna forma, es retraten. Cadascú mostra qui és. I després aquesta aquesta escena en el que l'alcalde puja recitar un poema d'Antonio Machado dedicat indirectament o, més aviat directament, a Nevenka.
Tot això passava. vam parlar molt amb la Nevenka. Vam ser a Ponferrada per corroborar aquestes coses. La gent d'allà ens explicava que l'any 2000 hi havia molts diners a Ponferrada. Hi havia joves de 40 anys prejubilats. Es bevia molt. Hi havia molta nit i després s'anava a treballar d'empalmada. Aquesta combinació de feina i festa era molt habitual. Em va semblar que sintetitzava moltes coses. És una època, un tipus de festa... Al karaoke et veu tothom i ell recitava poesia de Machado. Estem assistint a un flirteig. Sí, és una escena que té molt contingut. Es diverteixen en grup, canten, i són a casa seva.

L'actriu catalana Mireia Oriol dona vida a Nevenka Fernández a la nova pel·lícula d'Icíar Bollaín

Crec que és una pel·lícula molt de mirades, les dels mateixos personatges t'expliquen moltes coses a través d'ella i sense necessitat de dir res.
Ho buscàvem. Jo, fins i tot, ho hauria subratllat més al karaoke. Eren personatges molt públics. Ell feia una política molt populista amb la gent i això era important. Hi ha mirades que sembla que siguin en positiu, però després es converteixen en una trampa. I és que, com diu la mare, en el moment en què se sabrà la veritat, s'intueix l'escàndol. No és una regidora qualsevol, és la mà dreta de l'alcalde. I és molt visible, amb la qual cosa tot això es converteix en una presó. I després hi ha aquesta part de gent que ho veu i no fa res, que no actua. I aquesta també era una part de la història. I això fa mal a la víctima, perquè quan tothom veu una cosa que t'està ocorrent|passant i no hi ha una empatia, la boja ets tu.

I les mateixes dones, que no se la creien.
Això forma part de la teranyina de l'assetjament, que no et dona sortida, ja que si ningú no dona justificant de recepció que està passant alguna cosa, llavors ets tu, i això era important explicar-ho. És part d'aquest assetjament, d'aquesta claustrofòbia, del que viu ella.

M'agradaria posar l'accent al paper dels actors, que ho fan molt bé, sobretot en el cas de Mireia Oriol. Imagino que vau haver de filar molt prim en el procés de càsting.
El càsting és un treball fi que cal fer. Tinc una col·laborada meravellosa que és Mireia Juárez, que fa una recerca exhaustiva per intentar trobar no només el millor actor, sinó algú que no coneguem tant, però que potser ens dona una altra realitat. Anant una mica més enllà, fins i tot Ponferrada mateixa és un altre personatge. Són tots allà, constantment presents. Aquest treball amb els regidors, amb els pares... és una pel·lícula coral. És un treball bonic i llarg de fer. I després, per descomptat, estan els protagonistes. No et pots equivocar amb ells. Per exemple, Mireia (Oriol) va fer unes proves precioses i ja comunicava una fragilitat enorme i, alhora, una gran fortalesa. És expressiva i molt commovedora, té una cosa molt lluminosa.

Mireia Oriol és expressiva i molt commovedora, té una cosa molt lluminosa

I és molt creïble com se li va transformant la cara mentre avança la pel·lícula: d'aquesta llum inicial al via crucis de després.
Sí, fins i tot de dona apoderada, que ve de Madrid i va trepitjant fort. I després com es fica en aquest forat i va aixecant-se. Tot això era difícil. També hi ha escenes molt extremes, emocionals, i les fa molt bé. I el mateix per a l'Urko (Olazabal), que el vaig trobar per a Maixabel, i em va semblar un actor fabulós. De sobte, et trobes amb un actor de 40 anys desconegut, amb una potència tremenda. Per a aquest personatge havia de fer un exercici una mica més expansiu. El personatge no només és un maltractador, també és un seductor, d'homes i dones. Tenia molta tirada entre la seva gent, i això també ho havia d'aconseguir transmetre l'Urko. Una cosa que és molt difícil d'aconseguir: ara estic de broma, ara no; ara faig un comentari simpàtic, ara et clavo una mirada terrible. Aquest joc que la va confonent i la va desubicant.

I la Nevenka, com ha reaccionat en veure la pel·lícula?
Amb la Nevenka parlem moltes vegades, perquè va ser un procés llarg. Hem parlat amb moltes persones, després vam tornar a elles, ens tornàvem a fer preguntes sobre coses. Durant dos anys vam parlar un munt de vegades. Després va llegir el primer guió i ens va fer alguns comentaris, però molt pocs. I va ser de les primeres en veure la pel·lícula. Vam fer una projecció a Madrid, i va ser molt bonic. Va venir amb la seva parella, amb el seu advocat de llavors i, esclar, a ells això els va portar una altra vegada allà. La pel·lícula està explicada d'una manera èpica, però qui ho viu no ho fa amb èpica. Quan li expliques a la gent una cosa que has viscut, hi ha un exercici d'anada i tornada. Ella està molt contenta amb la pel·lícula, que per a mi era el més important.

M'agrada aquest passeig final de la Nevenka a la platja. És molt bonic i traspua serenitat.
El final, de fet, era a la sortida del jutjat. Però com vam anar a gravar aquestes petites escenes al Regne Unit on ella treballava, em va inspirar gravar a la platja. De vegades els finals no són precisament el que has escrit, sinó que la pel·lícula et demana una altra cosa. I mira, ens demanava serenitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!