Un grup d'humoristes catalans i d'arreu, preocupats per la situació dels drets a Catalunya, han decidit impulsar, de forma generosa i solidària, una publicació gratuïta molt especial: Il·legal Times. Es tracta d'un mitjà destinat a denunciar la violació dels drets a Catalunya, feta per col·laboradors de diferents ideologies, unionistes o independentistes, però que condemnen la violació de drets humans.. No és casual que la seva portada sigui groga ni que es presenti com "premsa groga". Aquesta ha estat una idea original del dibuixant Jaume Capdevila (Kap) i la cooperativa L'Apostròf. Se n'han fet 10.000 exemplars, i s'ha penjat a internet per tal de fer-la accessible al màxim de gent.  La cooperativa L'Apòstrof anima tothom a col·laborar amb aquesta iniciativa, sigui afegint acudits a la pàgina web de la publicació, o imprimint la revista, per fer-ne difussió. Perquè, com defensa Kap, l'humor és molt útil en circumstàncies difícils, com les actuals. "L'humor és indestructible", diu l'humorista, "a la llarga sempre guanya".

Kap: "L'humor és indestructible, a la llarga sempre guanya"

Kap.

Ni a Catalunya ni enlloc

Els impulsors d'aquesta publicació proclamen que "no volen quedar-se de braços plegats davant de la pèrdua de drets bàsics que patim a Catalunya i a l'Estat espanyol" i han unit esforços per "sacsejar consciències". Il·legal Times vol ser "un crit plural i valent per denunciar els atacs contra els drets col·lectius i individuals, i entre aquests la llibertat d'expressió". I en el seu editorial deixa ben clar que alça "la veu per cridar prou repressió". Perquè, per a ells, allò que ha passat i està passant no és tolerable "Ni a Catalunya ni enlloc".

Si no ens atrevim, limitaran al màxim la llibertat d'expressió

Anem fatal

A la presentació a la premsa d'Il·legal Times, Carme Herranz, del col·lectiu d'advocats Ronda, ha volgut explicar la degradació de drets que s'està vivint en aquests moments. Ha posat èmfasi en què amb l'acusació de "conspiració per a la rebel·lió" es pot arribar a perseguir moltíssima gent. Adverteix que hi ha moltíssimes causes obertes: contra piquets de la vaga del 3 d'octubre, contra informàtics per reproduir la pàgina web del referèndum, contra participantes en manifestaciones... "La repressió pot arribar a molta gent de base", ha assegurat i s'ha mostrat preocupada per les irregularitats a molts procediments. Herranz ha destacat que s'estan violant de forma sistemàtica moltes llibertats. En relació amb la llibertat d'expressió, ha denunciat la prohibició d'actes a Madrid i a Vitòria, la prohibició de manifestacions durant la campanya electoral, el tancament de webs, el vet a la publicitat a mitjans públics i privats... Però, front a tot això, Herranz ha insistit en el coratge que ha demostrat la societat catalana. I ha afirmat que s'ha de seguir combatent per a la llibertat d'expressió. Kap ha deixat clar que "Hi ha la voluntat que la por s'instal·li. I si la por s'instal·la, hem llepat". "La por és el nostre principal adversari", ha conclòs. El dibuixant Ferran Martín, recentment acomiadat del seu mitjà per discrepàncies amb la seva opinió del procés, ha denunciat, també, que "els mitjans han esdevingut trinxeres" i que han contribuït a posar límits a l'humor.

Khalid Gueddar. Dibuixant marroquí director de la revista satírica Baboubi. Va ser condemnat a tres anys de presó per haver dibuixat la família reial del Marroc.

La repressió pot arribar a molta gent de base

Tot l'humor

La publicació compta amb unes 40 col·laboracions, no només d'humoristes, sinó també de periodistes, creadors i activistes preocupats per la deriva autoritària de l'Estat. Entre els humoristes estrangers hi figuren col·laboradors dels més prestigiosos mitjans mundials, entre ells la francesa Coco, la portuguesa Cristina Sampaio, l'holandès Tjeerd Royaards, el britànic Martin Rowson, l'escocès Terry Anderson, el quebequès Bado, la nord-americana Liza Donnelly, la belga Cécile Bertrand, la italiana Marilena Nardi... També hi ha alguns dels principals humoristes d'aquest país i de la resta de l'Estat: Ferreres, Fer, Raquel GU, Azagra, Eneko, Manel Fontdevila... Però s'ha volgut sumar esforços i s'ha comptat també amb altres persones preocupades per la manca de llibertat d'expressió: escriptors com Marta Rojals o Jaume Cabré, guionistes com Júlia Cot (de Polònia), periodistes com Jordi Borràs o Natza Farré, advocats com els del Col·lectiu Ronda, actors com Sergi López o Pepa Plana, antropòlegs com Manuel Delgado, activistes pels drets humans com David Fernández, Arcadi Oliveras o Simona Levi...

Marinela Nardi.

Buscar feedback

El món de l'humor està alarmat per l'allau de denúncies contra dibuixants, periodistes, tuitaires... Des de L'Apòstrof es busca mobilitzar a l'opinió pública catalana, però també involucrar l'opinió pública mundial, mitjançant els seus humoristes, en els problemes que s'estan vivint actualment a Catalunya. Amb posterioritat al tancament de la publicació, han arribat noves col·laboracions al projecte: algunes d'elles procedents de molt lluny. S'incorporaran al web, amb les que són a la publicació en paper, i amb les que arribin a partir d'ara.