La directora de l'estudi d'Enginyeria aplicada a la conservació Interfícies i experta mundial de l'àmbit, Simona Sajeva, ha considerat impossible el trasllat de les pintures murals del Monestir de Vilanova de Sixena conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al seu emplaçament original.
Segons n'ha informat el museu aquest divendres 23 de desembre en un comunicat, l'experta ha conclòs en un informe la impossibilitat de realitzar el trasllat sense fer malbé irremeiablement i de forma objectiva les pintures recuperades després d'un incendi al monestir durant la Guerra Civil.
Mantenir els suports actuals
L'estudi assenyala dificultats de diversa índole i fan referència tant a la necessitat de mantenir els suports actuals com a les condicions de conservació del Monestir, arran de la demanda del Govern d'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena de reclamar el retorn de les pintures.
Segons el document, els suports de les pintures realitzats expressament per a la seva instal·lació en el MNAC fan impossible el trasllat, ja que la separació d'aquests suports infringiria danys a les pintures i suposaria la pèrdua total de les parts restituïdes.
El treball, que s'ha presentat aquest divendres davant del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca, també parla de les condicions de la sala capitular de Sixena en què apunta la presència de bacteris i sals minerals formades a les pedres dels murs.
Colònies de bacteris
Aquestes colònies bacteorológicas es van formar als murs per estar a la intempèrie fins als anys 90, en els quals es va tornar a posar coberta al monestir.
Parla de l'estat fràgil de les pintures, i observa que l'extracció 'a strappo' de les pintures va ser coherent amb les recomanacions de restauració de l'època a Europa, i una acció justificada tenint en compte circumstàncies d'extrema urgència.
Per a Sajeva, actualment no hi ha cap circumstància de perill per a les pintures, per la qual cosa la decisió s'hauria de prendre de forma reflexiva i sense precipitació.