Els Premis Goya són el reconeixement més important al talent cinematogràfic de tots els professionals de la indústria del cinema espanyol, els que queden i els que ja no estan. És ja tradició que la cerimònia dels famosos guardons dediqui un espai musical a homenatjar totes aquelles persones ja traspassades l'últim any que han dedicat part de la seva vida al món del cinema i de l'espectacle. D'aquesta manera, l'In Memoriam és un dels moments més emocionants i íntims de la celebració, dedicant un lapse de temps a actors, directors, maquilladors, muntadors, músics, tècnics, dissenyadors o periodistes que ja no estan entre nosaltres. Quines fotografies apareixeran a l'In Memoriam dels Premis Goya 2024? Recordem a tots els professionals del cinema que ens han deixat des de l'última gala de premis, recordada per l'últim adeu al cineasta Carlos Saura.

🔎 'La societat de la neu' arrasa als Goya de la protesta contra els abusos sexuals
 

🏆 Ganadores de los Goya 2024: toda la lista de películas y artistas
 

closca|petxina velasco EFE (25)
Foto: Efe

Concha Velasco, Carmen Sevilla i Itziar Castro, entre les pèrdues més xocants de la indústria del cinema

Sens dubte, una de les pèrdues més sentides del cinema espanyol en els últims mesos ha estat la de Concha Velasco, l'artista total, que va morir als 84 anys després de diversos mesos en què el seu estat de salut omplia titulars. Però mesos abans, unes altres dues morts van vestir el món cultural espanyol de rigorós dol, i les dues sevillanes: Carmen Sevilla i María Jiménez van posar punt i final a una era de grans poders femenins. Actriu, cantant i presentadora de televisió, i un dels rostres més coneguts de l'espectacle i el cinema espanyol, Sevilla patia Alzheimer des de 2009, i va morir amb 92 anys. Per la seva part, la cantant del Se acabó, el mític himne contra la violència de gènere, tenia 73 anys quan el seu cos va traspassar.

Una altra de les cares conegudes que van anar aquest any passat va ser Laura Valenzuela, actriu i presentadora, que va ser un dels principals rostres de Televisió Espanyola en la dècada dels seixanta i va participar en una trentena de pel·lícules, moltes d'elles produïdes per qui després es va convertir en el seu marit, José Luis Dibildos. També es va acomiadar Eduardo Ladrón de Guevara, creador de Cuéntame, just el dia que la sèrie emetia l'últim capítol després de més de 20 anys d'emissió, així com Mercedes López de Luzuriaga, coneguda pel seu paper d'Asun Sempere a la sèrie Camera Café, emesa a Telecinco, o la també actriu Laura Gómez-Lacueva, que va formar part de l'elenc d'El pueblo, La que se avecina i de l'equip del programa d'humor Oregon Televisión d'Aragó TV. La ventríloqua María del Carmen Martínez-Villaseñor, més coneguda com Mari Carmen y sus muñecos, va morir als 80 anys després de fer gaudir a tota una generació amb personatges com Doña Rogelia o l'ànec Nícol. I un dels grans directors catalans, Ventura Pons.

María Jiménez GTRES
Foto: GTRES

A finals de desembre també va morir Patricia Ferreira als 65 anys, víctima d'un tumor cerebral. Llicenciada en Ciències de la Imatge i Periodisme, va iniciar la seva carrera com a crítica i periodista de cinema a RTVE i la revista Fotogramas, però el 2000 va fer el salt al cinema amb Sé quién eres, un debut premiat tant al Festival de Berlín com als Goya. En la seva filmografia també trobem altres títols destacables com l'adaptació d'El alquimista impaciente, Para que no me olvides, Els nens salvatges o Thi Mai, rumbo a Vietnam. Els millennials també van perdre l'actriu catalana Daniela Costa, una de les cares més conegudes de sèries com Al salir de clase o Mis adorables vecinos, que va traspassar amb només 42 anys.

🟠 Curiositats dels Goya: de la caiguda d'Elena Anaya a l'estatueta robada
 

El món del periodisme també ha patit pèrdues destacables l'últim any, amb Maria Teresa Campos com a gran icona de la televisió moderna o Carlos Pumares, mític periodista i un dels més prestigiosos crítics de cinema, que va morir als 80 anys. Pumares també va ser guionista i va actuar així mateix com a actor en algunes pel·lícules, a més d'escriure nombrosos llibres com Un matrimonio perfecto i Tan cerca y lejos. Darrere dels platós, també va impressionar la mort de Sergi Schaaf, realitzador de programes de televisió, el que li devem formats com l'etern Saber y ganar presentat per Jordi Hurtado i que Schaaf va dirigir fins poc abans de morir. A més, va estar vinculat a TVE des dels anys seixanta i també va participar en concursos com 3x4 de Julia Otero i Si lo sé no vengo, amb el seu inseparable Hurtado. I l'actor de veu espanyol Jesús Barreda va morir als 60 després de no superar un càncer.

Però una de les morts més inesperades, no només per popularitat i estima, si no també per edat i circumstàncies, va ser la pèrdua d'Itziar Castro. L'actriu catalana va morir a causa d'un infart a la piscina de Lloret de Mar, on assajava un espectacle de natació amb l'exseleccionadora catalana de sincronitzada Anna Tarrés. Castro era coneguda pel seu paper a la sèrie Vis a Vis, on interpretava a Gоya Fernández. També va formar part del repartiment d'El cor de la ciutat, de TV3, els anys 2004, i entre el 2006 i el 2008, així com de la sèrie El crac, estrenada el 2014 a la cadena pública catalana. La seva mort va commocionar al món de la cultura i la política, ja que la intèrpret era una gran activista pels drets de les dones i el col·lectiu LGTBIQ.