El dissabte 1 de febrer torna l'In Museu, una jornada en què els museus de Barcelona mostren, a alguns visitants, aquelles parts de les seves instal·lacions que habitualment no són accessibles per al públic. Així, es podran veure les col·leccions amagades als dipòsits i la documentació dipositada als arxius, i també es podran observar els processos de restauració i conservació. Enguany són 14 els espais que s'obriran al públic, entre ells el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Joan Miró i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), tres institucions museogràfiques de referència que fins ara no havien participat en l'esdeveniment. Es pot reservar plaça, a la pàgina web de l'Ajuntament, a partir d'aquest dilluns, 20 de gener, per una tarifa simbòlica de 2 euros.
4.000 beneficiaris
En total, s’oferiran 150 visites repartides en horari de matí i tarde a 14 centres o seus de museus d’una durada aproximada d’una hora cadascuna. S’espera que en aquesta edició unes 4.000 persones puguin beneficiar-se de la iniciativa. En el futur s'espera incrementar encara més el nombre de visites i de beneficiaris tot obrint el programa a d'altres museus de l'àrea metropolitana. El projecte, a més a més de beneficiar al públic, oferint-li una nova visió dels museus, repercuteix en les mateixes institucions, atès que motiva el personal dels centres a mostrar el valor social de la seva feina i afavoreix el seu reconeixement.
Dels calabossos a les obres en paper de la reserva
Entre les activitats previstes hi ha, al Castell de Montjuïc, la visita als calabossos, on van ser empresonats tants barcelonins i on es conserven els graffitis dibuixats pels condemnats. Al Born, els arqueòlegs responsables de les excavacions explicaran la destrucció de la Barcelona de 1714 a partir dels edificis del jaciment. Al Museu de Ciències Naturals explicaran com conservar els animals que ja han passat per les mans del taxidermista. A la Fundació Joan Miró, els visitants podran contemplar les obres en paper que són al departament de reserva, i que normalment no es poden mostrar per la seva fragilitat. També es podrà visitar el Centre de Col·leccions del MUHBA on es podran veure les peces arqueològiques procedents de les excavacions que es produeixen contínuament al subsol de Barcelona. Al MNAC es podrà conèixer alhora les riques reserves del museu, i la gran biblioteca especialitzada en art que hi ha al palau de Montjuïc.
Espais participants en l'edició 2020
- El Born Centre de Cultura i Memòria
- Castell de Montjuïc
- Fundació Joan Miró
- MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona
- Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)
- Centre de col·leccions del MUHBA
- Laboratori de Natura. Museu de Ciències Naturals de Barcelona
- Museu del Disseny de Barcelona
- Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada
- Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montjuïc
- Museu Frederic Marès
- Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
- Museu de la Música
- Reial Monestir Santa Maria de Pedralbes