Sabies que moltes de les construccions presents en paisatges rurals catalans són fruit d'una tècnica constructiva mil·lenària i universal? Es tracta de la pedra seca, que ha configurat milers de quilòmetres de parets i d'edificacions arreu de Catalunya. La pedra seca és tot un art. Tant és així que el 2018 va ser inscrita a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Si bé és universal, el Mediterrani en general i Catalunya en particular, és una de les zones més riques del món en construccions de pedra seca.

A Catalunya, l’altiplà de la Terra Alta, la plana del Baix Ebre-Montsià, la plana de l’Alt Camp, el cap de Creus i Sant Llorenç del Munt i l’Obac-El Cairat en són bons exemples. En tots ells, la pedra seca té una gran presència, amb una fascinant riquesa d’arquitectures (murs, barraques, cabanes, aljubs, sínies, forns, entre tantes altres construccions). Aquesta riquesa és la que mostra la nova exposició titulada Dues Pedres. Paisatges persistents que ha inaugurat aquest divendres la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, encapçalada per Eva Pomares, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre. 

Així doncs, Dues Pedres. Paisatges persistents ens mostra aquest valuós patrimoni que conforma els paisatges de bona part dels Països Catalans i ens fa reflexionar sobre el present i el futur d’aquests territoris a partir de la pedra seca. 

mur pedra seca / Patrimoni
Marge del Bessó. Vinaixa (Garrigues). Foto: Ferran Obiols 

La mostra està organitzada en tres àmbits

El primer descriu la gran diversitat paisatgística, tot centrant-se en set paisatges on les construccions de pedra seca en formen part intrínseca i notable. El segon àmbit posa el focus en una sèrie de característiques i valors que fan de la pedra seca un bé universal. El tercer àmbit parla del repoblament del món rural i les conseqüències positives que té per la recuperació del paisatge, fent servir entrevistes a persones que duen a terme aquestes iniciatives de recuperació i revitalització del món rural.

construccio pedra seca / Gencat
Barraca del Jaume de la Cota. Mont-roig del Camp (Baix Camp). Foto: Esther Bargalló 

L'exposició, que es podrà visitar des del 20 de juliol al 31 de desembre, ha estat produïda per l’Observatori del Paisatge de Catalunya per encàrrec del Palau Robert (on s’ha pogut veure fins aquest mes de juny). L'han comissariat el director de l’Observatori, Pere Sala i Martí, juntament amb Jordi Grau, Joan Reguant i Joan Nogué. I ha estat dissenyada per Queralt Suau i l'estudi d’Opisso Studio.

La pedra seca, un paisatge de proximitat

Si vols saber més sobre la pedra seca, descobreix aquest contingut fet per la Generalitat de Catalunya. És interessantíssim. 

 

 

Imatge principal: Fotografia d'una barraca feta amb pedra seca al Penedès