El drama criminal de Netflix Adolescencia, creat pels britànics Jack Thorne i Stephen Graham, relata la història de Jamie (Owen Cooper), un nen de 13 anys acusat d'assassinar a ganivetades una companya de la seva escola i al llarg dels seus quatre capítols —rodats en pla seqüència— explora com internet impulsa la violència, l'assetjament escolar o la misogínia entre els adolescents. Aquesta sèrie posa èmfasi en conceptes com els incels, la manosfera i la regla 80/20 i la seva impactant trama ha generat un intens debat al voltant d'aquests conceptes. Què signifiquen?

🟠  Si t'ha agradat Adolescencia, has de veure aquestes dues minisèries de Netflix: estan basades en fets reals
 

La sèrie posa el focus en l'anomenada manosfera, el terme utilitzat per descriure la xarxa de pàgines web i fòrums que promouen l'odi a les dones i s'oposen al feminisme, així com la cultura incel (celibat involuntari), on els homes culpen les dones de la seva frustració per no ser capaços d'aconseguir una parella sexual. La paraula incel, de l'anglès involuntary celibate, fa referència a aquells homes que s'identifiquen com a incapaços de mantenir relacions sexuals i culpen les dones i la societat de la seva situació. La manosfera, aquesta xarxa composta per blogs, fòrums i pàgines web enfocades als homes, és vista com l'antítesi al feminisme. El contingut dels articles que es comparteixen pot variar, però tenen en comú sempre l'antifeminisme.

La regla 80/20

Adolescence també es parla de la regla 80/20, una altra de les idees que han modelat la ment del protagonista de la sèrie, Jamie Miller. Aquest concepte afirma que el 80% de les dones només tenen relacions amb el 20% dels homes més atractius, deixant la resta sense possibilitats. Aquesta idea, també ha guanyat molta popularitat a la manosfera i és clau per entendre la mentalitat del protagonista i la manera que té de relacionar-se amb les dones.

Radicalització juvenil

La sèrie explica la radicalització juvenil i la vulnerabilitat dels adolescents davant comentaris misògins. De fet, la sèrie fa referència explícita a Andrew Tate, un personatge real que ha estat vinculat amb la difusió d'idees misògines, i la figura del qual ha estat clau en la conversa que la sèrie proposa sobre l'univers incel i manosfera. Tate és un exlluitador professional de kickboxing que es va fer famós el 2016 després de ser expulsat de la versió britànica de Gran Hermano per agredir una dona. A les xarxes socials, Tate és vist com un referent d'una visió de la masculinitat basada en el domini, la riquesa i la submissió de la dona.

Més de 24,3 milions de persones han vist Adolescence en l'última setmana. És el títol més reproduït del catàleg de Netflix a tot el món i al Regne Unit ha fet història en convertir-se en la primera sèrie sota demanda a encapçalar els índexs setmanals d'audiència televisiva, trencant el domini dels canals tradicionals.