La pintura rupestre figurativa més antiga del món és un porc berrugós pintat fa 45.000 anys en una cova de la illa indonèsia de Cèlebes, segons ha informat aquesta matinada el grup d'arqueòlegs australians i indonesis que han descobert la troballa.

"Fins on sabem, la pintura del porc de Cèlebes que hem trobat a la cova de pedra calcària de Leang Tedongnge és actualment el treball artístic figuratiu més antic del món", explica en un comunicat Adam Brumm, un dels líders de l'equip científic de la Universitat de Griffith i del centre d'investigació arqueològica indonèsia ARKENAS. La imatge reemplaça com a pintura figurativa més antiga del món una altra troballa de l'equip de Brumm, en aquell cas una escena abstracta de caça de la mateixa illa pintada fa 43.900 anys.

La troballa podria inspirar una pel·lícula d'aventures, i és que la pintura es trobava amagada en una de les parets internes de la cova de Leang Tedongnge, situada en una vall envoltada de penyasegats escarpats de pedra calcària al sud de l'illa de Cèlebes, un indret on només es pot accedir durant la temporada seca a través d'un petit passatge que queda inundat durant l'època de pluges. Els nadius de l'illa, del grup ètnic Bugis, asseguren que, a banda d'ells mateixos, ningú s'hi havia endinsat fins que l'equip d'arqueòlegs va arribar a l'illa l'any 2017.

L'obra d'art figuratiu més antiga del món / EFE

El porc de Cèlebes

El porc dibuixat, endèmic de l'illa, va ser representat amb una cresta vermella i dues berrugues facials davant dels ulls, un tret característic dels exemplars adults. "Pintat amb pigment vermell ocre, el porc sembla que observa una disputa o interacció social entre dos altres porcs", apunta Brumm.

Aquests porcs berrugosos han estat representats durant milers d'anys pels antics humans de la zona, especialment durant l'era de gel, fet que, segons l'arqueòleg, suggereix que no només van ser menjar sinó també una font d'expressió artística.

Com es determina l'antiguitat?

Per saber l'edat de la pintura, els científics han calculat la degradació radioactiva de l'urani dels dipòsits de calci carbonat que es va formar sobre la superfície del "llenç" rocós utilitzat per representar el porc. "A Leag Tedongnge es va formar una espècie de 'crispeta' rocosa darrere d'una de les potes de la imatge del porc després de ser pintat, fet que ens va permetre determinar l'edat de la pintura", ha explicat un altre dels líders, Maxime Aubert.