Birra, metavers, micromobilitat, nanosatèl·lit, poliamor, revictimització, salut mental, submissió química, tuti i violència vicària opten a convertir-se en el neologisme de l’any 2022. L’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han fet una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2022. La votació s’ha obert aquest dilluns a través del web www.neologisme.cat i es tancarà el dijous 22 de desembre a les 24 hores.
Com a novetat, s’ha decidit que una de les deu paraules sigui simplement un mot prou antic i usat que es troba a faltar en el diccionari i, enguany, és birra. Es podrà votar algun dels deu neologismes triats per les entitats organitzadores, l’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans, entre el dilluns 12 de desembre i el dijous 22 de desembre.
S’ha decidit que una de les deu paraules sigui simplement un mot prou antic i usat que es troba a faltar en el diccionari i, enguany, és 'birra'
Acostar la llengua als parlants
Com cada any, es proposen paraules que no són al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) i que són noves o l’ús de les quals ha tingut un augment de freqüència considerable. Finalitzat el període de votació, el divendres 23 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l’any 2022. A més, com cada any, el neologisme guanyador serà discutit per la Comissió Lexicogràfica de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat per incorporar-se al diccionari normatiu.
En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser 'estelada' (2014), 'dron' (2015), 'vegà, -ana' (2016), 'cassolada' (2017), 'sororitat' (2018), 'emergència climàtica' i 'animalista' (2019) i 'coronavirus' (2020)
La campanya per escollir el neologisme de l’any és una iniciativa que pretén fer visibles els temes que interessen la societat i acostar la llengua als parlants. Amb aquest objectiu, se’ls ofereix la possibilitat d’opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat al diccionari normatiu. En l’edició de l’any passat, hi van votar fins a 8.045 persones i el neologisme guanyador va ser negacionisme, en el context de la pandèmia sanitària. En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser estelada (2014), dron (2015), vegà, -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020).