L'Smithsonian Folklife Festival que se celebra anualment a la capital nord-americana, Washington, celebrarà la seva 50a edició l’any 2018 i tindrà la cultura catalana com a temàtica convidada. Com no podia ser d’altra manera, els castellers representaran una peça clau a l’hora de mostrar Catalunya al món i, en especial, als Estats Units.
D’aquesta manera, ara toca decidir quina colla serà l’encarregada d’exercir d’ambaixadora catalana en un dels grans aparadors mundials de la cultura popular i tradicional. El Departament de Cultura, l'Smithsonian Folklife Festival i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) consensuaran aquest mes de maig el criteri per escollir la colla castellera que hi actuarà.
La Generalitat ja ha rebut un munt de peticions de colles castelleres interessades a actuar-hi. Fins ara s'han postulat la Jove dels Xiquets de Valls, la Jove Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Capgrossos de Mataró. També hi hauria la possibilitat d'enviar-hi una delegació formada per diverses colles.
La representació catalana als Estats Units no és nova, tot i que per primera vegada va tenir un president de la Generalitat explicant el procés quan Puigdemont va fer-hi un viatge oficial a finals de març d'aquest any. La comitiva catalana va fer una parada a l’Smithsonian Folklife Institute amb el qual el departament de cultura va tancar un acord perquè la cultura catalana participés en la 50a edició del Festival.
Pressions del govern espanyol
No és cap novetat que el govern de l'estat espanyol pressioni tots els països que s'interessin per l'estat del procés català. El viatge de Carles Puigdemont als Estats Units va representar una pedra a la sabata per als interessos del govern de Madrid i José Manuel García-Margallo va admetre públicament les pressions del Ministeri de l’Exterior per frenar l’explicació del procés sobiranista al món. L’exministre d'exteriors va admetre que l’Estat havia pressionat països de tot el món perquè es posicionessin en contra de les reivindicacions catalanes, la qual cosa els obliga a compensar-los amb “favors”.
Tot i les dificultats, no impedeixen l’acció exterior del Govern català. El president Puigdemont ja va admetre al país nord-americà que “el món sap perfectament com ha d’actuar. Per més favors que es demani, els països són lliures, prenen les seves decisions com ha estat i com ha de ser sempre”.
El torn de Junqueras
Si Puigdemont va ser l'encarregat d'obrir camí a terres nord-americanes, ara és el torn del vicepresident Junqueras amb l'ombra del cònsol espanyol Càndido Creis. El diplomàtic espanyol no només s'ha arribat a autoconvidar en una reunió privada entre el politic català i l'alcalde de Miami, també ha fet perillar importants acords econòmics entre Barcelona i la ciutat de Miami.
El fet no ha estat del tot aïllat: l'estret seguiment del diplomàtic va protagonitzar un episodi similar en el viatge oficial del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, l’abril de l’any passat. En aquell cas, el marcatge va ser tan contundent que va fer perillar un acord amb l’agència de cooperació econòmica del comtat, que s’havia de signar amb el Beacon Council.
Experts a mostrar Catalunya al món
Diverses colles de la primera línia del món casteller ja han fet diversos viatges a actes oficials de la Generalitat fora de Catalunya. És el cas dels Minyons de Terrassa, que a finals del 2016 van anar a Singapur. També han tingut aquesta oportunitat els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona, a l’Expo de Milà el 2015, i la Vella dels Xiquets de Valls, que el 2010 va anar a l’Expo universal de Xangai, a la Xina.
La colla Joves Xiquets de Valls, en canvi, no ho ha pogut fer mai i ha creat un eslògan per defensar la seva candidatura: "Washington 2018, ens toca!".
Per la seva part, els Capgrossos de Mataró estan esperançats a convertir-se en la colla ambaixadora dels castells a l'Smithsonian Folklive Festival. Un dels principals motius que els encoratja és el fet que fa tres anys havien d'acompanyar la Generalitat en un viatge institucional a Itàlia, però la cita es va suspendre. "El Govern es va comprometre a tenir-nos en compte de cara a pròximes ocasions", ha explicat el president dels Capgrossos, Xavier Castellví.
Euskadi ja va participar al festival l’any 2016, on no només va tenir l'oportunitat d'exposar-hi la seva cultura, sinó que també va poder mostrar al món el seu model econòmic i diverses empreses van poder exposar els seus projectes per captar inversió estrangera.