L’escriptora Iolanda Batallé (Barcelona, 1971) ha publicat aquest dimecres la novel·la intimista Massa deutes amb les flors (Columna). Amb aquest treball l’editora i professora torna al Pirineu de la seva infantesa per explicar la història d’una dona en crisi que fuig de la ciutat i que a la muntanya reconstrueix una tragèdia familiar. La novel·la reivindica que “escoltant als altres ens sentim a nosaltres mateixos”, és un homenatge a la vida “a poc a poc” de la gent que viu en municipis a les muntanyes i a aquelles dones que van trencar amb l’establert. El llibre, estructurada en diferents confessions de diversos personatges, està basat en històries reals que Batallé ha conegut i s’han introduït en el relat amb elements de ficció. “El personatge narrador de la història ve de la ciutat, d’un món de bogeria, velocitat i xarxes socials. Fuig d’això i marxa a un lloc on les coses van a poc a poc. Un cop allà s’adona que les coses que valen la pena d’explicar costen de ser explicades”, ha definit Batallé.
10 anys amb la idea al cap
Personatges com el pare, la mare, el fill, un foraster o un heroi de la muntanya ofereixen unes confessions “orals” i “com si es tractés d’una conversa amb un amic” que construeixen la història. “Massa deutes amb les flors és una reflexió sobre com les persones de ciutat veuen la muntanya: com si es tractés d’un món idíl·lic que sempre ha estat així. Però, perquè hi hagi un camí, aigua, electricitat i que les teulades aguantin, hi ha famílies que hi han deixat la vida”, ha reivindicat l’autora de la novel·la. Amb l’estructura de la novel·la, Batallé reivindica el paper de la paraula i la proximitat amb el lector. “Tots ells s’adonen que a través de la paraula comparteixen una salvació. Comparteixen la superació d’un dolor”, ha afegit. La novel·la reflexiona sobre la cultura de l’esforç i sobre les dones que en no seguir el camí establert se les titllava de putes, bruixes o boges. És també un homenatge a les àvies i a les generacions que ens han precedit”, ha comentat.
La novel·la reflexiona sobre la cultura de l’esforç i sobre les dones que en no seguir el camí establert se les titllava de putes, bruixes o boges
Massa deutes amb les flors arrenca als anys 50 i s’allarga fins a l’actualitat. Els membres d’una família que no havien parlat mai s’obren a parlar d’una qüestió que els ha afectat. “Tots ells busquen poder ser un mateix amb les dificultats que això els comporta i poder viure d’una altra manera”, ha destacat. Amb 10 anys amb la idea al cap d’escriure la novel·la, Batallé es va centrar a fer-la possible després de deixar la direcció de l’Institut Ramon Llull i abans d’assumir la direcció de la llibreria Ona. L’autora ha assegurat que el treball s’ha fet “poc a poc” i que és el “millor llibre” que ha escrit fins ara. Deu anys després d’haver publicat la darrera novel·la, la també periodista ha considerat que el nou volum mostra la seva evolució vital i literària.