L'escriptora Irene Solà s'ha erigit com la guanyadora del Premi Lletra d'Or 2024 per la seva novel·la Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres, publicada per Anagrama l'any passat. Aquest guardó va sorgir l'any 1956 per decisió d'un grup de nou amics lletraferits, entre els qui hi havia Enric Badosa, Maria Aurèlia Capmany, Antoni Comas o Gonçal Lloveras, i s'atorga cada any al millor llibre publicat en llengua catalana durant l'any anterior. L’expressió material del guardó és una phi grega d'orfebreria, símbol de l'equilibri clàssic, i obra del joier Manel Capdevila.
D'aquesta manera, Solà (Malla, 1990) suma un altre reconeixement en la seva trajectòria literària. És autora de l'inoblidable Canto jo i la muntanya balla (Premi Llibres Anagrama de Novel·la), que ha estat traduïda al castellà (Anagrama, 2019), l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià, entre més d’una vintena de llengües, i ha estat guardonada amb l’European Union Prize for Literature i els premis Maria Àngels Anglada o el Punt de Llibre de Núvol. Amb Els dics, la seva primera novel·la, també va ser reconeguda amb el premi Documenta 2017. En aquesta ocasió, el jurat de la Lletra d'Or ha estat format per Borja Bagunyà, Míriam Cano, Manel Capdevila Coral, Andreu Gomila, Àngels Gregori, Llucia Ramis i Pau Sif.
Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres és la tercera novel·la d'una escriptora que ja compta amb un gran reconeixement internacional i que s'ha consolidat com una de les veus literàries més importants de casa nostra. En ella, Solà evoca una història d'imaginació i tradició on les dones tenen un pes fonamental. En una masia amagada en algun lloc de les Guilleries, en els anys tèrbols de grisos i rojos i guerra, es refugien tota una tirallonga de noies percebudes com a bruixes, hereves, lletges, malaltisses, sornegueres, braves, múrries o malfactores. Són, totes elles d'alguna forma, dones, vives i mortes, que han coexistit fora dels marges i dels cànons socials preestablerts i que edifiquen la seva existència entre les quatre parets d'una casa. I tot succeeix en una jornada: una vetlla encoberta per on passen tots els anys que atresoren els records personals de la Bernadeta, la Margarida, la Joana, l'Elisabet, la Blanca, l'Àngela, la Dolça, la Marta o l'Alexandra.
El Premi Lletra d'Or, que ja fa 68 anys que premia obres de la literatura catalana, ha reconegut grans autors de casa nostra, garants dels fonaments de la nostra narrativa. En aquest palmarès s'hi poden veure noms de la talla de Mercè Rodoreda, Salvador Espriu, Josep Pla, Joan Oliver, Vicent Andrés Estellés, Pere Calders, Maria Àngels Anglada, Montserrat Abelló, Ramon Solsona, Carme Riera, Quim Monzó, Josep Maria Espinàs, Jordi Puntí o Núria Cadenes. Amb Solà, són 13 les dones que han obtingut aquest reconeixement d'un total de 68, cinc d'ells consecutivament en els últims 5 anys.