El govern d'Israel ha aprovat un projecte milionari per construir un museu dedicat al físic alemany Albert Einstein a la Universitat Hebrea de Jerusalem, segons ha informat la universitat en un comunicat. El centre albergarà els 85.000 arxius que el físic va llegar al centre en morir l'any 1955, de manera que constituirà la col·lecció més gran d'arxius d'Einstein existent al món.
El museu es construirà al campus Safra, en el barri de Givat Ram, i tindrà un pressupost de 18 milions d'euros, dels quals l'executiu n'aportarà 6 milions i la universitat els 12 milions restants. El ministre de Construcció i Habitatge, Zeev Elkin ha presentat el projecte i ha assegurat que es tracta d'una "important resolució que enfortirà l'acadèmia a Israel, la seva capital i la Universitat Hebrea".
El museu tindrà espais com ara una reconstrucció de l'oficina i la biblioteca d'Einstein i alhora es podran veure alguns dels seus articles científics i escrits originals. Els arxius seran accessibles al públic general en format digital i el museu servirà també com "un espai innovador per a l'educació científica i tecnològica", segons ha informat la universitat.
"Amb tècniques innovadores, demostracions científiques i documents originals, el museu presentarà les contribucions d'Einstein a la ciència, l'impacte dels seus descobriments a les nostres vides actuals, la seva activitat pública i la seva participació en moments històrics clau durant la seva vida" ha explicat el centre.
El museu explorarà "la connexió d'Einstein amb el destí del poble jueu"
A banda d'exposar l'obra d'Einstein i les seves contribucions a la ciència, el museu també explorarà "la profunda connexió d'Einstein amb el destí del poble jueu, l'Estat d'Israel i la Universitat Hebrea".
La figura d'Albert Einstein està estretament unida a la Universitat Hebrea, perquè el físic va tenir una important implicació en el projecte de la seva fundació i el 1925 va assistir a la inauguració, on va dur a terme la primera classe. Einstein també va conformar el primer consell de rectors de la Universitat, al costat de figures de renom com el metge Sigmund Freud, el filòsof Martin Buber o el que va ser el primer president de l'estat d'Israel, Chaim Weizmann. No en va, aquesta universitat està considera com una de les més prestigioses del món i almenys 15 Premis Nobel van estudiar o ensenyar en el centre.
El president de la universitat, Asher Cohen, ha assegurat que "el llegat d'investigació i excel·lència acadèmica d'Albert Einstein és present en cadascun dels pilars d'aquesta institució".
Albert Einstein, jueu nascut a Alemanya, és considerat un dels millors físics teòrics de la història. Va publicar la teoria de la relativitat, que li va merèixer el Premi Nobel de Física l'any 1921, i amb el qual va revolucionar la ciència en introduir noves formes de veure el moviment dels objectes a l'espai i el temps. També va fer importants contribucions a la teoria de la mecànica quàntica. El 1933, amb l'ascens d'Adolf Hitler al poder va marxar als Estats Units, on va viure la resta de la seva vida. Malgrat tot, sempre va estar vinculat a l'estat d'Israel des de la seva creació, el 1948. De fet, el 1952 se li va arribar a oferir la presidència del país hebreu, però aquest la va rebutjar "profundament commogut per l'oferta", al·legant que no tenia aptituds per al càrrec.