L’escriptor J. M. Coetzee viatja a Catalunya i a les Illes Balears en la seva nova novel·la El polonès (El balancí), publicada en català per Edicions 62. De fet, un dels seus escenaris principals és Barcelona, tot i que també hi apareixen Girona i Mallorca. Amb traducció de Dolors Udina i molts tocs de comèdia, el llibre reflexiona sobre l’amor, la passió i el desig, però també sobre l’art, la bellesa i les dificultats de la comunicació. Amb aquesta, el Premi Nobel de Literatura ja suma una quinzena de novel·les, que s'afegeixen a altres autobiografies novel·lades, contes o assajos que han sortit de la seva ploma i que l'han fet un dels autors més destacats del segle XX.

En la trama narrativa d'El polonès, un home i una dona es coneixen a Barcelona gràcies a l’interès comú per la música de Chopin. Witold, un reconegut pianista polonès, viatja a Catalunya per participar en un recital. Un cop acabat el concert, l’amfitriona, Beatriu, el convida a sopar. La trobada no es desenvolupa amb la tranquil·litat que el músic i la dona s’esperaven. Les tensions no són només d’ordre sentimental, sinó que també hi ha diferències vitals, culturals, de gènere o lingüístiques que marquen el curs de la seva relació.

Un Premi Nobel de Literatura que mira cap a Catalunya

J. M. Coetzee (Ciutat del Cap, Sudàfrica, 1940) va estudiar matemàtiques i filologia a Sud-àfrica i als Estats Units. És professor de literatura, traductor, lingüista i crític literari. És autor, entre altres, d’En medio de ninguna parte i d’Esperant els bàrbars —que van guanyar el premi literari més important de Sud-àfrica, el CNA—, Vida i època de Michael K (Booker Prize i Prix Étranger Fémina), L’edat de ferro (Premi Llibreter 2003), Desgràcia (Booker Prize) i de la trilogia La infantesa de Jesús, El dies d’escola de Jesús La mort de Jesús. També ha escrit els llibres de memòries InfantesaEscenes de la vida a províncies Joventut. A J.M.Coetzee li van concedir el Jerusalem Prize l’any 1987, el Lannan de Ficció el 1998 i, el 2003, el Premi Nobel de Literatura en reconeixement a una llarga trajectòria d’una qualitat literària indiscutible.