"Vaig haver de fer una estructura; hi ha alguns elements històrics que serveixen no només per moure's, sinó per assentar la novel·la, i he experimentat amb noves maneres d'escriure; tinc la sensació que el fet de ser periodista ha ajudat a que pugui escriure amb més emoció", diu Jaume Clotet. L'historiador, periodista i escriptor va guanyar el passat Premi Josep Pla 2024 arriscant com mai abans, afrontant un nou repte literari que ja ha recollit els seus primers fruits. Amb un parell de novel·les al mercat, diversos contes infantils i algun assaig, la guardonada última obra de Clotet, La Germandat de l'Àngel Caigut, arriba aquest dimecres a les llibreries amb la voluntat d'enganxar al lector i transportar-lo a un viatge misteriós, a través d'un thriller històric que mescla la tensió amb la novel·la històrica, un gènere que l'autor ja ha demostrat dominar.
El relat s'inicia l'any 1291 a Acre, Terra Santa, on un grup de cavallers templers fugen de l’agonitzant Regne de Jerusalem, emportant-se el secret més ben guardat de la cristiandat. Però més de set segles després, l’enigma corre perill de ser desvelat, i serà un monjo de Montserrat qui serà protagonista involuntari d’una aventura extraordinària que amenaça la basílica més sagrada dels catalans i que li canviarà la vida per sempre. Al seu costat, una jove Mosso d'Esquadra formarà amb ell un duet molt ben plantejat, i junts hauran d'evitar que el secret més ben guardat de la humanitat sigui descobert en una de les lluites més sanguinàries entre el bé i el mal.
"L'estructura de l'obra no és lineal, si no que es mou endavant i endarrera, amb un tàndem de dos personatges molt ben perfilats i, sobretot, molt versemblants", ha matisat l'editora Glòria Gasch durant la presentació d'una obra que es divideix en tres parts i tres moments històrics diferents, una decisió que serveix com a motor narratiu a partir de tres ancoratges que proporcionen solidesa. D'aquesta manera, la novel·la passa per la caiguda del règim llatí de Jerusalem, el moment en què el Papa Borja crea la Germandat de l'Àngel Caigut i l'esfondrament del règim nazi en el Berlín del 1945.
Jaume Clotet ha posat sobre paper una guerra entre el bé i el mal en què tot està en joc, amb una batalla que no té vencedors ni vençuts però que pot posar en risc els fonaments de la mateixa Església catòlica. Una novel·la de suspens que posa al centre del debat la naturalesa del mal i que es qüestiona quins són els límits per actuar de maneres reprobables. "No hi ha bé i mal, les dues coses estan barrejades, i en una determinada circumstància tots ens podem comportar com monstres". Aquesta mateixa pregunta es cola en l'argument del llibre: com pot ser que persones que considerem normals i corrents puguin comportar-se de males maneres. L'escriptor també ha lamentat que, tot i que a Catalunya la novel·la històrica és un gènere força cultivat, no ho és tant en forma de misteri. "Barrejar història amb thriller a Catalunya no s'ha fet gaire", ha explicat. Per filar el relat, Clotet ha preferit no llegir antecedents ni altres exemples per no contaminar-se, i ha posat en pràctica acabar cada capítol amb intriga per fer que el lector tingui ganes de seguir llegint.
Barrejar història amb thriller a Catalunya no s'ha fet gaire
Sobre el Premi Josep Pla, l'autor també ha confessat que és un gran reconeixement, però també un encàrrec fort que genera una expectativa i que, en el seu cas, també l'encoratja per seguir explorant aquest camí, en un moment en què la literatura catalana gaudeix d'un molt bon estat de salut. "Jo crec que a Josep Pla li agradaria que l'any 2024 s'estiguin escrivint novel·les en català i el català tingui una presència superior; si alguna cosa tenia Pla era ironia i humor, i independentment que li agradés o no aquesta novel·la, es prendria bé que hagués guanyat el guardó". Clotet ha plantejat el volum influït per la cultura cinematogràfica amb capítols que esdevenen escenes d'acció escrites amb un estil periodístic concís. A més, per l'autor, els catalans i catalanes tenen molta afinitat a llegir novel·la històrica, i "salpebrar la novel·la amb moments i dades concretes, crec que és una cosa que s'agraeix".
Una vida dedicada al món de la comunicació
Jaume Clotet és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Història per la Universitat de Barcelona. Va ser corresponsal al País Basc entre els anys 2001 i 2003 per al diari Avui i l’emissora Ona Catalana, i posteriorment va ser cap de premsa del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, sotsdirector de l’Agència Catalana de Notícies, cap de política de l'Avui, director general de Comunicació del Govern i director de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. També és coautor de Les millors obres de la literatura catalana (comentades pel censor) (2010) i de la novel·la Lliures o morts (2012), de la qual va vendre més de 20.000 exemplars. També és autor de diversos contes infantils i del llibre 50 moments imprescindibles de la història de Catalunya (2014), i és coautor de l’assaig Política de defensa i Estat propi (2017). L’any 2016 va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb El càtar proscrit.