Jaume Plensa, un dels artistes catalans més populars dels últims anys, ha creat una imponent escultura de sis metres d'altura i quatre tones de pes per commemorar el centenari de Telefónica. D'acer i pintada de blanc, la gegantina escultura ha estat instal·lada al districte Telefónica, situat a Madrid. Concretament, la figura, anomenada 'Iris', representa un rostre de dona "de bellesa clàssica i mediterrània" a partir de lletres i símbols de vuit alfabets diferents que recreen la capacitat de comunicar-nos malgrat la nostra diversitat.
'Iris', l'escultura creada per Jaume Plensa per celebrar els 100 anys de Teléfonica, recrea la capacitat de comunicar-nos malgrat la nostra diversitat
El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso i Plensa han presentat aquest dilluns la peça al Districte Telefónica, acompanyats de Marta Machicot, directora Global de Persones de Telefónica. Tot i que el 100 aniversari de la companyia de telecomunicacions es compleix aquest divendres 19 d'abril.
La figura no està tancada perquè Plensa ha volgut expressar amb aquest rostre inacabat que el futur és immens i encara s'ha de construir. L'artista ha batejat l'obra amb el nom d''Iris' perquè Iris era la missatgera dels déus grecs, encarregada de distribuir les notícies al món.
La figura ha estat batejada amb el nom d'Iris perquè Iris era la missatgera dels déus grecs
Sobre 'Iris', Plensa ha assenyalat que "l'obra emergeix de l'aigua, ja que l'aigua és font de vida, en diàleg amb una de les qualitats d'Iris, que era omplir d'aigua els núvols que viatgen pel cel." I ha afegit que, per a ell, l'aigua és la gran imatge de la comunicació. "Mai no he cregut que els oceans ens separin, al contrari, els oceans ens uneixen. L'aigua és el gran espai públic en permanent moviment i transformació", ha indicat. I ho ha reblat explicant que "la meva escultura, com els joncs, neix des de la profunditat de l'aigua, creant de forma orgànica el cap d'una dona formada per alfabets de llengües i cultures diverses que representen també la voluntat de Telefónica d'unir a la gent".
Sobre l'arribada d''Iris' a la seu de la companyia, Álvarez-Pallete ha comentat que no és només una obra d'art, sinó que també és un símbol del poder de la comunicació i de la connexió humana. "En aquest món cada vegada més interconnectat, on les distàncies s'escurcen i les barreres s'esvaeixen, aquesta escultura ens recorda la importància de les relacions humanes i la bellesa que emana d'elles", ha indicat. I ha afegit que són les persones la que donen sentit a la tecnologia i no al revés, són les persones les que completen l'experiència. "Iris' representa el propòsit de la nostra companyia, fer el nostre món més humà connectant les vides de les persones", ha conclòs.
'Iris' representa el rostre d'una dona, però aquest està inacabat perquè d'aquesta forma Plensa ha volgut representar que el futur és immens i està per construir
Finalment, Ayuso ha tancat l'acte felicitant Telefónica pel seu centenari i donant la benvinguda a 'Iris' a Madrid. "Fa un segle que Telefónica millora la vida de moltes persones a Espanya i altres països. L'esforç de tot l'equip en el desplegament i la connectivitat ha convertit Madrid en la comunitat més ben connectada d'Europa, arribant també als pobles més petits", ha comentat. I ha celebrat l'arribada d''Iris' per a la delectança dels madrilenys i dels turistes.
Des d'ara, aquesta obra podrà ser apreciada no només pels empleats de Telefónica, sinó també per qualsevol ciutadà/na.