La gran dama americana del folk, Joan Baez, ha aconseguit aixecar i emocionar el públic del Festival de Cap Roig aquesta nit quan ha interpretat 'Més lluny' de Lluís Llach —la segona part de 'Viatge a Ítaca'— i ha dedicat la cançó explícitament "als presos polítics".
La cançó de Llach ha estat ovacionada per la majoria de la platea que s'ha posat dreta amb crits de "llibertat"; un altre moment emotiu de la nit també ha estat quan l'artista, que ha presentat un a un la majoria dels temes, ha interpretat la cançó tradicional 'El rossinyol'.
Emoció immensa quan Joan Baez canta en català, recordant i fent esment dels #PresosPolitics ,i el públic de @CapRoigFestival s'aixeca amb aplaudiments i crits de llibertat. pic.twitter.com/Wv2rQlmnrz
— Imma Gelabert (@immagelabert) 15 d'agost de 2018
Standing ovation for Joan Baez in Catalonia as she sings @lluis_llach 's ode to freedom, -Més Lluny-
— Liz Castro (@lizcastro) 15 d'agost de 2018
"Farther, you have to go always farther,
Farther than the today that keeps you in chains
And when you are free
You will begin new steps again."
Thanks @LluisSabates for the video pic.twitter.com/j2KD3THTu5
Un altre moment reivindicatiu ha estat quan ha interpretat 'Deportee', que parla d'uns treballadors mexicans que creuen el riu i arriben als Estats Units i considera que se'ls hauria de dir refugiats. Baez realitza actualment la seva gira de comiat dels escenaris Fare Thee Well, i ha passat aquesta nit pel Festival de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, on ha repassat temes de la seva dilatada trajectòria i n'ha presentat altres del seu últim treball 'Whistle Down The Wind' (2018).
Joan Chandos Baez (Staten Island, Nova York, 1941), més coneguda com Joan Baez, és una cantant, compositora i activista nord-americana, la música folk contemporània de la qual ha inclòs sovint, durant les seves sis dècades de carrera, cançons compromeses amb els assumptes socials i polítics.
Entrades esgotades
L'artista ha arribat al Festival de Cap Roig, impulsat per la fundació bancària la Caixa, amb les entrades esgotades i amb la càlida rebuda de més de 2.100 seguidors, la majoria de la seva mateixa generació, que han escoltat atents temes del seu nou disc com 'Silver Blade', 'Another World' i 'Whistle Down the Wind'.
Baez que va començar la seva carrera el 1960 i va aconseguir un èxit immediat que segueix vigent als seus 77 anys, ha estat acompanyada per un músic que ha tocat gran varietat d'instruments —inclòs el banjo—, el seu fill a la bateria i la caixa acústica i una cantant que, ha explicat, és el seu suport vocal on ella no arriba, encara que continua sent una força musical de la naturalesa.
Tampoc no ha faltat 'Me and Bobby McGee', de Kris Kristofferson, 'Forever Young' o una de també molt aplaudida 'House of rising sun'.
La dama americana del folk ha posat un primer punt i final a la seva actuació amb la corejada 'Gracias a la vida', de Violeta Parra, una cantautora xilena que es va treure la vida el 1967, als 49 anys, tres mesos després de compondre-la, i que la va definir com una de les cançons més "madures", "maques" i va ser presa per molts com una al·legoria a la vida.
Després de diversos minuts d'un públic dret i sense deixar d'aplaudir, Baez ha tornat a l'escenari per interpretar 'Imagine', de John Lennon, o 'The Boxer', de Simon & Garfunkel, ambdues cantades amb els seus seguidors, que seguien el ritme amb les mans.
Una afable Joan Baez ha mantingut a la grada dreta amb un corejat "Blowin' in the wind", de Bob Dylan, compositor del qual ha versionat diverses cançons durant la seva actuació, com 'Farewell Angelina' o '(It's All over Now) Babe Blue' o 'Don't think twice, it's all right', tema amb què ha obert la seva actuació d'aquesta nit.
Després de 100 minuts de concert i més d'una vintena de temes interpretats, l'artista novaiorquesa ha posat punt i final aquesta vegada sí a la seva actuació als jardins botànics de Cap Roig cantant sense música, davant de l'admiració dels seus fans posats drets, 'Swing Low, Sweet Chariot', del seu àlbum Live 1969.