Joan Manuel Serrat ha guanyat el Premi Princesa d'Astúries de les Arts, segons ha anunciat la fundació que concedeix els guardons. El cantautor i compositor barceloní, de 80 anys i que es va retirar dels escenaris fa poc més d'un any, és una llegenda viva a qui s'han d'agrair cançons icòniques com Cantares, Hoy puede ser un gran día o Mediterráneo, considerada una de les millors cançons de la música espanyola, i és que la contribució de Serrat a la nostra cultura és immensa, i resultat d'una carrera que va començar a mitjans dels anys 60. El noi del Poblesec li agafa el relleu a la nord-americana Meryl Streep, que es va erigir amb aquest reconeixement l'any passat. El guardó, que té una dotació econòmica de 50.000 euros, és el primer dels vuit que concedeix anualment la Fundació Princesa d'Astúries i que es lliuren l'octubre en una cerimònia celebrada a Oviedo, al nord d'Espanya. En les properes setmanes es donaran a conèixer els premiats en les altres categories, incloent Lletres, Ciència, Esports, Cooperació Internacional o Concòrdia.

Segons resa l'acta del jurat, presidit per Miguel Zugaza Miranda, Serrat rebrà el Princesa d'Astúries "per l'abast d'una trajectòria artística que transcendeix la música i es fa referent cívic, sumant a les lletres de les seves cançons la força de l'himne col·lectiu amb voluntat universal". Destaquen, així mateix, de la seva feina, "de profunda arrel mediterrània, que uneix l'art de la poesia i la música al servei de la tolerància, els valors compartits, la riquesa de la diversitat de llengües i cultures, així com un necessari afany de llibertat. Defensor del diàleg davant la crispació, l'obra de Joan Manuel Serrat és un exponent de la seva irrenunciable vocació de bastir ponts entre països i generacions".

Foto: Europa Press

Nascut el 27 de desembre de1943 a Barcelona, Joan Manuel Serrat va ser pioner del moviment de la Nova Cançó, i la seva música concentra influències del folklore català, però també de la copla espanyola, el bolero o els sons barrocs. Serrat pot presumir d'haver gravat més de 500 cançons, haver registrat més de 40 discos i haver posat música als versos dels poetes més grans en espanyol, com Antonio Machado, Miguel Hernández, Neruda, Benedetti, Alberti, Lorca o León Felipe. Autor també d'èxits com Penélope, Paraules d'amor o Cada loco con su tema, l'artista català va anunciar la seva retirada dels escenaris el 2021 amb la gira El vicio de cantar 1965-2022, que va tancar amb una memorable actuació al Palau San Jordi de Barcelona el 27 de desembre de 2022.

Aquest no és el primer reconeixement del cantant en forma de premi, i és que a finals de l'any passat, Serrat va rebre la Medalla d'Honor de la SGAE, una decisió que va arribar per unanimitat per concedir la distinció més important de l'entitat al compositor català, un reconeixement amb què la SGAE agraeix la contribució a la societat civil de creadors rellevants. La primera cançó que Serrat va registrar a la SGAE va ser El ball de la civada, i ho va fer l'11 de juliol de 1968. Més de cinc dècades després han quedat inscrites a l'entitat 340 obres seves. D'aquesta manera, el cantant s'ha convertit en una referència de la cultura, sobretot des de la seva Mediterráneo, escollida per votació popular l'any 2010 com la millor cançó de la història de la música en espanyol per la revista Rolling Stone.

En el seu palmarès personal també figuren diferents "honoris causa", així com el Premi Nacional de Músiques Actuals o el guardó honorífic dels Grammy Latino de 2014, al que ara s'uneix aquest nou reconeixement, que cada any busca distingir "la tasca de creació, cultiu i perfeccionament de l'arquitectura, la cinematografia, la dansa, l'escultura, la fotografia, la música, la pintura, el teatre i altres manifestacions artístiques", defineixen des de la Fundació. Aquest any, s'han presentat 50 candidatures de 21 nacionalitats diferents com a possibles guanyadors del Premi Princesa d'Astúries de les Arts. D'aquest premi han estat mereixedors també figures com els cineastes Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Woody Allen, Michael Haneke i Pedro Almodóvar, els músics Paco de Lucía, Bob Dylan o Joaquín Rodrigo, els arquitectes Norman Foster, Frank Gehry o Rafael Moneo, o, més recentment, la cantaora Carmen Linares, la bailaora María Pagés i l'artista de performance Marina Abramović.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!