El prestigiós festival de fotoperiodisme Visa pour l'image, celebrat a Perpinyà, ha eliminat una part de les fotografies presentades pel fotoperiodista català Jordi Borràs on apareixia Marine Le Pen, líder de l'extrema dreta francesa. Les imatges, incloses en el projecte 'Tots els colors del negre' de Borràs, retraten l'ascens de l'extrema dreta a Europa, i es van projectar davant d'un auditori de 2.500 persones el passat 5 de setembre, però per la sorpresa de Borràs, les instantànies de Le Pen van ser eliminades. El fotoperiodista ha expressat la seva indignació per aquesta decisió, qualificant-la de "censura de caràcter polític". Segons ha informat, el director del festival va argumentar que les fotos de Le Pen eren "fluixes" en comparació amb altres imatges de neonazis tatuats, tot i que el seu projecte també inclou imatges de líders polítics europeus com Viktor Orbán, dels demòcrates suecs o d'Andrzej Duda.
Borràs defensa la importància de mostrar aquests polítics com a figures clau de la dreta radical conservadora i populista, que actualment ocupen posicions de poder a Europa. Lamenta profundament que el seu treball hagi estat "subjecte a censura", sobretot després de l'aparent suport inicial del festival. Ateses les explicacions que li ha donat el festival, Borràs afirma que el que ha passat és un acte de "censura de caràcter polític". Un fet que el fotoperiodista lamenta, atès que en un principi havia celebrat la decisió del festival d'acollir el seu projecte, més tenint en compte que l'alcalde de Perpinyà, ciutat que acull el certamen, sigui Louis Aliot, exparella de Marine Le Pen. Borràs va denunciar els fets en un article al 'Nació Digital' que, segons diu, ha tingut ressò a diferents mitjans francesos d'abast estatal. És conscient que això està comportant dificultats a la direcció del festival, però ho considera "un acte de justícia i d'autodefensa", per tal que quedi clar que no hi ha hagut una qüestió d'autocensura, sinó "de censura i prou".
Un photographe catalan accuse le festival Visa pour l’image d’avoir censuré ses photos d’un meeting de Marine Le Pen https://t.co/qC9ozlkNpH via @lemondefr
— Jordi Borràs (@jordiborras) September 23, 2023
Per altra banda, el fotoperiodista català afirma que té dubtes sobre el futur de la seva participació en el festival, ja que creu que aquesta polèmica podria fer que no sigui seleccionat en futures edicions. No obstant això, espera que el temps li doni la raó i que en futures ocasions el festival actuï de manera "més deontològica". La seva preocupació és que, donades les pràctiques i les excuses actuals del festival, podria trigar temps a ser convidat de nou, la qual cosa no considera justa. "Soc molt feliç per haver pogut exhibir el projecte al Visa pour l'image, però em queda el regust amarg tant de la censura com del fet que s'estigui parlant més d'això que d'una feina que fa catorze anys que faig", explica Borràs amb relació a la tasca de retratar l'auge de l'extrema dreta a Europa. "És molt possible que aquest rebombori causi el malestar suficient a la direcció del Visa per a no seleccionar-me més. Espero que el temps no em doni la raó i que si presento un altre projecte s'actuï de forma deontològica, però malauradament veient les pràctiques i les excuses del festival molt em temo que tardaré molt temps a tornar a ser presentat, i això no seria just", conclou el fotoperiodista català.