Josep Maria Jujol és un dels grans arquitectes de la Catalunya del segle XX, tot i que la seva figura sovint s'ha vist eclipsada davant el geni de Gaudí. Sant Joan Despí, un municipi que acull nombroses obres de l'arquitecte modernista, ha volgut commemorar el 140è aniversari del seu naixement proclamant l'Any Jujol140. Es vol, així, rescatar la figura d'un arquitecte que es considera insuficientment reconegut.

Josep Maria Jujol. Foto cedida per l'Ajuntament de Sant Joan Despí.

Any Jujol

L'Any Jujol s'ha iniciat aquest mes de juny i es perllongarà fins el setembre de 2019, quan s'acompleixen 140 anys del seu naixement. El centre de les celebracions estarà a Sant Joan Despí, on Jujol hi va fer obres tan destacades com Can Negre, la Casa Serra-Xaus o la Torre de la Creu, però també s'hi han vinculat altres municipis catalans, com Tarragona, lloc de naixement de l'arquitecte i on hi va construir el Teatre Metropol; Pallaresos, on es troben la Casa Andreu Fortuny i la Casa Bofarull, una original masia reformada per ell; Montferri, on Jujol va fer-hi l'ermita de la Mare de Déu de Montserrat; i Vistabella, on s'hi troba l'original església del Sagrat Cor. Dins l'Any Jujol s'espera la celebració d'un gran congrés acadèmic sobre l'arquitecte, però, sobretot, es vol implicar a la ciutadania en el coneixement de la seva obra i es vol contribuir a l'impuls del turisme i el comerç local.

Torre de la Creu obra de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol el 1913 (esquerra) i Villa Elena, obra de Ignasi Mas Morell de 1910 (dreta), a Sant Joan Despí. Foto: Amadalvarez.

Un arquitecte excepcional

Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879 - Barcelona, 1949) va ser arquitecte municipal de Sant Joan Despí, a més de catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Tot i que havia nascut a Tarragona, de petit va anar-se'n a viure a Gràcia. Va estudiar a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona entre 1901-1906, en els temps que aquesta institució estava dirigida per Domènech i Montaner, tot i que el seu gran mestre, que el va influir molt, fou Antoni Maria Gallissà. Des de molt jove va rebre la influència de Gaudí, amb qui col·laboraria a La Pedrera, la Casa Batlló y el Parc Güell. Sempre estaria estretament vinculat a l'Escola d'Arquitectura.

Casa Bofarull, de Josep M. Jujol, a Els Pallaresos (Tarragonès). Foto: Amadalvarez. 

Artista total

Jujol fou un home que es va sumar al modernisme i que en les seves obres va recórrer als vitralls, al trencadís, a l'esgrafiat, a l'escultura... Moltes de les decoracions de les seves construccions van ser dissenyades per ell mateix: des de llums fins a ascensors.  Hi ha qui l'ha qualificat d'artista total, per la seva capacitat de participar en obres de molts tipus: pintava, dissenyava mobles, feia imatges religioses... Era un home d'una gran originalitat, però que acostumava a treballar amb materials molt senzills.

Ermita de la Mare de Déu de Montserrat a Montferri. Foto: Maria Rosa Ferré.

Jujol a Sant Joan Despí

Ja de molt jove, Jujol va treballar a Sant Joan Despí. La seva tieta el 1913 li va encarregar la Torre de la Creu. A partir d'aquí li plourien els encàrrecs a la zona, com la remodelació de la masia de Can Negre o la decoració de la Torre Rovira. També va construir una bonica Torre, la Torre Passani, que actualment s'ha convertit en una llar d'infants. I al carrer Verdaguer s'hi conserva la Torre Jujol, on l'arquitecte va passar-hi la guerra civil. Jujol també va treballar a d'altres municipis del Baix Llobregat, i va fer obres com la Casa Camprubí, de Cornellà de Llobregat.

Torre Serra Xaus a Sant Joan Despí. Foto: Till F. Teenck.

El Jujol més barceloní

Jujol va col·laborar en nombroses obres arquitectòniques barcelonines. Sens dubte, molta gent haurà vist obres seves sense identificar-ne l'autor. Per exemple: va ser el responsable del disseny de la forja dels balcons de la Pedrera. També va ser el responsable del recobriment ceràmic multicolor de la Casa Batlló, de Gaudí. El seu gust pels colors vius també és visible en el banc ondulant de la plaça del Parc Güell i en les decoracions de ceràmica de la sala hipòstila. Entre els seus edificis més emblemàtics hi podem trobar la Casa Planells (a la Diagonal amb Sicília). També va ser el dissenyador dels mobles i les vidrieres de la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès.  Però té joies precioses molt amagades, com el luxós ascensor de la casa Iglesias, al carrer Mallorca.

 

Foto de portada: La antiga masia Can Negre a Sant Joan Despí al Baix Llobregat, Catalunya, reformada per l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol entre 1915 i 1930. Foto: Amadalvarez.