El Palau Güell, de la Diputació de Barcelona, s'ha afegit a l'Any Jujol, que vol reivindicar aquest artista en el 140è aniversari del seu naixement. Ho ha fet amb una exposició, Jujol, l'arquitectura del color, comissariada per Rosa Maria Creixell i Sergio Fuentes, que es pot veure a les golfes del Palau Güell fins al 3 de novembre. L'exposició, organitzada per l'Ajuntament de Sant Joan Despí en conveni amb la Diputació de Barcelona, es pot visitar amb l'entrada del Palau Güell.
A l'ombra de Gaudí
Rosa Creixell lamenta que un creador de la talla de Jujol hagi estat "eclipsat" per Gaudí, i considera que la commemoració de l'Any Jujol és una ocasió magnífica per "tornar a situar aquest artista en el panorama de la història de l'arquitectura de Catalunya". Creixell explica que hi ha un gran debat, entre els experts, sobre si Jujol va ser un simple ajudant de Gaudí, o si en va ser un col·laborador, i ella s'inclina clarament per la segona opinió, tot apuntant que Jujol tenia una àmplia autonomia per crear dins els projectes de Gaudí.
El color el fa diferent
Els comissaris de l'exposició del Palau Güell estaven convençuts que l'element distintiu de Jujol era el seu atreviment amb els colors, i per això van titular així la mostra. Seria l'ús del color el que faria d'aquest arquitecte "un modernista diferent". Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879 - Barcelona, 1949) aconseguia jugar amb els colors i amb la llum com no ho feia cap altre artista català del seu període. Creixell explica que el banc de trencadís del Park Güell és una de les principals contribucions de Jujol a l'obra gaudiniana, i assegura que Gaudí, per si sol, no hauria apostat per un color tan cridaner. La comissària de Jujol, l'arquitectura del color explica que Jujol també va fer una proposta per acolorir la façana de la Sagrada Família que no va arribar a prosperar.
Artista total
Jujol ha passat a la història com a arquitecte, però els que estudien la seva figura el qualifiquen d'artista total, perquè es preocupava per als darrers detalls dels seus edificis: la forja, el mobiliari, les portes, la decoració de les parets... A l'exposició hi trobem esbossos d'edificis, però també peces molt més petites (però no per això més mal acabades): el faristol de l'Ateneu Barcelonès, unes làmpares fascinants, plenes de color, ampolles... El pes de l'exposició, malgrat tot, recau en els dissenys del mjateix artista, sobre diferents obres de diversos períodes... Unes peces sovint massa petites i poc vistoses per captivar el públic.
Sant Joan Despí, al centre
Jujol no és un artista gaire conegut a Barcelona. I no és que no tingui obres a la ciutat. Les més destacades, potser, són la font de la Plaça d'Espanya i la espectacular Casa Planells, de la Diagonal amb Sicília (potser poc coneguda per les petites dimensions del solar i perquè, també, ha quedat eclipsada per la monumentalitat de la veïna Sagrada Família). Però on Jujol té més obra, i on és més reconegut, és a Sant Joan Despí i al Camp de Tarragona. A Sant Joan Despí hi té algunes de les seves obres emblemàtiques, com Can Negre o la Torre de la Creu. Al Camp de Tarragona s'hi pot veure l'església de Vistabella i la masia Bofarull, als Pallaresos, que Creixell troba fantàstica pel que té d'original, gràcies a la llibertat que li va donar el seu propietari per reformar-la.
Reivindicació pendent
L'exposició Jujol, l'arquitectura del color és una magnífica ocasió per retrobar-nos amb un dels grans edificis modernistes de la ciutat, molt desconegut pels barcelonins. El palauet Güell, del carrer Nou de la Rambla, no només és una destacada obra d'art modernista, sinó que, a més a més, està impregnat de la història de la burgesia catalana i de les seves no sempre ortodoxes relacions amb el món intel·lectual i artístic català. Un espai per retrobar-nos, alhora, amb l'arquitectura i amb la història. I, per als devots de la feina d'aquest arquitecte modernista, ja es prepara el gran esdeveniment acadèmic de l'Any Jujol: les jornades internacionals Jujol, animar les pedres i posar vida, que tindran lloc del 27 al 29 de setembre.