El Baix Empordà té un conjunt de pobles amb aire medieval que s'han conservat admirablement. La ruta d'avui ens porta, en cotxe, per cinc d'aquests pobles: Pals, Peratallada, Ullastret, Monells i Madremanya (aquest últim, tot i que administrativament forma part del Gironès, és considerat sovint "empordanès"). Un recorregut de poc més de 30 km que ens permetrà passejar per magnífics escenaris històrics i per pobles amb molt d'encant.

Pals. Fotografia: Maria Rosa Ferré. Flickr.

Pals, amb l'olor del mar

La ruta surt de Pals, una localitat del Baix Empordà que no està al costat del mar; la platja queda a alguns quilòmetres del centre urbà. El nucli de Pals és un poble medieval admirablement conservat: cases de pedra, sòls empedrats, portalades, tombes visigòtiques... Arreu es troba una curiosa barreja de romànic, gòtic i barroc, tot i que aquesta zona la solen anomenar-lo "recinte gòtic". Domina el poble la "torre del homenatge", una torre circular, d'estil romànic, que havia format part d'un castell que va ser enderrocat al segle XV. Posteriorment se la va convertir en un campanar i ara se la coneix com "la torre dels Hores". A Pals hi queden fragments intactes de la muralla i algunes de les seves torres de guaita. I a l'entrada del casc antic hi ha Ca la Pruna, una casa fortificada del segle XV reconvertida en centre cultural. Pals té ben a prop un estany, on s'hi produeix un arròs que els habitants de la regió defensen com el millor arròs per fer arròs a la cassola.

Peratallada. José Manuel Mota. Flickr.

Peratallada, la importància passada

A 10 quilòmetres de Pals, cap a l'interior, hi trobem la petita localitat de Peratallada, al municipi de Forallac. Avui en dia quasi no és coneguda, però fins al segle XIII els senyors de Peratallada eren dels nobles més influents d'aquelles terres. Per això, Peratallada era un important nucli, amb muralles i contramuralles i un gran castell. Avui en dia el poble conserva el castell medieval i la seva torre d'homenatge, i una part significativa de les muralles, rodejades per un fossat excavat en la roca viva. El casc urbà manté tot el regust d'un poblat medieval, amb uns magnífics porxos a la plaça major i una estreta xarxa de carrerons. Moltes cases són del segle XVI i mantenen la seva estructura. Extramurs s'hi troba l'església romànica de Sant Esteve.

Columnes i sitges del jaciment ibèric d'Ullastret. Fotografia: Vàngelis Villar. Viquipèdia.

Ullastret, íbers i feudals

Ullastret és una població que és molt coneguda pels arqueòlegs i els afeccionats a la història pel jaciment ibèric del Puig de Sant Andreu, el més gran de Catalunya. Es tracta d'una gran ciutat, que hauria tingut estret contacte amb els grecs, els romans i els fenicis. Per això, a Ullastret hi ha una secció del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Però, a més a més, Ullastret té un centre medieval molt atractiu, perquè havia estat una important vila que havia passat pel domini dels comtes d'Empúries i pel dels de Barcelona. La localitat encara té les seves muralles en molt bon estat. Conserva la llotja medieval i fins i tot una petita torre que anomenen "Torre de la presó", del segle XVI. Les deu torres de base quadrada de la muralla no s'han conservat senceres fins avui, però n'hi ha restes importants.

Plaça del Poble de Monells. Fotografia: Núria. Viquipèdia.

Monells, el més cinematogràfic

A Ullastret tornem a agafar el cotxe i ens dirigim a Monells. De tots els pobles medievals de l'Empordà, el més conegut avui en dia és aquest, perquè va ser l'escenari de la pel·lícula Ocho apellidos catalanes. A causa d'això també és el que rep més visitants. Està articulat en dos barris, el del Castell i el de la Riera, dividits per la Riera de Rissec. Un dels llocs més característics és la porticada plaça Major. Moltes de les vivendes del poble són del segle XVII i XVIII, i el nucli urbà conserva el seu traçat gòtic. Hi ha qui el defineix com el poble més maco de Catalunya.

Madremanya, un laberint medieval

De Monells a Madremanya no hi ha gaire distància: amb prou feines 4,5 km. És un poble ocupat des de ben antic: s'hi han trobat restes neolítiques i romanes. El poble conserva restes del seu recinte emmurallat, i també hi ha molts carrers amb un clar regust medieval: amb escales, arcades, porxos, bancs de pedra adossats a les parets... Passejar per Madremanya és fer un curs accelerat d'història: qualsevol edifici té restes gòtiques o barroques .I el poble disposa d'una església romànica, Sant Esteve. Sortint de Madremanya podem dirigir-nos cap a Girona, o retrocedir cap a la Bisbal de l'Empordà  i dirigir-nos cap a la costa. Si passem per aquesta ruta, tenim l'ocasió de parar a la Bisbal i comprar la terrissa d'aquesta ciutat.

 

Imatge de portada: Monells. Fotografia del Patronat de Turisme de la Costa Brava.