La Vanguardia ha acomiadat el columnista Gregorio Morán, que col·laborava amb aquest diari des del 1988 escrivint la columna "Sabatinas intempestivas". Via burofax, el diari li comunica que el seu contracte queda rescindit. El primer a donar la notícia ha estat Javier Pérez Andújar, l'escriptor adrianenc:
"El mes d'agost estava estipulat al contracte com a mes de descans, i just quan em tocava a tornar a escriure he rebut l'acomiadament", ha explicat Morán a eldiario.es. "M'hi volia posar aquesta tarda i ha arribat el burofax. No ho esperava. Havia passat per situacions molt difícils, mai no vaig pensar que em farien fora d'aquesta manera. La situació ha canviat tant del procés ençà com perquè una persona que escrivia el que pensava el puguin fer fora".
L'acomiadament de Morán estava cantat des que al juliol passat el diari va vetar la publicació de la columna titulada "Los medios del Movimiento Nacional", on blasmava el Govern i la televisió i la premsa catalanes, i qualificava de "delinqüent legal" i "talibà de la barretina" a l'actual conseller d'Interior, Joaquim Forn, entre altres mèrits. El text, però, va circular per xarxes socials i el va publicar El Periódico.
Les reaccions a la rescissió de l'acord entre La Vanguardia i Morán no s'han fet esperar. L'editorial de Morán, Akal, ha dit en un comunicat: "Lamentem aquesta notícia, que afecta una de les plomes més singulars, audaces i valents del periodisme espanyol, doncs suposa un retrocés més en la capacitat crítica dels mitjans de comunicació i de la seva independència informativa".
Altres col·legues de lletres o del periodisme també han dit la seva:
Morán s'estava recuperant de l'infart que va patir el passat 23 de juliol i pel que va ingressar en un hospital només unes hores després de la polèmica pel vet a la seva columna.
El seu estil, que uns veuen directe i contundent i altres virulent i insultant, havia ocasionat diversos conflictes al diari. En una altra sabatina del 17 de juny passat, qualificava Joan Sales, l'autor d'Incerta glòria, com un escriptor "mediocre, parafeixista i ultracatòlic", tot parlant de la recent mort de Juan Goytisolo. Morán deia que Goytisolo li havia reconegut que no havia llegit la novel·la i que n'havia promogut la versió francesa a l'editorial Gallimard per pressions de tercers. No era cert. El mateix Goytisolo desmenteix Morán en un article seu del 2005 al suplement Culura/s de La Vanguardia. L'article de Morán va revoltar gent de la cultura i el periodisme, entre d'altres uns quants columnistes de la mateixa La Vanguardia.
El 4 de març anterior equiparava el referèndum d'autodeterminació amb “la fórmula favorita de Franco (...) perquè (...) els referèndums que muntes tu, els guanyes tu”, entre altres expressions punxegudes que van tornar a aixecar polèmica.
Gregorio Morán (Oviedo, 1947) va estudiar a l'Escola d'Art Dramàtic de Madrid. Va militar al Partit Comunista d'Espanya, que va abandonar el 1976. Va estar un temps exiliat a París. En tornar a Espanya va col·laborar en publicacions com Mundo Obrero i Cambio 16. Des del 1988 escrivia a La Vanguardia la columna "Sabatinas intempestivas". Els seus dos últimes llibres són La decadencia de Cataluña contada por un charnego (2013) i El cura y los mandarines (2014).