L'escriptora i guionista Laia Aguilar és la guanyadora del Premi Josep Pla, que s'atorga com marca la tradició cada Diada de Reis, amb la novel·la 'Pluja d'estels'.
Aguilar, nascuda a Barcelona l'any 1976, llicenciada en Comunicació Audiovisual i professora de l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, s'afegeix a la nòmina de guardonades amb el premi creat per Destino l'any 1968 per a obres en llengua catalana. Han hagut de passar 10 anys –la darrera va ser Llucia Ramis per Egosurfing– per tenir una nova premiada en una breu llista iniciada per Teresa Pàmies i el seu Testament a Praga, fa 50 anys. Olga Xirinacs, Maria Àngels Anglada, Maria Mercè Roca, Carme Riera, Isabel Olesti, Empar Moliner i Eva Piquer completen una llista de –només– 8 escriptores guardonades d'un total de 52 edicions.
"On queda el dolor en aquesta tirania de la felicitat?"
El jurat, format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch, ha premiat una novel·la protagonitzada d'un grup d'amics que 5 anys després d'un fet tràgic es retroba al Cap de Creus per mirar plegats una pluja d'estels. El passat, però, els perseguirà i s'hi hauran d'enfrontar. Al llarg del relat, els protagonistes es divertiran i compartiran experiències, però també afloraran gelosies, una antiga història d'amor i el sentiment constant que hi ha un fet del passat encara per resoldre. A més, del final de la nit els reserva una sorpresa. Com ha confessat l'escriptora, la novel·la parteix d'una experiència personal, que la va fer veure que és molt díficil sobreposar-se a un fet traumàtic, en un entorn que només premia la felicitat. "Vivim una tirania de la felicitat les 24 hores del dia, només cal veure les xarxes socials. On queda el dolor, el fracàs o el sentiment de culpa?" s'ha preguntat Aguilar.
La guanyadora també ha recordat que feia 10 anys que no guanyava una dona, i ha animat a les escriptores a presentar-se a premis i guanyar-los. "Si volem un país fort, un país lector, cal que siguem tots" ha afirmat,abans de dedicar el guardó a totes les dones que escriuen.
Una carrera vinculada a la televisió
Guionista de sèries com El cor de la ciutat, Infidels, Olor de colònia, El Príncipe o Merlí, Laia Aguilar va debutar l'any 2006 en el sector editorial amb Isona, una novel·la sorgida de la sèrie Ventdeplà on també va treballar, i ha publicat Les bruixes de Viladrau (Ara Llibres) i Pare de família busca... (Al Revés). El 2016 va obtenir el Premi Carlemany per al foment de la lectura amb Wolfang (extraordinari), una novel·la juvenil protagonitzada per un noi d'11 anys amb un coeficient intel·lectual de 152, editada per Columna, i l'any 2018 va publicar a Fanbooks, Juno.
Ana Merino, premiada per una reinvidicació de la bondat
La poeta madrilenya Ana Merino ha obtingut el Premi Nadal per El mapa de los afectos. El Nadal, nascut l'any 1944 amb una dona com a guanyadora, Carmen Laforet, torna a premiar a una dona, tres anys després que el guanyés Care Santos.
Merino, nascuda l'any 1971 i llicenciada en Història Contemporània a l'Autónoma de Madrid, ha homenatjat un premi que l'ha formada com a lectora, recordant Nada, La sombra del ciprés es alargada o Primera memoria, i ha recordat el centenari del naixement de Miguel Delibes, objecte d'homenatge a la nit del Premi Nadal que va guanyar l'any 1947, i de la mort de Benito Pérez Galdós. L'escriptora –que té una llarga carrera poètica– ha definit la seva primera novel·la, ambientada als Estats Units i Espanya i que arrenca amb la relació secreta d'una mestra d'escola rural, com una història de personatges genuïnament bons, i ha assegurat que la bondat ens ajudarà a sortir endavant.
El jurat del Premi Nadal de Novel·la 2020 ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.