La soprano Sondra Radvanovsky i el tenor Piotr Beczala obriran aquest diumenge la nova temporada 2021-2021 del Gran Teatre del Liceu, després d'estar sis mesos tancat, amb un recital amb el pianista Camillo Radicke que estarà ple de "tensió i passió". El recital s'organitza en dues sèries d'àries amb un duet final amb les grans escenes d'òperes com 'Andrea Chénier', 'Tosca', 'Un ballo in maschera' i 'La forza del destino'. A banda, el teatre ha reforçat les seves mesures per a la prevenció de la Covid-19 i ha anunciat una zona de termo-vigilància, control dels fluxos d'espectadors, el reforç de l'atenció a l'espectador, la inhabilitació de butaques i entrades i sortides esglaonades, segons ha detallat el director general, Valentí Oviedo.
Radvanovsky ha destacat que és la seva segona actuació en sis mesos, després de passar per La Corunya, i ha detallat que han triat el repertori verdià amb una música que li toca de prop, a banda de ser el debut de Bezcala amb 'Andrea Chénier' amb 'Vicino a te': "Hem triat una sèrie d'àries que són les més significatives. Ens arriben molt al fons. El món de la música està patint profundament i el que pretenem amb aquesta selecció és oferir esperança i amor", ha dit la cantant, que ha reivindicat que la música i l'art tornin ben aviat.
Llàgrimes d'emoció
La cantant ha plorat d'impotència i emoció en afirmar que la pandèmia ha tingut un impacte enorme a les vides de tots els artistes del món: "Intento no plorar, però són temps molt emotius", ha dit citant els cantants de pop, els artistes d'orquestra. Ha lamentat: "Hem perdut molta feina aquest any", ha dit l'artista, que després del Liceu viatjarà al Teatre Real a interpretar 'Un ballo in maschera' però després no té feina fins a mitjans de desembre a Berlín.
Per la seva banda, Beczala ha assegurat que el programa escollit és "fantàstic" i aprofundeix en el verisme, en una proposta plena de "tensió i passió". Ha alabat que les institucions a Barcelona li han semblat molt responsables per la disciplina en els protocols, i ha celebrat que això permetrà superar abans la pandèmia
Per la seva banda, el tenor ha assegurat que té el cor trencat quan pensa en els artistes més joves, i ha lamentat que "el problema és la inestabilitat", perquè ningú sap el que passarà la setmana vinent.
Sobre la decisió de viatjar a l'estat espanyol malgrat les xifres de la pandèmia, Radvanovsky ha afirmat: "La meva carrera és la meva elecció, també la meva seguretat", i ha afirmat sentir-se segura a la ciutat, encara que sap que Espanya està patint més que altres zones. A banda, ha dit que Barcelona li ha donat molt i que el seu cor està a la ciutat i al Liceu. Per a ella, visitar Barcelona "és com ser a casa". Per la seva banda, Piotr Beczala ha defensat que cal seguir cantant, i ha reivindicat: "Jo crec que avui en dia el món ha d'estar organitzat i el que hem de fer és acceptar les normes", ha dit.
El confinament, temps de "reflexió"
"El que fem és molt difícil, amb les veus, anar d'una zona horària a una altra i amb molts viatges. Quan cantem donem l'ànima i el cor", ha detallat la soprano sobre la tornada a la seva feina després del confinament. Ha assegurat que ella i el seu home, que han sabut que van passar la covid-19 probablement al març arran d'unes proves serològiques, han pogut passar més temps junts a casa que en els darrers deu anys, i que fins i tot han fet un hort i han tingut un temps de reflexió.
La cantant ha confessat que li va costar un mes tornar a "al camp de batalla", tan mental com físicament. L'artista ha recordat que en el seu concert fa tres setmanes a La Corunya estava "tan feliç, contenta i fins i tot nerviosa com no ho estava feia temps".
Per la seva banda, Beczala ha explicat que la pandèmia el va agafar a Nova York i va seguir actuant unes dues setmanes després que el món s'hagués aturat mentre tenia l'esperança que tot se solucionés. Amb el confinament, ha assegurat: "Em vaig dedicar a gaudir de la vida normal, a fer pastissos, coses que no he fet en els darrers anys", ja que normalment no té una vida privada així ni sis setmanes en les que pot dormir, llegir o beure aigua amb gas.
Aforament del 50%
Amb un aforament del 50%, que sumarà 1.144 butaques, el Liceu també exigirà els seus espectadors mascareta obligatòria, el respecte a la distància de seguretat, l'ús dels dispensadors de gel, la desinfecció i ventilació diària de l'edifici. La sala demanarà als artistes sobre l'escenari dur mascareta durant les funcions, també als membres del cor. A l'escenari ls cantants i els músics de metall de vent no hauran de dur-ne però hauran de fer PCR de forma habitual. A banda, no hi haurà servei de guarda-roba i tampoc de programes de mà.
Pel que fa al servei de venda de càtering, Oviedo ha avisat que "serà bastant diferent", perquè caldrà haver comprat el tiquet abans de la funció i només hi haurà 80 taules disponibles i 200 al foyer. Les taules seran de quatre persones i només s'ocuparan les quatre si els comensals són un nucli de convivència.
"Amb la incertesa, hem d'intentar generar les majors certeses", ha dit Oviedo, que aspira a donar compliment a la normativa del Procicat i resolucions de Salut, a banda de voler contribuir a la idea que els espais culturals són segurs: "És importantíssim que la gent tingui sensació de seguretat", ha afegit.
Pel que fa a la presa de temperatura, hi haurà unes càmeres vigilant l'entrada dels espectadors amb una persona de prevenció de riscos controlant-ne els paràmetres: "Si veu algú a 37,5 avisa de manera discreta" als controladors de sala que li demanaran a l'espectador "de manera poc invasiva i discreta" que es traslladi al servei mèdic i se li comunicarà que no pot accedir.
Un 11% menys d'abonaments
L'efecte de la covid-19 al volum d'abonaments s'ha deixat sentir a la sala en forma de 1.500 abonats menys (una caiguda de l'11%), davant d'unes noves 400 altes, "moltes menys" que en altres temporades. Tanmateix, Oviedo ha assegurat que la seva previsió en la caiguda d'abonaments era del 20%.
Sobre la gestió del Teatre Real, ha defensat que els seus gestors són "molt escrupolosos" i han seguit les mesures dictades per la Comunitat de Madrid. Pel que fa a la sostenibilitat de la situació, ha afirmat que ho és fins a Setmana Santa, i fins i tot si la situació durés tota la temporada però hi hagués perspectives de resolució a la següent, "hi hauria mecanismes" de fer factible la viabilitat econòmica de la situació. "Si s'allarga dues temporades, no estic en disposició de respondre", ha afegit.