Òmnium Cultural impulsarà els dies 27 i 28 de maig la primera edició del Festival Límbic, que es durà a terme a Terrassa (Vallès Occidental). La cita es presenta com una proposta centrada en la creació contemporània i multidisciplinària, amb propostes de música, teatre, circ, humor o dansa, entre d'altres, que es desenvoluparan al carrer. Amb ella, es vol apostar per la llengua catalana i el territori, però també pel risc i l'experimentació, amb la finalitat de promocionar els grups locals i crear el que denominen una "cartografia de la creació contemporània dels Països Catalans". És per aquest motiu que en cada localitat on se celebra animen els artistes i col·lectius que demanin formar part d'aquest mapa. "La idea del festival se centra en la llengua, el risc i l'experimentació, aplega diferents manifestacions culturals com la música, el circ, el teatre, la dansa, l'humor i la poesia", ha detallat el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en la presentació oficial. D'aquesta manera, es vol traslladar la vitalitat de la cultura catalana, "de les més potents d'Europa", ha afegit Antich, i lluir-la als carrers: "Trenquem el tòpic que la cultura es desplega en àmbits reduïts i elitistes".

El Límbic s'inaugura la tarda del 27 de maig a la Plaça Vella amb espectacles de carrer a càrrec de Yldor Llach i Rojos, de la Cia Miquel Barcelona. La inauguració del festival comptarà amb un recorregut pels espais de la programació de la tarda de divendres a través d'una acció a càrrec d’Albert Gusi i pilotes gegants que encetaran un recorregut per alguns escenaris de Límbic. Entre aquests hi destaquen la Torre del Palau, on hi haurà intervencions musicals breus de Coloma Bertran o Laia Estruch, o el Vapor Ventalló, amb un recital poètic i musical a càrrec de Blanca Llum Vidal & Los Sara Fontán. "Volem aplegat una mostra molt diversa de manifestacions culturals per provocar una gran festa de les emocions, diversió i pensament per reflexionar, i fer-nos preguntes a través de la cultura sobre les complexitats del món" assenyala Antich. La proposta centra la seva primera edició a Terrassa amb l'objectiu de ser itinerant, i que cada primavera arreli a una localitat diferent del territori català per descentralitzar la cultura fora de Barcelona. En aquest cas, les activitats de divendres, el dia de la inauguració, es duran a terme pels carrers del centre de la cocapital vallesana, i dissabte es traslladaran al parc de Vallparadís.

Proposta transversal

La cita compta amb un seguit de propostes com la de la formació la Sadacum, que presenta per primer cop en gira el seu espectacle 'Aclucalls', a través del qual aborda problemes i temes que preocupen la denominada generació Z. Una altra de les propostes arriba de la mà de Cabaret Internet i el seu 'El Pumarejo', un espai lúdic amb espectacles, accions i actuacions en viu que mesclen propostes centrades en la comèdia i l'humor. El rapsode i poeta Enric Casasses, juntament amb el col·lectiu de poesia Nicomedes Medes recitaran a la Plaça Rector Homs, així com també ho farà la darrera Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Antònia Vicens.

La poesia també prendrà altres formes amb l'espectacle musical i poètic de Blanca Llum Vidal & Los Sara Fontán o Vladivostok, el duo format per la poeta Maria Callís i la música Irene Fontdevila. Les nits del festival es tancaran a través de l'actuació de diversos grups, com ho són Ginestà, 31 Fam, Maria Jaume, Ven'nus, Ariox i Galgo Lento. Tots ells, artistes joves que estan modificant el present de la música en català en una expansió de gèneres que va des del 'dancehall' a la cançó protesta, passant pel folk.

Òmnium Cultural ha presentat el seu festival Límbic - Albert Segura / ACN

El cap de setmana

En total s'han programat més de 50 propostes en dos dies arreu de la ciutat, i amb activitats per a tots els públics. Així, a l'Escenari Vela s'hi duran a terme activitats de circ amb Els Amics d'en Crusó, que ompliran la gespa per descobrir i experimentar els autòmats i els seus mecanismes amb jocs de fusta per als més petits. Al voltant, 'foodtrucks', barres, música d'ambient a càrrec de Meritxell de Soto DJ, però també parades de llibres i batalles de dansa protagonitzades per ballarins joves i emergents. Clàudia Serrahima presentarà a una de les sales del Castell Cartoixa de Vallparadís el seu espectacle 'No sabem res del campo', teatre d'objectes amb un format íntim per a un públic reduït. També hi haurà actuacions poètiques de transició, com els poetes que a la Placeta Font Trobada recitaran en el marc 'Soc a la font i bec'. Sound de Secà s'encarregarà d'inaugurar el segon dia de festival, mentre que Lucía Fumero oferirà música íntima amb piano al Pla del Castell.

El dissabte l'activitat es desplaçarà al parc de Vallparadís, amb Sound de Secà i la seva proposta 'Possê', amb la qual proposa un recorregut de percussió i música des del centre de Terrassa fins al parc. Mentrestant, a la Plaça Rector Homs, Enric Casasses i Nicomedes Mendes oferiran el seu recital poètic de la mà de Compartir Dona Gustet i el projecte musical Càntut, amb Paula Grande i Anna Ferrer. Al centre de la plaça s'hi oferirà un dinar, amb tiquet previ, mentre a l'Espai Vela s'hi farà un taller de circ i un cabaret a càrrec dels terrassencs Tub d’Assaig 7’70 i es podrà gaudir de l'actuació de la DJ Meritxell de Soto. També ocuparan aquest espai la Llibreria Synusia, de Terrassa, que oferirà un punt de venda dels llibres relacionats amb el festival i els artistes participants, però també els Amics d'en Crusó, que instal·laran un espai de recreació infantil de jocs i divertiment.