Liv Strömquist, una de les il·lustradores més reconegudes actualment, es descriu com una dibuixant que treballa de forma intuïtiva, a la vegada que insisteix que és una lectora voraç (i heterodoxa, quan no dispersa), que tant navega per les profunditats d'un text de Zygmunt Bauman com transita per les pàgines d'una revista del cor. Tots aquests ¿referents?, poden trobar-se en el seu últim títol, Pítia dixit (Editorial Finestres en català i Reservoir Books en castellà), on amb la seva lucidesa habitual i la seva particular ironia critica l'obsessió de les societats contemporànies per la felicitat, el benestar i el desenvolupament personal, encara que, com plasma en una de les seves vinyetes, "la lluita per trobar l'últim estil de vida perfecte i saludable està destinat al fracàs".

Liv Strömquist en la seva visita a Barcelona per presentar Pítia dixit / Foto: EFE / Marta Pérez

La lluita per trobar l'últim estil de vida perfecte i saludable està destinat al fracàs

L'autora sueca, que ha visitat Barcelona aquest dijous per presentar a la premsa la seva nova obra, ha reivindicat que en aquesta època "tan narcisista", hi ha un bombardeig constant de "frases de motivació que, al final, són una via més de superstició". Per Strömquist les persones hauríem de viure el present amb tota la intensitat i la passió de la qual siguem capaços. "Ens transmeten des del creixement personal sobre la necessitat de l'èxit constant. És com si mentalment haguéssim d'estar sempre pensant en el futur i en tenir objectius. Dir-te que tindràs èxit és gairebé com la religió del capitalisme. Imaginar aquest èxit personal i professional i que això es compleixi. Però això no funciona així. Estar pensant on estaré d'aquí a deu anys i què faré, no significa que s'acabi complint, que es faci real", ha reflexionat.

Un jo molt fràgil  

En una conversa distesa, en la qual ha confessat que durant èpoques de la seva vida ha estat molt aficionada als horòscops fins al punt de témer que el seu primer fill fos Peixos i no sabés com enfrontar-se a la seva suposada sensibilitat, Strömquist argumenta que tota aquesta obsessió pel benestar, tan visible a les xarxes socials, té molt a veure amb el capitalisme, que constantment ha d'anar buscant nous mercats, juntament amb tota aquesta gran indústria de l'autoajuda. "Com passa amb qualsevol lògica de mercat, aquest tipus d'indústria ha d'anar-se expandint, guanyar més diners i com més diners guanya, més ofereix aquesta espècie de suplements per a l'ànima, en els quals tu has d'anar-te optimitzant com a persona", ha apuntat. En el llibre, tant hi ha referències a filòsofs com Slavoj Žižek i Byung Chul, com a la sociòloga Eva Illouz, però també al denominat "padrí de la Manosfera", Rollo Tomassi, o a la mateixa Meghan Markle, Duquessa de Sussex, que en una ocasió va escriure frases inspiradores en uns plàtans, dirigides a dones que lluiten per deixar la prostitució al carrer i que tracten de canviar les seves vides.

Coberta de l'edició catalana de l'editorial Finestres de la nova obra de Liv Strömquist, Pítia dixit 

Aquest tipus d'indústria ha d'anar-se expandint, guanyar més diners i com més diners guanya, més ofereix aquesta espècie de suplements per a l'ànima, en els quals tu has d'anar-te optimitzant com a persona

Strömquist comenta que quan va començar a escriure el llibre va partir de la idea que tots tenim un jo molt inflat, que s'ha situat en el centre de les nostres vides."Però així que vaig anar avançant i, sobre això parlo especialment en l'últim capítol, vaig arribar a la conclusió que, en realitat, tot això és una expressió d'un jo molt fràgil, molt pressionat, de sentir-nos, en realitat, molt fragmentats", ha explicat. "És per això que ens costa tant decidir què farem amb les nostres vides i per això proliferen tots aquests que ens donen consells i que ens diuen que hem de creure en nosaltres, que hem d'estimar-nos a nosaltres mateixos, que hem d'empoderar-nos".

Aquesta nova onada de conservadorisme podria ser conseqüència que molts joves estan confosos

Preguntada sobre com creu que serà el futur del món, amb Donald Trump a partir de la setmana vinent com a nou president dels Estats Units, i amb altres governs conservadors en altres països; Strömquist ha respost que "aquesta nova onada de conservadorisme podria ser conseqüència que molts joves estan confosos, viuen en un canvi constant que els sobrepassa, no veuen gens estable, tenen por al futur i tenen aquests somnis i idees que fa cinquanta anys la vida era millor i podem tornar a aquest temps". No obstant això, considera que en el que cal pensar és "a poder tenir un futur millor i en el progrés humà, no a anar cap enrere per millorar". Molt influenciada pels Monty Python, a Liv Strömquist li agrada interactuar amb els seus lectors, als quals promet nous títols en el futur, bromejar amb ells, i fins i tot demana disculpes, perquè a vegades creu que s'allarga molt amb les seves històries.