Wake me up when september ends. La tornada del popular tema de Green Day s'ha consolidat com l'himne del mes en què tot torna, en què les vacances ja són poc més que un miratge llunyà i la rutina torna a esmicolar qualsevol possibilitat de pau mental. Cada setembre els aires de tardor comencen a renovar-se per deixar enrere l'estiu i s'activa la pressa perquè els dies passin més ràpid que de costum, perquè arribi aquell moment en què l'etiqueta oficial del retorn a la realitat acabi d'una vegada per totes. Però la desinflada postvacacional també arriba carregada de motivació, un frenesí que a casa nostra es tradueix en forma de llibres i noves lectures, en part congregades en la tradicional Setmana del Llibre en català.

Enguany, la cita ideal pels amants de la rentrée literària se celebrarà més tard de l'habitual degut a que el Moll de la Fusta, típic enclavament de la fira, està ocupat i segrestat per la Copa Amèrica. Per això també es canviarà l'ubicació de La Setmana, que torna excepcionalment al Passeig Lluís Companys de Barcelona del 20 al 29 de setembre. Uns dies en què s'hi congregaran més de 300 activitats per a tots els públics, com presentacions de llibres, recitals, alguns concerts musicals i la possibilitat de realitzar itineraris literaris. Els grans protagonistes seran els llibres, també els que irrompran a les estanteries per primer cop, però també els que s'hi aniran sumant més enllà de la trobada literària més important del setembre català, com aquesta selecció de novetats literàries que aniran arribant els propers mesos.

Foto: Montse Giralt

1. Tots aquells mars (Columna) — Laia Aguilar

28 d'agost. Llegendes, misteri, intriga... un còctel que Laia Aguilar ha mesclat amb gràcia per oferir-nos un relat marcat per una dona marcada per la desaparició de la seva germana que s'haurà d'enfrontar als fantasmes del passat. L'autora de Wolfang i Pluja d'estels (guanyadora del Josep Pla 2020) torna amb una proposta que indaga en la relació entre tres dones d'una mateixa família però de diferents generacions, posant al centre de la narrativa temes com el dol, la superació o, fins i tot, la màgia.

2. Soc un gat (Navona) — Natsume Sôseki

Setembre. Una obra mestra, un gran clàssic de la literatura japonesa que es publica per primer cop en català i el protagonista del qual és un gat. L'animal endinsa el lector en la societat nipona d'inicis del segle XX, amb totes les seves grandeses i misèries, quan al Japó es van començar a introduir les formes occidentals per convertir el país en un actor internacional potent.

3. Al bosc vermell, un cavall fuig (Angle Editorial) — Marta Soldado

Setembre. Després de l'estiu es publica aquest llibre, premiat amb el Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler 2024. En les immediacions de la central de Txernòbil, un soldat obsedit pels seus somnis dispara a un cavall de Przewalski —els únics exemplars salvatges al món— i el fereix a la cama. Ranquejant, separat de la manada, el cavall aconsegueix fugir. L'Elena i el Sergei, que treballen a la zona d'exclusió de Txernòbil estudiant la fauna que sobreviu sota la radiació, trobaran l'animal; una relació entre éssers vius que els canviarà a tots per sempre. 

4. La filosofia al tocador (Idil·lis) — Marquès de Sade

Setembre. La col·lecció Idil·lis, especialitzada en publicar literatura eròtica en català d'ara i d'abans, retorna a una lectura mítica del gènere en la nostra llengua. Es tracta de La filosofia al tocador, del Marquès de Sade, un viatge a través de la ficció i l'assaig considerat un dels textos clàssics més controvertits de tots els temps. Publicada en un període de grans canvis socials i polítics a França, aquesta obra escrita en forma de diàleg demostra que tant l’erotisme com la filosofia poden (o han de) ser extremadament provocadors.

L'escriptora Laia Aguilar acaba de publicar Tots aquells mars. / Foto: Carlos Baglietto

5. La mort del colom (Les Hores) — Barbara Pym

Setembre. Barbara Pym signa una novel·la sobre la llibertat, el pas del temps i la maduresa, però també una reflexió irònica sobre l’amor entre persones de diferents edats, en una comunitat conservadora que comença a veure com s’esquerden les bases morals fins aleshores vigents. La Leonora, en Humphrey, en James, la Phoebe... tots ells personatges que fregaran el límit entre el que és políticament correcte, o no. 

6. La puta i la santa (Comanegra) — Gemma Pasqual

Setembre. Sants, 1909. Neix la Maria, La Valencianeta, filla d’immigrants obrers de la Safor. Al barri del Besòs, més de cent anys després, una altra Maria, la seva besneta, rep una pallissa brutal del seu home i fuig de casa. Els paral·lelismes entre aquestes dues dones són evidents: la violència que han d’afrontar, els tabús sexuals que les condicionen, la desigualtat de gènere i de classe, la brutalitat del feixisme de llavors i d’ara... Aquest llibre de Gemma Pasqual parla de la realitat feridora de dues dones d’una mateixa família. D’aquesta família i de tantes altres.

7. Acte de fe (Proa) — Sergi Belbel

4 de setembre. Després de guanyar el Premi Sant Jordi, el dramaturg més internacional de casa nostra torna amb 560 pàgines i una novel·la històrica i d'intriga sobre la persecució inquisitorial de falsos conversos. Un tema complex que Sergi Belbel capitaneja amb una ploma característica i única que cobra vida a través de dues famílies jueves del barri jueu de Sevilla, que són atacades mentre celebren les noces dels seus respectius fills. Així comença una història delirant que descobrirà moltes veritats i en canviarà d'altres.

8. Aquí baix (L'Altra Editorial) — Laia Viñas

4 de setembre. Parlar de la Ruta del Bakalao sempre és excitant, morbós, divertit, fins i tot provocador. Però també és analitzar un capítol imprescindible de la història sociocultural que permet entendre molts dels assumptes que s'han banalitzat durant dècades en nom de les drogues i la imprudència. Amb Aquí baix, Laia Viñas s'endinsa en les inquietuds i motivacions d'una generació que va combatre la precarietat i la incertesa amb un estil de vida que incorporava la festa i la unió transversal entre diferents. També és un homenatge als seus pares, bakales de primer ordre.

9. Jo soc l'última Plaça (Edicions 62) — Alba Gómez Gabriel

4 de setembre. El Premi BBVA Sant Joan 2024 és una història d'una plaça al cor de Barcelona, la plaça del Sol, mirall de molts altres llocs i ubicació plena de vivències polifacètiques. La Bel, la protagonista, se la coneix a la perfecció, tot i que no té casa i viu en un hotel en obres al costat d'altres personatges entranyables. La Bel i la resta són víctimes de la gentrificació més cruenta de la capital catalana i radiografien, i denuncien des dels marges, l'expulsió dels ciutadans de Barcelona. Un debut literari d'una rabiosa actualitat.

10. Mammalia (Males Herbes) — Elisenda Solsona

4 de setembre. Elisenda Solsona ens endinsa en un misteri que té com a teló de fons la plaga social dels problemes de fertilitat i les relacions maternals que se’n deriven. Mammalia és una novel·la sobre les conseqüències devastadores del passat, i sobre com els secrets de família es poden convertir en malediccions. Un thriller que mescla obsessions, misteri i arrels i que acompanyaran la Cora, la protagonista, a un viatge replet de preguntes i reflexions sobre el passat i el futur de la seva identitat.

L'escriptora Elisenda Solsona, autora de Mammalia. / Foto: Sergi Alcàzar

11. Trist tigre (Anagrama) — Neige Sinno

4 de setembre. Entre l'autobiografia i l'assaig, Neige Sinno ens regala un text d'una força majestuosa sobre l'abús sexual a menors. Una història d'una dona que va sobreviure als abusos del seu padrastre i que ha fet de les seves reflexions un refugi on intentar entendre què va passar, sense aconseguir-ho, amb distància però sense reduir la ràbia ni un mil·límetre. Trauma, violència sexual, llibertat i silenci es mesclen poderosament per explicar el que no es pot explicar amb una profunditat colpidora. 

12. Matilde E. (La Campana) — Maria Escalas

5 de setembre. La Martina, una estudiant de doctorat, investiga la vida de Matilde Escalas, una desconeguda compositora mallorquina de finals del segle XIX que va treballar amb Isaac Albéniz, Erik Satie i altres grans músics de l'època, i que sempre va viure a l'ombra del seu amant, Santiago Rusiñol. Així és com Maria Escalas reconstrueix la història d'aquesta artista, el retrat d'una dona que va renunciar a la seva carrera i al seu talent per l'home de qui es va enamorar. Guardonada amb el Premi Ciutat de Palma 2023, la novel.la reflexiona sobre el lloc que han ocupat i ocupen les dones en la història de l'art i en la vida.

13. Crideu la mort errant, dieu-me on va (La Magrana) — Antònia Vicens

5 de setembre. Gairebé quinze anys després de la publicació de la seva darrera novel·la, Antònia Vicens torna a la narrativa amb uns personatges magnètics i una prosa de gran bellesa. Explica la història de l'Elisenda, que té 10 anys i viu en un hort, en una casa petita. Però l'única cosa important per a ella és el gronxador que el seu pare va penjar al pi de davant de la seva habitació. La marxa sobtada del pare i l'arribada de la nova companya de la mare trasbalsen la seva vida i hi fan irrompre l'amor, el desig i la crueltat.

14. Tots ocells (Edicions del Periscopi) — Wajdi Mouawad

9 de setembre. Una obra de teatre en què Wajdi Mouawad planteja un dels traumes més violents del món contemporani, com és el conflicte entre Israel i Palestina, i les greus conseqüències que té sobre la humanitat. Un relat que cobra tot el sentit del món en l'actualitat actual i que es qüestiona quina responsabilitat tenim en els discursos d'odi i en la justificació de la violència. Una història, la de l'Eitan i la Wahida, que és la de molts altres i que porta la identitat a una altra dimensió molt més humana que lluita per fugir dels prejudicis i la barbàrie.

15. El Clan (Columna) — Carmen Mola

10 de setembre. Després de molts volums no exempts de polèmica, per fi arriba el desenllaç de la sèrie de la inspectora Elena Blanco i de la saga iniciada amb La novia gitana, una història noir que ha atrapat milions de lectors en tot el món. Sang i fetge, crims, cadàvers, política, poder i secrets tornaran a amuntegar-se a El Clan, posant aquesta inspectora de la Brigada d'Anàlisi de Casos (BAC) al límit. 

Antònia Vicens publica Crideu la mort errant, dieu-me on va a La Magrana. / Foto: Carlos Baglietto

16. Tot als deu (Edicions de 1984) — Jaume Creus

12 de setembre. Es tracta d'un llibre senzill, clar i resilient, tant que tot lector podrà trobar-hi la seva zona de confort, la pàgina que toca la fibra, la idea inesperada, la vivència guardada. Com érem als 10 anys? Quines inquietuds teníem, què vam fer per primera vegada, com ens sentíem davant de qualsevol situació nova? Jaume Creus intenta respondre a través d'un relat que ens connecta a tots. 

17. Material sensible (Amsterdam) — Laura Pinyol Puig 

16 de setembre. La Marta té quaranta-quatre anys, una feina que l’apassiona i tres filles adolescents. Però necessita temps i respostes, sobre el seu marit i sobre si vol tenir el nen que porta al ventre i que ningú no espera. Amb Material sensible, i a partir d'un conflicte maternal evident, l'autora teixeix una novel·la sobre la traïció, l'amor, els cossos o el desig. 

18. M'hauria agradat coneixe't (Univers) — Fel Faixedas

16 de setembre. "I avui, on vas a treballar?", va preguntar l'àvia a l'autor, i ell no va saber què respondre; era la primera vegada que algú ho feia des que va decidir trencar amb la tradició peixatera de la família per fer-se artista. Però l'àvia sabia què suposava ser artista, perquè l’avi Pitu havia estat músic tota la seva vida i havia voltat per tot Europa amb l’Orquestra Internacional Maravella, l’orquestra més important i prestigiosa de la història d’aquest país. Aquest reconeixement inesperat esperona en Fel a buscar la figura del seu avi, en un viatge sentimental que el durà a capbussar-se en el passat familiar.

19. La ràbia (Ara Llibres) — Lolita Bosch

16 de setembre. La ràbia rememora el bullying patit per l’autora en l’adolescència. Va aconseguir el premi Roc Boronat 2016, però ara torna editat en format butxaca. Es tracta d'una narració emocionant i imprescindible, una denúncia d’una realitat execrable i massa sovint silenciada, en què Bosch narra una adolescència marcada, dels catorze als disset anys, per l'assetjament.

20. Coratge (Columna) — Imma Tubella

18 de setembre. L'autora d'Els insubmisos del mar, que el 2021 va erigir-se amb el Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica, sorprèn al lector amb una obra d'empoderament femení protagonitzada per una periodista que busca respostes. És la Clara Mill, que amb seixanta anys s'adona que ho ha fet tot a deshora, i precisament serà la nostàlgia del passat el que marcarà el relat i el que la portarà a viatjar al Kurdistan amb una delegació internacional. Els records, la impulsivitat o l'interrogant del pas del temps seran protagonistes d'aquest viatge personal.

21. El rellotge verd (Anagrama) — Julià Guillamon 

18 de setembre. El nou llibre de Guillamon és el relat d’iniciació d’un noi d’una família treballadora del Poblenou que descobreix la condició postmoderna, una comèdia sobre uns temps candorosos i accelerats que es van acabar amb els Jocs Olímpics. La memòria de l'autor s'entremescla en aquesta proposta que tomba la mirada al passat, concretament als anys 80, en una època de canvis abismals que van condicionar-ho tot. 

Julià Guillamon torna amb El rellotge verd. / ACN

22. Intermezzo (Edicions del Periscopi) — Sally Rooney

24 de setembre. Probablement la novetat editorial més esperada de l'any, sobretot pels fanàtics de la literatura de Sally Rooney, l'escriptora que ostenta amb més força l'etiqueta millennial. Després de la seva última obra, On ets, món bonic (2021), l'escriptora irlandesa torna amb la història de dos germans ben diferents, Peter i Ivan Koubek, que després de la mort del seu pare hauran de bregar amb els seus dimonis interns, així com amb les relacions que tots dos alimenten i que els col·locaran en un oasis de desig i desesperació.

23. Corresponsal d'enlloc (Pòrtic) — Júlia Bacardit

9 d'octubre. Aquest és un relat personal, íntim i periodístic que Júlia Bacardit comparteix amb qualsevol lector que hi vulgui empatitzar. El seu testimoni vital és el pal de paller de Corresponsal d'enlloc, que sorgeix després que les dificultats laborals empenyessin aquesta periodista a acceptar l'oferta de corresponsal d'una agència de notícies a Bucarest (Romania). Lluny de casa seva, Bacardit aprèn a llegir les contradiccions d'aquesta nova terra d'acollida mentre comença a estimar un país amb uns codis culturals totalment diferents als seus.

24. El rol del Roc (Empúries) — Màrius Serra

9 d'octubre. Una epidèmia de misterioses desaparicions de jubilats assola el barri d'Horta. Aquesta és la sinopsis principal d'El rol del Roc, la nova proposta literària de Màrius Serra amb què aquesta tardor torna a la sèrie ludocriminal protagonitzada per Oriol Comas. Pensionistes histèrics, Mossos implicats i forces creuades posaran en entredit una investigació que s'anirà embolicant més a mesura que hi hagi més informació.

25. Cos, camp de batalla (La Magrana) — Laia Mauri

10 d'octubre. El debut de Laia Mauri parla de la sexualitat femenina, del terror sexual intrínsec i de la presa de consciència del propi cos i la seva construcció social. Ho fa a partir dels ulls i la descoberta de la Judit, una jove catalana de vint-i-nou anys, que haurà d'anar creant sinergies i aliances tant amb sí mateixa com amb el món que la rodeja, tenint en compte l'ordre patriarcal del sistema i mantenint ferma la seva perseverança cap a la llibertat.

26. La muntanya del tresor (Columna) — Martí Gironell

23 d'octubre. El nou llibre de Martí Gironell ens apropa a un capítol molt desconegut de la nostra història, però crucial per la supervivència d'un símbol de Catalunya. Ens trasllada a l'esclat de la Guerra Civil i el protagonista és en Benet Nomdedéu, un nen orfe d'onze anys que canta a l'escolania de Montserrat i que s'hi queda a viure quan la resta fuig. Amors, secrets i aventures al cor de la terra catalana, i amb la muntanya com a protagonista incontestable d'un dels episodis més cruents del conflicte.

Martí Gironell publica La muntanya del tresor. / Foto: ACN

27. El càntic del poeta (Edicions del Periscopi) — Paul Lynch

21 d'octubre. Novel·la guanyadora del Booker 2023, la que va fer-li el sorpasso al Boulder d'Eva Baltasar, les lletres de Paul Lynch mostren una distopia esfereïdora que atorga poders gairebé il·limitats a la policia nacional d'Irlanda després que el Partit de l'Aliança Nacional prengui el control del país. Seguint els personatges i els seus vincles, sobretot el d'una mare que farà l'impossible per mantenir unida la seva família, el lector arribarà a connectar amb la sensació devastadora del col·lapse de la societat amb un retrat d'una poderosa humanitat. 

28. Shy (L'Altra Editorial) — Max Porter

24 d'octubre. A partir d’un monòleg interior adrenalínic i torrencial, que convoca records, discussions familiars, exercicis terapèutics, el ritme de les cançons que escolta i la tonteria testosterònica de la joventut, l'autor construeix una novel·la profunda, a mig camí entre el joc experimental i la prosa poètica de carrer, que s’interroga sobre la masculinitat i la salut mental. Tot això a través del personatge d'en Shy, que amb setze anys arrossega un extens currículum de delinqüència juvenil.

29. En primera persona (Empúries) — Vicenç Pagès Jordà

30 d'octubre. En primera persona és el llibre pòstum d'aquest prestigiós escriptor català, que ens va deixar massa aviat l'estiu del 2022. Des del 2018, l'autor treballava en un llibre de narrativa breu que la mort va estroncar, però que el seu editor i altres persones properes coneixien. Per sort havia deixat una carpeta amb un bon nombre de contes acabats i provisionalment ordenats, i el resultat és un llibre a l’altura del millor Vicenç Pagès Jordà.

30. Els crims de la mel (Proa) — Pep Coll

6 de novembre. Un true crime de la mà d'un expert en el món dels true crime, perquè no tot passa per Carles Porta. Onze anys després de la publicació de Dos taüts negres i dos de blancs, l'autor torna a les prestatgeries amb una nova proposta que posa l'ull en uns crims que van trastornar els pobles del voltant de Tremp a principis dels anys 50. El lector hi trobarà una masia centenària, un primer crim imprevist, la confessió de culpabilitat d'un innocent, uns investigadors policials un pèl perduts, tres germans poc avinguts i una família gitana que fa vida ambulant. Avarícia, obsessió, desig, venjança... què més es pot demanar? 

31. El rei d'Os (Proa) — Jo Nesbø

6 de novembre. La seqüela d'El regne, la majestuosa novel·la de Jo Nesbø, arriba a principis de novembre per convertir-se (segur) en tot un fenomen. Ambientada 8 anys després i amb els mateixos tints shakesperians, la trama continuarà per descobrir aquells interrogants que continuen clavats en la ment dels lectors. Nesbø ha venut més de 55 milions d'exemplars arreu del món. Podem refiar-nos-en.

El proper octubre arriba la novel·la pòstuma de Vicenç Pagès Jordà. / ACN

32. El déu de les falgueres (Males Herbes) — Daniel Galera

6 de novembre. Les tres novel·les curtes que conformen el llibre són històries íntimes on les tensions familiars i les complicacions paterno-filials ocupen el centre de les històries, però també dibuixen una cronologia del devenir de la humanitat. Així, mentre la primera es situa en un present on l’auge de l’extrema dreta i el capitalisme desaforat augura un col·lapse imminent, la segona ho fa en un futur proper on els recursos són escassos i el gran projecte de les IA’s sembla que s’ha escapçat. Finalment, a l'últim relat hi trobem un renaixement de la societat humana més enllà de la devastació del planeta.

33. Mare Mar (Ara Llibres) — Marina Monsonís

11 de novembre. La investigació de Monsonís, filla de la Barceloneta, mescla tot el que són les ciències del mar amb tots els conflictes que plantegen, amb la lluita social i amb informació sobre espècies i ecosistemes, i planteja una reconnexió amb el medi i la cultura popular del barri: receptaris, recursos aplicats a la cuina, experiències i també una part política que fuig de la propaganda per trobar maneres de conviure amb la mar d'una forma saludable i enriquidora a partir de les vivències de la seva gent. "Les dones del meu barri, en comptes de perles porten ossos de peix; és la màxima herència", diu la mateixa autora.

34. Canícula (Editorial Finestres) — Adrià Turina

20 de novembre. Un thriller en forma de còmic ple de pertorbats en què la Paula, protagonista aliena de l'entramat, tindrà un paper cabdal en la seva resolució final. Amb ecos del cinema més gamberro dels anys 90, com Pulp Fiction o Snatch, l'autor mescla foscor i claror amb una gran solidesa i una estètica que mescla humor i absurd a cabassos. No en va va rebre la menció al Talent Novell del Premi Finestres de Còmic en Català 2023.

35. Somnis de trens (La Segona Perifèria) — Denis Johnson

25 de novembre. Aquest llibre, traduït per primer cop al català, és una epopeia en miniatura, una de les obres més commovedores i evocatives de l'escriptor nord-americà. Narra la història de Robert Grainer, un jornaler de l'Amèrica de principis del segle XX que, colpit per la pèrdua de la seva família, lluita per donar sentit a la vida en un món que no para de canviar. Una ficció històrica polida que fuig de sentimentalismes i que accentua la cruesa de la civilització.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!