Aquest Sant Jordi 2024 llibreries i parades estaran plenes a vessar de les moltes novetats literàries que han anat sorgint en els últims mesos. El protagonisme recaurà en els llibres recent sortits del forn, les noves veus catalanes que han tret llibre l'últim any, i el munt de signatures que s'han organitzat en molts punts de Barcelona, però sobretot en la iniciativa de copagament que es viurà per primer cop al centre de la capital catalana, amb partidaris i detractors d'un primer Sant Jordi amb llibreries i editorials pagant per posar paradeta al carrer. El que és segur és que hi haurà molts llibres repartits per tota la ciutat i encara més llistes de recomanacions de tota mena, però cap tan intransferible com aquesta: la tria de llibres que han fet els col·laboradors de Revers per Sant Jordi 2024

🔴 Sant Jordi 2024, DIRECTE | Signatures de llibres, parades, recomanacions i última hora de la Diada de Catalunya
 

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2024: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
 

🌹 Llibres de Sant Jordi 2024: recomenacions i novetats editorials de l'any
 

Foto: Sergi Alcàzar

Les recomanacions de Revers per Sant Jordi 2024

  • Nena, dona, altres (La Segona Perifèria) — Bernardine Evaristo

Amb aquesta lectura descobrim una Anglaterra que no surt al cànon literari. Els avantpassats de les protagonistes són els servents i els esclaus de les novel·les del S.XIX i del S.XX. A la fi, llegim dones negres britàniques amb agència, amb una història pròpia. La Bernardine Evaristo va ser Premi Booker 2019 per aquesta novel·la i no és per a menys; Nena, dona, altres és un retrat coral de dotze veus molt fresc i amb una energia lluminosa. Les vides de les dones estan entrellaçades i teixeixen una història comuna. Racisme, masclisme, lluita de classes, hi ha tants temes que vibren a les biografies de les protagonistes que desperten al lector les ganes de saber-ne més i de conèixer-les en profunditat. Tot comença amb l'estrena d'una obra de teatre sobre les amazones de Damohey, unes dones increïbles, valentes, trepidants. El que està clar és que Evaristo té un estil i un capital cultural que fa gaudir al lector de cada personatge, de cada paràgraf, de cada paraula. No us el podeu perdre.

Recomanat per: Clara Asín

  • Saga Blackwater (Blackier Books) — Michael McDowell

Mai se m'havia posat tan bé passar-me la parada de metro com quan vaig començar a llegir la saga Blackwater. Gràcies a la primera edició en català i castellà que ha fet Blackie Books de la novel·la en sis parts de Michael McDowell de 1983, s'ha pogut rescatar una de les obres mestres del terror, però també fantasia i nissaga de poder nord americanes. Addictiva, punyent, enigmática i divertida a parts iguals, les seves diferents entregues ens submergeixen en els més de cinquanta anys d'història de la família Caskey. Amb un ritme cada vegada més trepidant a mesura que avança, entrellacem una lluita de poders matriarcals amb un misteri latent que ho copa tot deixant sempre al lector amb ganes de més.

Recomanat per: Eva Sebastián

  • T'estimo com la sal (Viena Edicions) — editat per Carme Junyent i Simona Škrabec

Un llibre col·lectiu editat per Carme Junyent, que va morir el setembre passat, i Simona Škrabec, que va agafar el relleu del projecte. Dinou autores han escrit un text, de ficció i de no-ficció, parlant del seu pare. El llibre reprodueix una publicació anterior publicada els anys vuitanta al Regne Unit: en aquella edició hi destacaven noms com Angela Carter, Doris Lessing o Adrienne Rich. En l’edició catalana hi podreu llegir textos de Marta Marín-Dòmine, Marta Pera Cucurell, Marta Orriols, Ivet Zwatrzko i Pou o Stefanie Kremser, entre d’altres. Marín-Dòmine, en el seu relat en primera persona, parla de les ofrenes al pare mort, la relació amb el llenguatge i amb l'herència. La transformació individual que pateix una filla quan el pare mor. Un altre text extraordinari és el de Stefanie Kremser, que pregunta als lectors si és culpable de la mort de dos pares.

Recomanat per: Bernat Reher

  • Amy Winehouse: De su puño y letra (Libros del Kultrum) — Amy Winehouse

No fa gaire, vaig passar un dia a Londres. L'objectiu era fer una entrevista, vaig tornar el mateix dia. Temps per fer molt poc (o molt, segons com es miri), però entre coses, vaig rescatar un record: el moment en què em vaig fer amb una còpia del Back to black d'Amy Winehouse. Sí, cert, el 2006 encara podies comprar discos a l'aeroport. Ara ja no, com a molt un llibre, que precisament podria ser aquest. Una referència que en complementa d'altres que han anat sortint d'aquesta heroïna tan venerada i que es troba a faltar tant, el clàssic Amy Amy Amy de Nick Johnstone, una meravella de col·leccionista de Blake Wood que va publicar Taschen o fins i tot un sobre l'enregistrament del seu icònic àlbum. I aleshores, què aporta aquest nou tom sobre Amy? Molta teca, material per a seguidors que busquen completar i una infinitat de llaminadures: fotos, cartes, algun dibuix, i ja gairebé al tancament dos detalls, el mural amb grafit i l'estàtua que presideixen Camden Town. Més o menys, com entrar a tafanejar a la seva habitació d'infància.

Recomanat per: Toni Castarnado

  • Esperem el millor (Empúries) — Carolina Setterwall

El periodisme gonzo és més espectacular, però també menys versemblant i feridor, quan toca submergir-se en mons exòtics. L'empatia dels professionals té un límit. I aquest límit es fa palès en obres com Esperem el millor (Empúries): Carolina Setterwall no haurà fet mai cap article amb la força d'aquest llarguíssim diari autobiogràfic. Perquè per parlar de la mort del seu marit només vuit mesos després del naixement de la seva filla cal molt més que ofici. Cal dolor, fe i un profund autoconeixement. Uns ingredients que, per molt que els busqui el millor exercici periodístic, mai els trobarà amb la virulència de l'experiència en carn pròpia. 

Recomanat per: Yeray S. Iborra

  • Hiperràbia (Angle Editorial) — Ferran Grau

Podria haver estat un nyap. Poc més que un calc poc reeixit d'un clàssic contemporani. Però Hiperràbia de Ferran Grau, reformulació de l'escriptor lleidatà d'aquella obra universal d'Anthony Burgess que és La taronja mecànica, ha acabat sent una de les experiències literàries més estimulants i suggerents de la temporada. Com va fer Burgess, Grau parteix d'un fet real: el crim del caixer automàtic, per traçar un relat que ens indueix a reflexionar sobre la llibertat individual de poder triar entre el bé i el mal. Una novel·la dramàticament fascinant, elevada a partir d'una prosa virtuosament espídica, modelada a partir d'un argot propi, el xeno (rèplica al nadsat que Burgess va crear per a La taronja mecànica), particular dialecte del Ludo i els seus manelics (els protagonistes del llibre), on es mesclen préstecs de la nostra herència cultural i referències culturals pop. Suma i suma de virtuts que acaben evidenciant Ferran Grau com un dels escriptors més quirúrgicament imaginatius del cosmos literari català actual.

Recomanat per: Oriol Rodríguez

Hiperrabia FRONTAL
  • Com un batec en un micròfon (Anagrama) — Clara Queraltó

No és perquè la Clara sigui companya, ni perquè hagi guanyat el Premi Llibres Anagrama de Novel·la; és que definitivament ha escrit un llibre que és un nus a la gola constant, una història perversa d'una gran empatia universal que se t'enganxa a la pell fent que el ritme cardíac no deixi d'agafar velocitat. Existeix el destí políticament incorrecte? Hi ha un sol sentit del que està bé? I on és el límit entre la toxicitat perversa i l'automatisme inconscient? L'autora parla del desig superlatiu, de la por irracional, de la resignació normativa o de les relacions de poder entre dos pols oposats amb la facilitat de qui parla del temps, fent accessible al lector allò increïblement difícil d'explicar, i permetent que ens acostem descaradament a les dos versions d'un relat turbi. Ho diré en altres paraules: la Clara s'ha coronat com l'artífex d'una mena de Vidas pasadas perturbadora.

Recomanat per: Marta Gambín

  • El senyor de les tenebres (La Segona Perifèria) — Hal Bennet)

Imaginin si el negre del Whatsapp emprengués les 12 etapes de l'heroi en un increïble viatge homèric sense bitllet de tornada. O si el Marquès de Sade fos el net d'un esclau nascut en el sud dels Estats Units. O si Jesucrist fos un jove xaper i fumeta amb una cigala com una Coca-Cola de 2L que ofereix la salvació a qui pagui per menjar carn de la seva carn. I si la creu de Crist fos una cadira elèctrica on en lloc d'INRI penja la inscripció: "llepeu-me la polla, colla de fastigosos, negres i blancs per igual"... Un dels llibres més bèsties, incòmodes i addictius que a aquest prescriptor li ha caigut mai a les mans. Dinamita els fonaments de la societat occidental: religió, colonialisme, patriarcat, nació, esclavitud, segregació, moral, violència; en una paraula: fal·locentrisme. Va de la comèdia a la tragèdia sense aturar-se en el drama. És una novel·la social, satírica, bèl·lica, d'aventures, porno, policial, de suspens, tot barrejat. La gran novel·la oculta nord-americana dels 60, per primera vegada en català.

Recomanat per: Oliver Mancebo

  • 100 investigadores catalanes (Viena Edicions) — Antoni Gelonch

100 investigadores catalanes és un recull biogràfic i inspirador de cent dones catalanes que han estat pioneres o que han destacat en els àmbits científic o acadèmic (biologia, medicina, tecnologia, ciències experimentals, història, filosofia, filologia, arqueologia o ciències socials). És obra d’Antoni Gelonch Viladegut, una de les principals figures de la intel·lectualitat catalana contemporània, i està editat per Viena Edicions. Gelonch, escriptor, divulgador cultural i autor d’aquest llibre, afirma que es tracta “d’un centenar de biografies que dones que són exemple i llavor per a les noies d’ara i del futur”. I afegeix: “amb el llibre voldria que les dones biografiades fossin un referent per al món polític i per als mitjans de comunicació, per tal de fer més presents aquestes dones, la majoria encara en actiu i un referent per a les nenes i dones que han de triar estudis”.

Recomanat per: Marc Pons
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!