El llibre digital ha anat guanyant consumidors, però sembla que no arriba a ocupar grans quotes de mercat. Molta gent continua considerant el llibre com un objecte a tenir. Volen tocar-lo, ensumar-lo, sospesar-lo, girar les seves pàgines, tancar-lo amb suavitat o amb ràbia... La màgia dels llibres es fa palpable quan trobem llibres antics de valor incalculable. Com els que té la Universitat de Barcelona (UB) curosament tancats a la seva Biblioteca de Reserva i que ara es mostren al públic al vestíbul del Museu d'Història de Catalunya en l'exposició Els plaers de mirar. Tresors del fons bibliogràfic de la Universitat de Barcelona; una mostra que es podrà visitar, gratuïtament, fins el 25 de febrer de 2018. Es tracta d'una exposició coorganitzada pel Museu d'Història de Catalunya i la Universitat de Barcelona i que inclou 40 peces de gran qualitat.
L'origen d'una biblioteca
La biblioteca de la Universitat de Barcelona es va nodrir, al segle XIX, de moltes biblioteques de monestirs i convents desamortitzats. Gràcies a això va aconseguir enriquir-se amb molts volums valuosos, no només de temàtica religiosa, sinó també de moltes altres matèries. El 1881 el fons de la Universitat de Cervera va passar a enriquir la biblioteca de la Universitat de Barcelona. Així doncs, a la UB s'hi conserven 2.150 manuscrits (llibres escrits a mà), 1.240 incunables (llibres fets amb les primeres impremtes, de 1450 a 1500) i 128.000 llibres impresos, a més a més de 8.157 gravats i 890 pergamins (escrits sobre pell d'animal). Els volums més antics i de major valor no són d'accés obert, sinó que es preserven a la Biblioteca de Reserva de la Plaça Universitat, en condicions especials per garantir-ne la bona conservació. Aquests llibres passen per un acurat procés de restauració. Molts d'ells es consulten de forma habitual en la seva versió digitalitzada, per evitar que es malmetin.
Llibre interactiu
Un dels volums més curiosos és el Astronomicum Caesareum, del segle XVI, que amb 35 rodes mòbils permet fer càlculs referents a la posició, el moviment dels planetes i les dades del calendari. També del segle XVI és el llibre de Leonhart Fuchs De historia stirpium commentarii insignes, maximis impensis et vigiliis elaborati... un tractat de botànica mèdica que inclou 345 plantes (100 d'elles procedents d'Amèrica, que fins aquell moment no havien estat catalogades).
Tresors locals
Un dels llibres catalans més emblemàtics que es presenta és el Llibre dels feits, atribuït a Jaume I, en una edició del segle XIV amb una magnífica miniatura. Es tracta de la versió més antiga que es conserva del llibre del monarca català. També té un gran interès la Miscel·lània científica catalana, que inclou un dibuix a color d'un cometa que es va veure el dia de Nadal de 1705, i també dos gravats de Barcelona durant la guerra de Successió (un cometa que es va considerar un mal presagi, i que es va interpretar com un avís dels problemes derivats de la guerra).
Llibre dels llibres
En realitat, l'exposició es deriva d'un gran llibre regal, Els tresors de la Universitat de Barcelona, que va publicar l'any passat el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat de Barcelona. En aquell llibre hi apareixen els 40 llibres que són a l'exposició del Museu d'Història, i 25 més, de matèries ben diverses, com ara literatura, matemàtiques, gastronomia, viatges i ciències naturals. 65 membres de la comunitat universitària, especialistes en la matèria de què tracta cada un dels llibres descrits, comentava aquest volum. És un llibre que inclou els textos en català, castellà i anglès
Entendre el món del llibre antic
L'exposició no només es limita a mostrar llibres emblemàtics que fascinen els bibliòfils, sinó que també incorpora tres vitrines que mostren el procés d'elaboració del llibre a diferents èpoques de la història: l'escriptura, la impressió, els suports del llibre, les tintes usades, l'enquadernació... I s'explica el procés de restauració que han de patir aquests llibres per tal de garantir la seva consulta i conservació. Una mostra que sens dubte arribarà a l'ànima dels qui estimen els llibres, i especialment d'aquells que són afeccionats als llibres antics.