No va ser ni 'tiny' (de joguina) ni 'desk' (en un pupitre) però la setmana passada C. Tangana es va convertir en trenndig topic (una vegada més) gràcies a la brutaaaaaaaaal actuació que va protagonitzar dins del cicle de concerts Tiny Desk de la NPR, la ràdio pública nord-americana. El madrileny era el tercer artista estatal que hi participava, seguint així les passes de Concha Buika i Diego el Cigala

La idea és ben senzilla: portar un artista o grup a la redacció central de la NPR a Washington DC i que ofereixi un concert de no més de quatre o cinc cançons des d'un racó de l'oficina: la taula de treball de l'entranyable locutor Bob Boilen. Els shows s'enregistren sense grans prodigis tècnics en la producció i després es pengen a Youtube. Més enllà de ser acústics, no hi ha un format estàndard en les actuacions. Cada espectacle és únic i diferent de l'anterior. Segurament, en aquesta espontaneïtat, relaxació, intimisme i proximitat amb què els músics (artistes procedents i practicants de tots els estils i gèneres) entomen els concerts, que a la xarxa acaben tenint milions de visualitzacions.

Els Tiny Desk Concerts es van començar a realitzar el 2008. Des d'aleshores han passat pels estudis de la NPR més d'un miler d'artistes, alguns d'ells talents incipients, d'altres llegendes de la magnitud d'Sting o estrelles l'actual firmament musical com Billie Eilish, Dua Lipa, Adele o Florence and the Machine. Uns Tiny Desk Concerts que amb l'esclat de la pandèmia ha reformulat el seu format passant a ser els Tiny Desk Home Concerts o el que és el mateix, amb els artistes i grups gravant els concerts des de casa seva o els seus locals d'assaig (suposadament). Aquests son els 10 Tiny Desk Concerts (i un bonus track) que us faran esclatar el cap. 

Tyler, The Creator (2017)

Tyle, The Creator és un dels rimadors més originals de tots els temps, pedra angular del hip hop de la nova escola pero sempre tenint en compte i respectant l'amplíssim i fascinant llegat de la música negra. De fet, l'actuació del MC de Los Angeles és un particular homenatge al rap, però també al jazz i el soul. És un dels artistes contemporanis referencials i aquí ho demostra. 

Billie Eilish (2020)

El de Billie Eilish va ser un dels primers Tiny Desk Concerts en el nou format pandèmic i també un dels més originals: la jove prodigi va recrear al mil·límetre el pupitre de  Bob Boilen a la NPR a casa seva. Com és habitual, l'acompanyava el seu germà Finneas. Junts van donar vida a un repertori en què van destacar els aleshores novíssims singles 'My Future' y 'Everything I Wanted'. Per cert, Eilish acaba d'anunciar que el 30 de juliol publicarà el seu segon disc, 'Happier Than Ever'.

The Roots (2017)

Són una de les formacions que han ajudat a modelar el so del rap del segle XXI. Molt per sobre de la resta, el seu concert als Tiny Desk també va resultar ser una peça única dins de la sèrie. Els de Filadèlfia, acompanyats d'una brass band, tots ben encaixonats van dedicar els primers compassos de l'actuació a una jam instrumental. Després van atacar 'It Ain’t Fair', peça de 8 minuts inclosa a la banda sonora de 'Detroit, la pel·li sobre els disturbis racials de l'any 1967 a la ciutat del motor. 

Harry Styles (2020)

No hi ha ningú que després de veure el Tiny Desk de Harry Styles recordi que va haver-hi un temps en què el britànic era un dels membres de One Direction, en el seu moment la boy ban més popular del planeta. En un dels últims directes enregistrats a les oficines de la NPR (va ser el 25 de febrer de 2020), Styles va reviure 'Adore You', 'Watermelon Sugar', 'Cherry' y 'To Be So Lonely', quatre dels moments més destacats del seu disc en solitari 'Fine Line'. Sublim exercici de sentit i sensibilitat pop. 

Sting & Shaggy (2019)

En principi l'associació entre el policia Sting i el jamaicà Shaggy s'havia de limitar a una única cançó: 'Don’t make me wait', però va ser tanta la química entre tots dos que van acabar gravant un disc, '44/876'. A la NPR va recuperar èxits totals de l'anglès com 'Englishman in New York' o 'Shape of My Heart', així com la peça que ho va iniciar tot, la ja esmentada 'Don't Make Me Wait'.

Idles (2019)

Idles es van presentar als Tiny Desk i, evidentment, la van liar. Arma de destrucció massiva no van limitar en el més mínim la potència dels seus decibels: guitarres a l'11 i pedals de distorsió endollats i a desfasar amb el seu punk de frenopàtic.. 

Coldplay (2020)

Coldplay van ser una bona banda de pop quan estaven més interessats a fer bones cançons que en intentar erigir-se en una reformulació 2.0 de la versió més pesada d'U2. Enregistrat el 23 de febrer de 2020, Chris Martin al piano i el seu guitarrisa Jonny Buckland van aparèixer als estudis de la NPR amb un cor de gòspel (cosa que ja feien els U2 de 'Rattle and Hum'). De la suma de factors sorgeixen versions divines de 'Viva la vida', 'Broken' o 'Cry Cry Cry'. Alel·luia.

Justin Bieber (2021)

Podreu dir el que vulgueu, però ja fa moooooooolt que Justin Bieber ha deixat de ser una criatura repel·lent per convertir-se en un dels artistes més interessants del moment. Ho va començar a demostrar el 2015 amb el disc 'Purpose', i ho ha seguit corroborant amb els posteriors 'Changes' i el molt recent 'Justice'. Nova entrega que va desgranar (entre les peces que van sonar estava aquest 'Peaches' que ara sona a tot arreu) en un Tiny Desk Home que ocupa un merescut espai en aquest top 10.

Miley Cyrus (2021)

Sota les capes i capes i capes d'escàndols innecessaris que ha protagonitzat Miley Cirus hi ha una artistassa enorme. El seu Tiny Desk, un més de la versió pandèmica, és, amb els mínims recursos (actua encabida en una diminuta casa de nines) un espectacle increïble. Un show que, sorprenentment (o no, perquè amb ella tot és possible) inicia amb una colpidora versió del 'Fade Into You' de la banda indie Mazzy Star.

 

Common (2016)

Barack Obama és el president que més 'cool' de la història dels Estats Units: fuma, juga a bàsquet i escolta hip hop. No només això sinó que en els darrers mesos del seu mandat va organitzar un festival a la mateixa Casa Blanca, el South by South Lawn. Entre els artistes convidats hi havia un Common, figura capital del rap, que va protagonitzar un dels Tiny Desk més antològics mai.

I el bonus track...

C.Tangana (2021)

El madrileny s'ha tret la xorra per demostrar que la té més gran que ningú. En el moment més àlgid de la seva carrera, la NPR convida a Tangana a protagonitzar un Tiny Desk que acaba sent un Big House. Enregistrat a la Casa Carvajal, un espai, meravella d'estil brutalista traçada per l'arquitecte Javier Carvajal l'any 1968 inspirat en l'Alhambra; l'home que un dia va ser rapper i ara és una rutilant estrella del pop, s'envolta d'un consell de savis col·laboradors on, començant pel català Alizzz, geni creatiu rere els seus grans èxits, hi trobem a l'Húngara, Niño de Elche, Antonio Carmona, Kiko Veneno, un cor femení i una secció de corda, amb els que construeix versions demolidores de 'Me Maten', 'Los tontos', 'Demasiadas mujeres' i 'Tú me dejaste de querer'. Es-pec-ta-cu-lar.