L’Escorxador de Lluís Riera Porta és la guanyadora de l’Onzè Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana que s’entregarà aquest vespre durant la inauguració del festival Tiana Negra 2024. L’obra s’ha imposat entre els 26 originals rebuts, per l’originalitat de la trama, la solidesa dels personatges, l’excel·lència de la prosa i la fluïdesa de la llengua emprada per Riera. Es tracta d’una novel·la negra rural dura, ambientada en un poble de la Catalunya Interior, amb personatges grotescos, ambients sòrdids i carregada de drogues i rock'n’roll. És la primera novel·la de l’autor, que debuta amb una obra sorprenent. El guardó va néixer el 2013 per homenatjar la figura del desaparegut escriptor Agustí Vehí. El jurat del premi està format per Àlex Martín, Anna Maria Villalonga i Lluís Llort, i ha destacat que la qualitat dels originals rebuts enguany ha estat prou bona. El premi està dotat amb 3.000 euros i l’obra guanyadora es publicarà a l’editorial Crims.cat.
Lluís Riera Porta va néixer a Artés l’any 1975, però viu a Castelló d’Empúries des dels 16 anys. Va estudiar Educació Social i un Postgrau de Gestió Pública dels Serveis Socials. Fa més de vint-i-cinc anys que es dedica al camp social; ha treballat en drogodependències i a Serveis Socials de l’administració pública, on treballa actualment. Sempre ha estat un apassionat de la literatura i la música. Toca el baix i el contrabaix des de l’adolescència. S’ha format com a escriptor al Laboratori de Lletres i la seva primera obra va ser Contes bruts. L’escorxador és la seva primera novel·la.
Un Tiana Negra dedicat al gènere del true crime
El true crime és el gran protagonista de la dotzena edició del Tiana Negra, el festival de novel·la negra catalana, amb una temàtica més que mediàtica: el famós Crim de la Guàrdia Urbana és un dels noms propis que ha participat en un certamen literari que enguany se celebra durant tres dies, del 19 al 21 de gener amb prop d'una vintena d'activitats. L'assassinat de Pedro Rodríguez a mans de Rosa Peral i Albert López, tots tres membres del cos policial de Barcelona, ha estat un dels successos més populars dels últims anys, amb Carles Porta dedicant-li quatre capítols de Crims, un llibre i fins i tot una sèrie pròpia de Netflix amb Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez com a protagonistes.
Per poder parlar de tot el que envolta aquest crim passional, el festival ha preparat una taula rodona amb Juan Carlos Zayas, advocat de la víctima; els periodistes de La Vanguardia Maika Navarro i Toni Muñoz, autor del llibre Solo tú me tendrás; i Ona Tura, documentalista del programa Crims de TV3. També passaran pel certamen personalitats expertes en el món del true crime com els periodistes Tura Soler i Jordi Grau, el forense Narcís Bardalet o la periodista Fàtima Llambrich.