La psicoanalista Lola López Mondéjar s'ha erigit amb el Premi Anagrama d'Assaig amb una reflexió sobre l'atròfia del pensament propi i la crisi de subjectivitat associada a l'individu postmodern, sobretot aquells nascuts en l'era digital, que cada vegada tenen més dificultats a l'hora de narrar-se a si mateixos. Sin relato és un híbrid entre filosofia, sociologia i psicoanàlisi que indaga en les conseqüències del capitalisme de l'atenció, vist com un espai envoltat d'estímuls que ofeguen el ciutadà i soscaven la seva capacitat d'atenció, comprensió i comunicació. "En una època en què en tenim més estímuls que mai, el subjecte se sent singularment buit i perdut", ha explicat Remedios Zafra membre del jurat. L'assaig es publicarà el proper dimecres 9 d'octubre.
"Des de la industrialització fins a la digitalització, s'ha generat un procés que va in crescendo d'una dificultat per generar una empremta de la nostra experiència en nosaltres; vivim tan de pressa que les nostres experiències no se'ns queden marcades, i això acaba amb un buidament del subjecte", ha explicat l'autora. "Estem en una realitat sense subjecte; paradoxalment, som grans consumidors i estem molt poc subjectivitzats". La voluntat de López Mondéjar és fer una crítica de l'individualisme i el narcisisme, que condicionen la manera en què ens relacionem actualment. "Estem sords a la veu de l'altre; tenim una atròfia de la capacitat per dialogar amb les propostes alienes i elaborar una narració —i una identitat— pròpia".
La psicoanalista, que ha recordat la tragèdia de Gaza i el Líban i ha aprofitat per reivindicar la pau just el dia que fa un any de la matança del 7 d'octubre, qüestiona la pèrdua d'atenció i comprensió dels subjectes, que produeix un buidament psíquic que ens converteix en mers consumidors. “Els subjectes atenen al bla bla bla, parlen sense saber què diuen, fugint de la narració”, diu, en un moment en què els youtubers o els instagramers són els grans creadors i difusors de contingut i informació. "No ens ensenyen a construir aquesta identitat narrativa, sinó a consumir-la".
La superficialitat, en aquest sentit i segons desenvolupa a l'assaig, és un gran problema que no permet aprofundir en la complexitat del món i que genera discapacitat emocional i psíquica. A més, també parla sobre el perill de perdre les capacitats cognitives i deixar-se emportar per les grans majories, fugint de la reflexió. “L'absència del pensament crític ens fa molt vulnerables”, sentencia, i alerta que l'era digital i de les màquines no contribueixen a fer passos endavant, sinó al revés; l'aproximació als dispositius omet els senyals emocionals del llenguatge i crea repeticions vàcues que comporten una pèrdua d'empatia. De fet, no és casual que la portada del llibre sigui un lloro. "És que ens convertim en lloros estocàstics", ha remarcat.
Els subjectes parlen sense saber què diuen, fugint de la narració
"Tenim l'obligació de desertar del consum", reivindica López Mondéjar, tot i que reconeix que es mostra pessimista davant l'hostilitat del món capitalista i l'impacte que aquest té en la creació de les narratives pròpies. Tot i això, manté l'esperança que les noves generacions recapacitin i s'adonin dels riscos de la immediatesa.
Lola López Mondéjar (Molina de Segura, 1958) és psicoanalista i escriptora. Ha publicat assajos i obres de ficció; entre les últimes, destaquen novel·les com Mi amor desgraciado, La primera vez que no te quiero o Cada noche, cada noche, així com llibres de relats com El pensamiento mudo de los peces o Lazos de sangre. L'any passat, el 51è Premi Assaig d'Anagrama va ser per a l'assagista i crític literari Nadal Suau, que va fer una reflexió sobre la cultura del tatuatge. En aquesta edició 2024, l'editorial ha rebut un total de 177 originals, i només sis han passat a la fase finalista. El guardó està dotat amb 10.000 euros, convocat amb caràcter anual. El jurat està compost per Jordi Gracia, Pau Luque, Daniel Rico, Remedios Zafra i les editores Silvia Sesé i Isabel Obiols.