El jurat del Premi de Literatura en Llengua Castellana 'Miguel de Cervantes' ha escollit l'escriptor Luis Mateo Díez com a guanyador de l'edició d'enguany. Nascut al poble lleonès de Villablino, Díez (21 de setembre del 1942) és autor de novel·les i assajos, membre de la Reial Acadèmia Espanyola des de l'any 2001, i receptor de nombrosos premis. El 2020 va emportar-se el premi nacional de les Lletres Espanyoles, i té entre les seves obres més destacades 'La fuente de la edad' i 'La ruina del cielo'. El certamen està dotat amb 125.000 euros, i és el més prestigiós de les lletres en castellà. S'entregarà al voltant del pròxim 23 d'abril, data de la suposada mort de Cervantes i que coincideix amb el Dia del Llibre (a Catalunya, la Diada de Sant Jordi), en una cerimònia presidida pels reis espanyols, i que se celebrarà a la Universitat d'Alcalá de Henares.
Així ho ha fet públic aquest dimarts el titular de Cultura i Esports, Miquel Iceta. En una roda de premsa, el ministre ha llegit la motivació del jurat per triar Díez, escollit per ser un dels "grans narradors de la llengua castellana, hereu de l'esperit cervantí, escriptor enfront de tota adversitat i creador de mons i territoris imaginaris". "Amb una prosa, una sagacitat i un estil que el fan singular en la consideració literària del més alt vol", continua. "Luis Mateo Díez sorprèn i ofereix continus i nous desafiaments amb els quals traspassa l'àmbit de la fantasia i adquireix realitat en els lectors que s'apropien del seu univers creatiu", ha assegurat davant dels mitjans de comunicació.
Les edicions anteriors
El Cervantes va guardonar l'any passat l'escriptor veneçolà Rafael Cadenas i l'anterior a l'autora uruguaiana Cristina Peri Rossi. Anteriorment, es van premiar dos escriptors espanyols consecutivament --Francisco Brines (2020) i Joan Margarit (2019)-- i dos llatinoamericans --la uruguaiana Anada Vitale (2018) i el nicaragüenc Sergio Ramírez (2017)--, trencant l'habitual alternança del premi. El palmarès dels darrers anys es completa amb els noms d'Eduardo Mendoza (2016), Fernando del Pas (2015), Juan Goytisolo (2014), Elena Poniatowska (2013), José Manuel Caballero Bonald (2012) i Nicanor Parra (2011).