La doctora Magda Carlas, especialista en dietètica i nutrició i membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, un dia més ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. Avui ens explica què podem fer per evitar menjar a causa de l'ansietat.

Per què mengem sense gana?

Amb el confinament estem passant per una època plena d'incerteses i moltes vegades ens trobem davant la situació que mengem sense gana. Això no ho fem perquè el nostre cos ho necessiti o perquè faci molta estona que no mengem res, sinó que és un fet que es coneix com a gana emocional o gana per ansietat.

La gana emocional es pot donar per diversos factors, com són que estiguem deprimits, tristos, avorrits o perquè tenim algun problema que ens angoixa. És per això que en una situació com l'actual, en què es poden acumular molts d'aquests factors, és més habitual menjar sense gana.

Aquest fet ens pot portar molts problemes per a la salut, no només perquè ens faci guanyar pes, sinó que ens pot conduir a una mala alimentació i què això ens faci sentir malament.

Què podem fer dietèticament per evitar menjar sense gana?

El primer que hem de fer és aplicar el sentit comú i evitar estar moltes hores sense menjar. Però amb això no n'hi ha prou, la doctora Magda Carlas ens dona uns consells per evitar aquesta conducta.

Menjar sovint

La doctora Magda Carlas recomana fraccionar els àpats i fer-ne un cada tres o quatre hores. 

Omplir l'estómac abans de menjar

Però n'hi ha més, una altra cosa que ens pot ajudar és omplir l'estómac abans de menjar. És un clàssic que és molt obvi, però que funciona. Si 15 o 20 minuts abans de cada ingesta podem beure un got d'aigua, aigua amb gas, un suc de fruita o un brou vegetal, això ens ajudarà a reduir la sensació de gana. Ara que comença a fer calor, la doctora fa una recomanació personal: gaspatxo amb glaçons fets amb suc de llimona. 

Menjar els aliments al punt

Un altre consell de la doctora és menjar els aliments al punt, ja que com més masteguem, més saliva creem i més sacietat tenim. Per exemple, és més recomanable menjar unes verdures al vapor al punt que no pas una crema de verdures, o la pasta al dente en comptes de massa tova.

Ens convé mastegar sempre, però sobretot quan tenim ansietat pel menjar

Salat, dolç o picant?

La doctora Magda Carlas explica que els gustos també ens afecten. Un menjar massa salat incita a menjar i a beure més, i si mengem sense sal ajudarem a cuidar el nostre sistema cardiovascular. El picant, en canvi, pot contribuir a donar-nos aquesta sensació de sacietat. 

Carlas explica també que és important evitar aliments excitants com la cafeïna i la xocolata. I també els dolços immediats (els sucres ràpids) com els pastissos o els gelats massa dolços, ja que aquests aliments provoquen una descàrrega d'insulina que ens farà tenir gana més endavant. 

La doctora Magda Carlas és llicenciada en Medicina i Cirurgia, té un postgrau de Dietètica i Nutrició i un màster en Ciències dels Aliments per la Universitat de Farmàcia i Nutrició de Barcelona. Actualment forma part del departament de nutrició de la Clínica Eugin de Barcelona. Combina la seva feina diària a la clínica amb la divulgació mèdica i nutricional.

Va publicar el seu primer llibre el 1998, Alimentarse bien al ritmo de hoy (Plaza & Janés), i des de llavors ha fet altres publicacions: Cena conmigo esta noche (Plaza & Janés), Pasando de dietas (Plaza&Janés), Come conmigo en Barcelona (Plaza& Janés), 12 sopars per quedar bé (Ed. 62), 12 cenas para sentirse mejor (Ed. 62), Quítate un peso de encima, Capricis de Barcelona (Ara ed.), Barcelona Temptations (Ed. Viena), Cómo sobrevivir al menú diario de restauranteAhora te toca a ti (Planeta ed), No t’ho empassis (Columna), Caprichos sanos (Ed. 62), Inteligencia Nutricional (Plataforma editorial), El chef en casa (Planeta), Más claro que el agua (Edtorial Amat) i La dieta puede esperar (2019, Cúpula).

Magda Carlas és consultora de nutrició per diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i és una ferma defensora de la gastronomia sana.