La responsable del Departament de Cultura, Laura Borràs, i les quatre diputacions de Catalunya han presentat aquest dilluns el Consell de la Mancomunitat Cultural, un òrgan de cooperació cultural que té com a objectiu coordinar i posar en comú les polítiques culturals que es duguin a terme al territori català.
Aquest nou òrgan s'inspira en la Mancomunitat de Catalunya, institució promoguda per Enric Prat de la Riba a principi del segle XX, definida per Borràs com "un abans i un després" a la societat catalana, "sobretot en termes de modernització".
De la mateixa manera, el Consell de la Mancomunitat Cultural "ajudarà Catalunya a mirar cap al futur" a través d'una planificació estratègica de les seves necessitats culturals i de "col·laboracions estructurals" entre el Departament de Cultura de la Generalitat i les diputacions, en paraules de la consellera.
La primera reunió constitutiva de la mancomunitat cultural tindrà lloc el pròxim 25 de març i s'espera que s'abordin línies temàtiques com la política lingüística, la cultura popular, el patrimoni i les polítiques culturals.
Les funcions del nou òrgan es basaran en l'intercanvi d'informació referent a les polítiques culturals que afectin a totes les institucions que conformen el Consell, l'elaboració d'un pla de cooperació que inclogui programes, línies d'actuació i projectes, i l'establiment d'una comissió de seguiment i avaluació d'aquest pla.
A més, es crearan i impulsaran grups de treball tècnics, de caràcter específic, per a l'estudi i anàlisis de les diferents línies d'actuació en l'àmbit de la política cultural.
El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha assegurat que aquells que treballen per la cultura "no es deixaran vèncer per la situació ni per l'escassetat de recursos" i ha expressat el seu desig que aquest instrument permeti convertir Catalunya en una "potència cultural de primer ordre a Europa".
En aquest sentit, la consellera ha definit la nova mancomunitat cultural com "un projecte de país" que uneix a tots els qui es dediquen a la cultura per "fer més eficient la feina de cada Diputació i de la Generalitat". L'objectiu és "gestionar junts per gestionar millor", en paraules de Borràs.
"La idea és no tenir cinc polítiques culturals diferents, sinó sol una que les integri totes", ha especificat el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, qui ha resumit les competències del Consell en "sumar esforços, compartir objectius, distribuir bé els recursos i donar un impuls a les diferents iniciatives culturals promogudes per cada institució".
La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha expressat la seva confiança en què el nou òrgan satisfaci la necessitat de "garantir el futur, el dinamisme i la pluralitat del mosaic cultural català" amb un "esperit de germandat i fortalesa".
De la seva banda, el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, ha manifestat sentir-se "molt orgullós" de fomentar projectes com aquest, "que lluiten per aspectes tan essencials de la societat catalana com la seva llengua i la seva cultura".
El Consell es reunirà, de manera ordinària, una vegada cada quatre mesos, i amb caràcter extraordinari sempre que sigui convocat per iniciativa de la presidència, que recaurà en la persona titular del departament competent en matèria de cultura, o per la meitat dels seus membres.
Finalment, la consellera ha volgut destacar, com a exemples d'èxit del treball entre el Departament de Cultura i les quatre diputacions, el Programa.cat d'ajudes per a les programacions estables d'arts escèniques i música municipals i els convenis de col·laboració amb els municipis integrants del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM).
Cultura
La "Mancomunitat Cultural" coordinarà la tasca de la Generalitat i les Diputacions
El Nacional
Foto: Foto cedida per la Generalitat de Catalunya
Barcelona. Dimarts, 5 de març de 2019. 08:41
Temps de lectura: 2 minuts
Foto: Foto cedida per la Generalitat de Catalunya
Barcelona. Dimarts, 5 de març de 2019. 08:41
Temps de lectura: 2 minuts