Manga Barcelona, l'antigament anomenat Saló del Manga, s'ha obert el matí d'aquest dijous, en la seva 25 edició, amb pràcticament un sold out. S'han exhaurit els abonaments per als 4 dies i també estan exhaurides les entrades per divendres, dissabte i diumenge, així com les invitacions per a cosplayers. El saló ha aconseguit captar a un públic molt ampli, que va més enllà dels fans del gènere manga. La coincidència amb el Halloween no ha fet més que animar als cosplayers i el nombre de gent disfressada, enguany, era netament superior que en anys anteriors.
Els àlbums, secundaris
Al Manga Barcelona hi ha presència de les grans editorials i llibreries vinculades al món del còmic: Panini, Planeta, La Cúpula, Norma... I s'organitzen grans cues d'amants del manga que aprofiten la trobada per comprar el seu àlbum favorit. En realitat, hi ha uns pocs llibres que es venen massivament; l'editorial Norma, per exemple, aposta per Japón con jamón, el llibre publicat per Nekojita Blog, una parella nipo-espanyola que s'ha fet famosa com a youtuber, explicant el Japó per als estrangers, i que ara passen la seva experiència a format llibre. També hi ha algunes llibreries de vell que porten materials molt més especials, que fan la bogeria dels col·leccionistes. I per al públic més underground, hi ha una zona dedicada als fanzines, on es troben els materials més originals i trencadors, aquells que no recomanen mai a les escoles. Anar al Manga Barcelona suposa una ocasió única per conèixer nous materials.
El triomf del marxandatge
Però al Manga Barcelona allò que triomfa realment és el marxandatge: pots trobar-hi tasses, samarretes, cartes, figuretes, bolígrafs, ratolins d'ordinador, xapes, encenedors, pòsters... També hi ha perruques d'emo, kimonos japonesos, disfresses... Un dels espais més atractius per al públic és l'exposició Dragon Ball Adventure, en la que s'exposen materials de la popular sèrie Bola de Drac.
Per a un públic divers
El Manga Barcelona acull a grups de joves, però també públic familiar, gent gran molt afeccionada al manga i gent d'allò més divers. La clau de l'èxit és una oferta molt diversificada, en què públics diversos hi poden trobar diferents atractius. Els tallers de manga i de cinema d'animació atreuen a un públic restringit, més coneixedor del sector. Per a aquest també són molt atractives les sessions de signatures amb els grans del sector; entre els convidats d'enguany hi figuren Atsushi Ohkubo (el creador de Fire Force), Aya Kanno, l'autora d'Otomen, la francesa Elsa Brants, Homura Kawamoto, Masayuki Sato, Ryota-H, Reiko Okano... La gastronomia a preu econòmic capta a un sector molt ampli... Hi ha un espai per als nens, amb diversions adequades per a diferents edats. Les baralles de softcombat (amb una mena de bats folrats de goma escuma) fan les delícies dels adolescents... No hi falten les cosplayers famoses, com Luisole" i Milou; i també es gaudirà de la música de The 5.6.7.8's (el grup que va aparèixer a Kill Bill, de Tarantino). I tot està pensat per fer-se selfies... Gairebé tothom surt amb una foto del Manga Barcelona com a record.
Oci superior
El Saló del Manga ha decidit apostar al 100% pel menjar japonès i ha reservat l'espai superior del Palau 2 com a zona de restauració, amb restaurants japonesos que ofereixen especialitats d'aquest país (entre els que hi figuren establiments tan exquisits com la pastisseria Takashi Ochiai). A diferència d'altres zones gastronòmiques a grans salons, en què l'olor de refregit ho domina tot, en aquest cas l'aroma de la bona cuina japonesa sorprén al visitant. Nintendo ha reservat una gran àrea del Manga Barcelona per presentar la Nintendo Switch, els seus jocs i els seus complements. Una àrea, sovint sense relació directa amb el manga, però que desperta una gran expectació.
Col·laboració amb el MNAC
El Saló del Manga sempre havia organitzat exposicions, tot i que normalment no són gaire vistoses i no atreuen a molt públic (de fet, la d'enguany, consagrada als 25 anys del saló, estava pràcticament buida a primera hora del matí). Però aquest any el Manga Barcelona ha donat un salt qualitatiu i ha preparat, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, una mostra més amb profunditat: Osamu Tezuka. El déu del manga. Tezuka (1928-1989) va ser l'inventor dels mangues de llarga extensió. Va crear personatges mítics com Astroboy, Kimba (el lleó blanc), Fénix o Dororo. Diuen que va dibuixar 150.000 pàgines i va realitzar 60 pel·lícules. L'exposició es podrà veure fins al 6 de gener.