"Per la presència de la filosofia en l'ensenyament". Així comença el manifest de mobilització en defensa de la filosofia per assegurar la continuïtat de l'assignatura en el currículum docent català "en tota la seva dignitat i expressió". Amb el suport de més de cent personalitats del món de la cultura, el manifest que llegirà aquest dimarts el protagonista de la sèrie Merlí, Francesc Orella, al CCCB pretén influir en la llei d'Ensenyament de Catalunya. D'aquesta manera, es demana que la filosofia tingui un paper clau i estigui present a l'ESO, al Batxillerat i a la Formació Professional, ja que s'entén que aquests són els cursos on es formen "els criteris essencials per esdevenir ciutadà lliure i crític".
Al mateix temps, el manifest també rebutja que Filosofia sigui una assignatura optativa i aposta per un "creditatge suficient" per tal que la formació dels estudiants sigui de qualitat. Davant la polèmica originada per la reforma educativa del govern espanyol, els impulsors del manifest fan una fèrria defensa de la matèria: "La presència de la filosofia en la formació i en l'ensenyament permet no només descobrir l'existència d'una disciplina acadèmica sinó fomentar uns hàbits en el seu comportament intel·lectual, així com educar una mirada a la vida tant personal com colectiva". I afegeixen: "És important estimular un pensament propi, afavorir la comprensió de la realitat com un fet complex, fomentar la crítica i l'autocrítica com actituds que ajuden a ser prudents i tolerants o cercar un punt de raonabilitat com a espai de trobada entre posicions discrepants".
Referents i impulsors
Entre les assumpcions del manifest, destaquen l'Appello per la filosofia (1992), la Declaració de París (1995) o el pronunciament de l'UNESCO (2005) i el seu posterior informe La filosofia una escola de llibertat (2007) així com el Document per a la dignificació de la Filosofia al nou batxillerat (2008) presentat al Departament d'Ensenyament i signat per totes les universitats i entitats catalanes amb estudis de Filosofia. Aquest manifest de mobilització compta amb impulsors de la talla de Josep Maria Esquirol, Josep Maria Forné, Núria Vives o Xavier Antich i signatures com Enric Casasses, Carles Capdevila, Mònica Terribas, Eduard Voltas, Lluis Llach, Jaume Cabré o Vicenç Villatoro, entre molts d'altres. A més, el manifest també ha rebut el suport de departaments i facultats de totes les universitats de Catalunya.
Abans d'acabar, l'esperit de l'UNESCO com a declaració d'intencions: "La filosofia és una escola de llibertat que no només elabora instruments intel·lectuals que permeten analitzar i comprendre conceptes fonamentals com la justícia, la dignitat i la llibertat, sinó que també crea la capacitat per pensar i emetre judicis amb independència, incrementa la capacitat crítica per emprendre i qüestionar el món i els seus problemes i fomenta la reflexió sobre els valors i els principis". La filosofia com escola a les aules.