Aquest dimecres s'ha celebrat a l'Ateneu Barcelonès un debat sobre "El català, única llengua oficial?", en què han participat Lluís de Yzaguirre, professor de Lingüística Aplicada a la UPF, un dels catorze impulsors del manifest Koiné, i Francesc Xavier Vila, professor de sociolingüística a la UB, qui s'ha mostrat molt crític amb aquest manifest. L'acte ha comptat amb la moderació d'Albert Balanzà, periodista.
Koiné combatiu
Lluís de Yzaguirre, que ha afirmat parlar a títol personal i no en nom de tots els membres del col·lectiu, s'ha mostrat molt crític amb les polítiques d'immersió, considerant que no s'apliquen. A més a més, ha considerat que les estadístiques falsegen la situació del català, que està molt pitjor d'allò que diuen les institucions. La culpa, segons ell, és "que tenim un govern de fireta" que és incapaç de plantar cara al govern espanyol, que és un enemic ferreny de la llengua catalana.
Programa per a la independència
Yzaguirre al·lega que "estem dividits", i creu que davant la barrera que separa catalans d'origen i foranis "no servirà de res que ens baixem els pantalons". Per això aposta per una única llengua oficial a partir del moment de la independència i per exigir-la als nouvinguts. Això sí, considera que "no es pot obligar a viure en català" als que ja duen temps a Catalunya. Malgrat tot, en la seva exposició inicial no ha usat referències a la colonització de Catalunya pels immigrants, i això ha estat ben acollit per Francesc Xavier Vila, que ho ha vist com una rectificació, no confessada, del manifest Koiné.
No tan dividits
Vila s'ha oposat frontalment a Yzaguirre, tot argumentant que les dades que usa no són correctes. I ha apuntat que si bé és cert que en la primera generació hi ha resistències al català, a la segona el català es difon, i que el problema radica en que la capacitat d'absorció de la societat catalana és limitada. Ha criticat durament el manifest Koiné, perquè era ofensiu cap als catalanoparlants. Creu que les referències a "colonitzadors" o a persones errades, a les que s'hauria "inoculat" ideologies errònies són equivocades, perquè generen recels i no contribueixen a difondre el català.
Problemes no lingüístics
Vila ha argumentat que el problema lingüístic del nostre país procedeix, en bona part, de factors extralingüístics. Un d'ells, potser el principal, és l'alta taxa d'infertilitat de les dones catalanes, derivada en bona part de la manca de polítiques socials. Aquesta baixa taxa de natalitat ha de ser compensada per altes taxes migratòries. Davant aquest fenomen, Vila considera que no n'hi ha prou amb actuar amb polítiques lingüístiques, sinó que calen polítiques socials i laborals. I creu que un Estat independent donaria eines clau per la promoció del català als mitjans de comunicació, al mercat laboral, a la justícia i a d'altres àmbits bàsics.
Oportunitat
El públic s'ha mostrat molt dividit, entre els qui donaven suport a Yzaguirre, i els que, en la línia de Vila, apuntaven que era contraproduent aixecar aquest debat en aquests termes. Diverses persones van apuntar que obtenir la independència cal suports de grups castellanoparlants i que el manifest Koiné, pel seu contingut, però també pel seu to, desperta fortes reticències.
Fotografia de portada: debat "El català, única llengua oficial?". Ateneu Barcelonès