Avui s’ha presentat l’Any Pedrolo, una commemoració organitzada per la Generalitat de Catalunya per a l’any 2018. La preparació arriba en un moment en què Manuel de Pedrolo està de màxima actualitat. Com ha dit la seva filla, Adelais de Pedrolo, és molt simptomàtic que la commemoració de l’autor català més combatiu aparegui en un moment en què "l’Estat espanyol s’ha tret la seva màscara i ha actuat amb tota violència”. La commemoració serà comissariada per Anna Maria Villalonga. La primera passa en aquesta celebració ha estat la publicació a càrrec de l’editorial Comanegra, de dues obres de Pedrolo. Una, La terra prohibida, una de les grans trames narratives de Pedrolo, que feia molts anys que la seva filla volia que es reedités; l’altra, El principi de tot, una obra il·lustrada magníficament per Pep Boatella i destinada a un públic infantil (en castellà en traducció de Xavier Theros).
Una commemoració sota vigilància especial
La situació política està condicionant el funcionament de l’Any Pedrolo. La Institució de les Lletres Catalanes va veure intervinguts els seus comptes des del primer moment de la intervenció dels comptes de la Generalitat, però fins ara no s’ha aixecat la intervenció, bloquejant bona part de les activitats aprovades pel Parlament i incloses al Pressupost. Ara el Ministeri d’Hisenda no està autoritzant més que les despeses de manteniment bàsic de la Institució, però s’espera que s’aixequi la intervenció per poder actuar en normalitat i poder finançar les activitats de l'Any Pedrolo.
Una obra amagada sota un safareig
Comanegra ha decidit publicar ara, a les portes de l'Any Pedrolo, La terra prohibida, una tetralogia escrita per l'autor de l'Aranyó el 1957 i que no va ser publicada fins el 1977. S’ha decidit editar-lo en dos volums, cadascun dels quals agrupa dues novel·les amb històries successives. Aquesta obra inclou una descripció detallada del moviment independentista català dels anys 1950. Pedrolo rebutja tota èpica: els seus personatges tenen les debilitats pròpies de qualsevol ciutadà i hi ha nombroses escenes de caràcter sexual que quan es va publicar van desagradar als crítics. Va ser, com moltes de les obres de Pedrolo, escrita en un temps rècord: les dues novel·les del primer volum van ser redactades en tan sols 48 dies. Adelaïs Pedrolo, filla de l’autor, assegura que La terra prohibida és una de les seves obres preferides. I ha destacat que posa de manifest l’obsessió del seu pare per la llibertat. De fet, va escriure el llibre sabent que no el podria publicar en aquell moment. I el va guardar amagat a sota un safreig, a la casa de Tàrrega, durant 20 anys, fins que es va poder publicar.
Pedrolo en temps agitats
La commemoració de l'Any Pedrolo arriba en un moment clau. “En aquests moments si alguna cosa ens pot salvar és la cultura” ha afirmat Anna Maria Villalonga. La comissària ha destacat la vigència absoluta del personatge, a nivell polític, perquè era “un independentista confés”, però també ha remarcat la seva actualitat a nivell literari, per la seva originalitat i modernitat. A més a més, ha destacat que Pedrolo és un home especial, amb més de 120 obres publicades i nombrosos articles. L’Any Pedrolo té intenció de celebrar-se a escoles, a centre cívics, a universitats, a pobles... I el món editorial també s’hi ha involucrat decisivament, amb la reedició d’una quinzena d’obres de l’autor i un parell d’estudis sobre Pedrolo i la seva literatura. La filla de Pedrolo espera que la casa de l’escriptor a Tàrrega es museïtzi, i sembla que l’Ajuntament de la població ha aprovat la mesura. També s’ha anunciat la creació d’una ruta Pedrolo per la Segarra i l’Urgell. L’editorial Comanegra promet, també, com a plat fort de l'Any Pedrolo per la seva part, publicar un text seu inèdit a l'abril; es tracta d'una obra d'autoficció, un regal que va fer a la seva filla quan tenia 15 anys i que aquesta ha guardat fins ara.
Personatge polièdric
Laura Borràs, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha destacat la vigència del pensament d’un home tan prolífic com Pedrolo, que va treballar tots els gèneres, que va experimentar amb la literatura i que va deixar, encara, documents inèdits. Borràs diu que tot i que Pedrolo encara es llegeix prou, hi ha bona part de la seva obra amagada que cal conèixer. D'ell “només se’n sap la punta de l’iceberg”, ha afirmat. Els editors de Comanegra han recordat que Pedrolo es va dedicar a omplir forats en la cultura catalana, involucrant-se en gèneres literaris, com la novel·la negra o la ciència ficció, que no es conreaven en aquell moment i que gràcies a ell avui són ben vigents.
Pedrolo per a tots
L’Any Pedrolo té la intenció de fer arribar Pedrolo a tots els públics, tot aprofitant la gran diversitat de la seva obra. Durant l’any es celebraran sengles congressos a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona, per tal d’arribar a un àmbit tradicionalment poc receptiu a l’obra de Pedrolo. Pedrolo també serà present als festivals de novel·la negra que es fan aquest país, com el Tiana Negra. I, òbviament, es faran activitats als instituts, tot i que s’intentarà que hi sigui amb obres que no siguin Joc brut o el Mecanoscrit del segon origen, dos textos amb els que s’ha tendit a encasellar excessivament a Pedrolo (ell deia que preferiria no haver-lo escrit, perquè aquesta obra havia eclipsat tot allò que havia fet). Villalonga ha destacat que vol que Pedrolo sigui present a la societat d’una forma molt actual, i per això durant l'Any Pedrolo es farà una forta tasca de xarxes socials, per intentar fer-lo circular, especialment entre els joves.