El Comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona ha penjat a la seva pàgina web un mapa de la ciutat on hi figuren les plaques i faristols que s'han instal·lat per tal de senyalitzar la memòria democràtica barcelonina. Actualment hi ha 30 faristols i 53 plaques que inicien la "cartografia de la memòria democràtica" de la ciutat.

Els petits memorials s'ubiquen a aquells llocs on es van produir esdeveniments socials, culturals i polítics "que van permetre assolir cotes més altes de llibertat i d'igualtat". Amb la col·locació d'aquests senyals a la via pública es vol "transmetre a la ciutadania aquest llegat d’esforç i exemplaritat dels qui van protagonitzar actes contra la tirania, rebel·lions, o esforços contra les diferents opressions i injustícies, com la lluita feminista".

Existeixen dues tipologies de senyalització: faristols i plaques, i el mapa diferencia entre els elements que ja s’han instal·lat i els que estan en tràmit o en procés. D’una banda, els faristols narratius, identificats pel color vermell, contenen una breu explicació de l’espai i l’esdeveniment per tal de contextualitzar-lo, en tres llengües. De l’altre, les plaques de marcatge, circulars i identificades pel color blau, recorden amb unes breus paraules la raó per la qual s’evoca una persona, un fet o una activitat. En molts casos identifica el lloc on va néixer o viure una figura destacada.

De plaques n'hi ha de molts tipus. A la Gran Via, davant el número 633, n'hi ha una que recorda el president Lluís Companys, assassinat pels franquistes, al davant del seu darrer domicili a Barcelona. Al carrer Nou de la Rambla 175 hi ha una placa en record de Ramon Perera, promotor del sistema de refugis antiaeris de la guerra civil. Al carrer Rector Ubach, una placa a la casa natal del teòleg Raimon Panikkar recorda el bagatge intel·lectual d'aquest home, defensor del multiculturalisme... També hi figura, òbviament, el faristol que hi ha a la Via Laietana, davant les dependències de la Jefatura de Policia, on es rememora a les víctimes de les tortures i la repressió franquista. Un faristol que ha generat moltes controvèrsies i que ha estat destruït en diverses ocasions.

 

Foto de portada: Faristol instal·lat al Camp de la Bota, lloc d'execucions durant el franquisme.