-
Quin va ser el comte-rei que va iniciar la conquesta catalana de Sardenya?
- Jaume II.
- Jaume I.
- Un tal Toni.
Resposta correcta: la a. El pontífex Bonifaci VIII (1294-1303) va atorgar el domini de Sardenya als comtes-reis del Casal de Barcelona l’any 1297. Però l’empresa militar de conquesta de l’illa no s’iniciaria fins l’any 1323, durant els darrers anys del regnat del comte-rei Jaume II, anomenat el Just (1327).
-
Quan temps van trigar els catalans a dominar Sardenya?
- Quasi un segle.
- Quaranta dies.
- El temps de tirar-se un rot i un pet.
Resposta correcta: la a. La conquesta militar catalana de Sardenya es va resoldre en tres anys (1323-1326); però l’illa va ser un focus permanent de revoltes locals que no van ser totalment sufocades fins passat quasi un segle de la conquesta (1409).
-
Per què Sardenya va ser la “tomba dels Bel·lònides”?
- Per què hi va morir Martí el Jove, el darrer hereu Bel·lònida.
- Per què els Bel·lònides hi van situar el Panteó Reial.
- Per què els Bel·lònides hi van contraure les “cagaleres de la mort”.
Resposta correcta: la a. Martí el Jove, únic fill mascle i hereu del comte-rei Martí I (1396-1410); va morir prematurament a Càller -la capital de Sardenya- l’any 1409, a la conclusió de la darrera campanya de dominació de l’illa. Amb la mort del seu pare (1410) s’extingiria la dinastia reial Bel·lònida.
-
Quina d’aquestes ciutats sardes no va ser catalanoparlant?
- Sàsser.
- Càller.
- Sant Esteve de les Roures.
Resposta correcta: la a. Després de la dominació definitiva de l’illa (1409), l’Alguer i Càller (la capital de l’illa) es van convertir en ciutats catalanoparlants. Però les zones rurals de l’interior de Sardenya, conservarien la llengua sarda. I Sàsser, la ciutat més important del nord de l’illa, la llengua corsa.
-
Quines eren les potències que disputaven als catalans el domini de Sardenya?
- Les repúbliques de Gènova i de Pisa.
- Els Estats Pontificis.
- El khanat de Tabàrnia.
Resposta correcta: la a. Sardenya, situada al centre de la Mediterrània occidental, tenia un gran valor estratègic. Durant bona part de la baixa Edat Mitjana (segles XI a XV), el seu domini se’l van disputar les potències marítimes de l’època: la Corona catalanoaragonesa i les repúbliques de Gènova i de Pisa.
-
Com es cognomenava la nissaga oligàrquica local aliada dels catalans?
- Arborea.
- Dòria.
- Dràcula.
Resposta correcta: la a. Els Arborea eren una poderosa família de la oligarquia local que s’havia enfrontat amb els genovesos (que dominaven l’illa abans de la conquesta catalana) per una qüestió de jurisdiccions. A l’inici de la conquesta, els Arborea es van convertir en els principals aliats dels catalans.
-
D’on procedia l’elit sarda de remot origen català anterior a la conquesta?
- De la Segarra.
- De l’Empordà.
- Dels Monegres Transalpins.
Resposta correcta: la a. Abans de la conquesta (1323-1326) les oligarquies catalanes ja s’havien emparentat amb les locals. A mitjans del segle XII, els Lacon d’Arborea (la principal família oligàrquica local) es van emparentar en diverses ocasions amb els Bas, originaris de Cervera (la Segarra).
-
Es cert que el català va ser la llengua de cultura a Sardenya fins el segle XIX?
- Si.
- No.
- Els catalans només parlaven amb la destral a la mà.
Resposta correcta: la a. Durant l’etapa de dominació de les revoltes locals (1323-1409) es va produir un desembarcament formidable de funcionaris i comerciants catalans, que van convertir el català en llengua d’ús quotidià i habitual a les ciutats (especialment a Càller, la capital); i de la cultura i dels negocis arreu de l’illa.
-
Es cert que l’Alguer va ser repoblada -exclusivament- amb catalans?
- Si.
- No.
- L’Alguer no existeix. Es un invent del catalanisme montserratí.
Resposta correcta: la a. L’any 1354, la població de l’Alguer es va revoltar contra el domini català, i el comte-rei Pere III va ordenar la seva expulsió. La ciutat va ser, de nou, poblada amb catalanoparlants procedents de l’Empordà, de Barcelona, del Camp de Tarragona, de València, i de l’illa de Mallorca.
-
Fins quan Sardenya va estar políticament vinculada a la Corona catalanoaragonesa?
- Fins el Tractat d’Utrecht (1713).
- Fins a la unificació italiana (1860).
- Fins que els catalans van emigrar a la Estació Espacial Margallo (2017).
Resposta correcta: la a. Sardenya va estar políticament i culturalment vinculada a Catalunya durant quatre segles, fins que Felip de Borbó la va lliurar a Carles d’Habsburg a canvi que l’austríac renuncies al tron hispanic. Poc desprès els austríacs la van cedir al ducat independent de Savoia a canvi de Sicília.