Maria Carme Roca ha guanyat la tercera edició del Premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona, convocat per Comanegra i Àfora Focus Edicions i dotat amb 25.000€, amb El passatge, la història d’una nena de família humil del barri de Sant Pere que acabarà tractant-se amb la flor i nata de la ciutat. Una novel·la marcada per la importància de dos passatges paral·lels: el passatge d’en Cirici (avui passatge de les Manufactures) i el passatge de Sert, i per la relació d’amor i amistat entre la Regina i el gran pintor i muralista de la primera meitat del segle XX: Josep Maria Sert.

Una novel·la sobre secrets de Barcelona

El passatge inicia l’acció a la Barcelona viva i creixent de finals del segle XIX. Les muralles ja han estat enderrocades, i la ciutat pren un nou paisatge amb la construcció de l’Eixample. Farcida de fàbriques tèxtils, Barcelona s’omple de treballadors i de moviment. També la cultura viu un renaixement, amb cada vegada més activitat i noms destacats. És l’època de la gran Margarida Xirgu, que la protagonista coneixerà perquè són veïnes del "quarter" de Sant Pere. La Regina estima el seu barri, la seva foscor i el seu tragí, la ciutat vella; a la vegada, va descobrint les possibilitats que li ofereix la ciutat nova. Amb el periple vital de la protagonista passarem de l’esclat de llum del Modernisme al pou de foscor de la postguerra.

Coberta d'El passatge de Maria Carme Roca

Quan la Regina Soldevila era una nena i jugava a fet i amagar pel passatge de Sert, va creuar la mirada per primer cop amb un noiet esquifit que ho espiava tot des de la seva finestra. Josep Maria Sert, que acabaria sent un dels artistes més importants d’Europa, es va enamorar de la Regina abans de començar la seva fulgurant carrera d’èxit internacional, i no es van acabar de separar mai del tot. Mentre ell col·leccionava amants il·lustres
(Colette, Misia, Roussy Mdivani...), ella procurava formar una família que li fes oblidar la pobresa, els conflictes que sotragaven la ciutat i aquell primer amor. La seva aventura ens emociona i ens obre els ulls a una ciutat fascinant. En el creixement de la Regina hi tindran molt a veure el teatre, els amics, el barri de Sant Pere i aquell altre passatge més amagat, més humil, que sovint li va servir de refugi. El passatge d’en Cirici: la distància més curta entre la ciutat vella i la ciutat nova. Un dels racons amb més secrets de Barcelona.

Amb el periple vital de la protagonista passarem de l’esclat de llum del Modernisme al pou de foscor de la postguerra

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) és historiadora i filòloga catalana, i una de les escriptores més llegides del país. Des de 1997 es dedica exclusivament a l’escriptura. Ha publicat més de setanta llibres, tant adreçats a adults com al públic infantil i juvenil. Ha cultivat el conte curt, l’assaig i la novel·la, especialment el gènere històric. Al llarg de la seva trajectòria ha guanyat nombrosos premis, com ara el Nèstor Luján de novel·la històrica el 2006 per Intrigues de palau, el Joaquim Ruyra el 2012 per Katalepsis o el Premi Literari de Girona Prudenci Bertrana de novel·la per El far, el 2018. Ha dedicat novel·les a moltes figures destacades de la història de Catalunya, i amb aquest Premi Santa Eulàlia de Novel·la de Barcelona suma un reconeixement més a un gran palmarès.