La xifra espanta. Segons els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels EUA gairebé mig milió van morir per sobredosi d'opioides entre 1999 i 2019. Des que es popularitzés el seu consum a mitjans dels 90, cada any moren desenes de milers de persones addictes a aquestes substàncies. Els opioides són una classe de medicaments analgèsics i s'utilitzen per reduir el dolor. L'heroïna és un opioide, però no tots els tipus són il·legals. Molts d'ells estan disponibles legalment i s'aconsegueixen fàcilment amb la recepta d'un metge. De fet, precisament així va ser com va començar la crisi d'opiacis que fueteja als Estats Units des de fa gairebé tres dècades, fent que s'hagi cronificat en totes les esferes de la societat americana. En el principi d'aquesta història se centra Medicina letal, la nova sèrie de Netflix que intenta donar una mica de llum i consciència a un mal endèmic difícil d'erradicar.
Aquest dijous la plataforma estrena vuit episodis per explicar com, quan i per què es va gestar aquesta catàstrofe sanitària i social a Amèrica. La sèrie està basada en el llibre Analgèsic: un imperi de l'engany i l'origen de l'epidèmia d'opioides dels Estats Units de Barry Meier i en l'article de Patrick Radden Keefe La família que va construir un imperi de dolor publicat a The New Yorker —que també es va transformar en el llibre L'imperi del dolor (Edicions del Periscopi)—, i ambdós escriptors han exercit com a assessors del guió de Medicina letal. Un fet que, sens dubte, inspira versemblança i confiança a l'espectador amb un relat que s'intueix fidedigne a la realitat.
La història de la família Sackler
La sèrie de Netflix se centra en la història de la família Sackler, propietària de la companyia Purdue Pharma i impulsors de la comercialització a l'alça de l'OxyContin, un analgèsic que va començar a receptar-se de forma massiva en estats en els quals hi havia una població susceptible de patir fractures i dolors, i que va acabar convertit en un niu d'addiccions sense precedent, malgrat que la farmacèutica sabia dels efectes secundaris i era plenament coneixedora que creava addicció en els pacients. Els Sackler van iniciar així una crisi que va acabar sent declarada emergència de salut pública als Estats Units l'octubre de 2017, més de 20 anys després del seu començament.
Els Sackler van iniciar una crisi que va acabar sent declarada emergència de salut pública als Estats Units l'octubre de 2017, més de 20 anys després del seu començament.
Enmig d'una enorme crisi pel consum de fentanil als Estats Units, la producció de la plataforma pretén oferir una mirada transversal i des de diversos focus amb la intenció que l'espectador pugui entendre tots els matisos d'una situació que encara està lluny d'acabar-se. Segons la sinopsi difosa per Netflix, Medicina letal "explora, des de la ficció, alguns orígens i conseqüències de la crisi dels opiacis als Estats Units, i s'inspira en les experiències de responsables, víctimes i investigadors les vides dels quals es van veure irremeiablement afectades després de la invenció del OxyContin". Es presenta com una reflexió sobre el crim, la responsabilitat i els sistemes que han demostrat en reiterades ocasions la seva incapacitat per ajudar els centenars de milers de nord-americans afectats.
No és l'única ficció que ha explorat l'origen del desastre social esdevingut per culpa dels opiacis. El 2021, Disney Plus va estrenar la sèrie Dopesick: historia de una adicción, protagonitzada per un meravellós Michael Keaton que va endur-se el premi Emmy per la seva interpretació en la minisèrie, que competia en vuit categories més. En aquesta proposta, també de 8 episodis, l'actor es posa a la pell d'un metge de família d'una zona minera que comença a receptar aquests analgèsics sense saber que molts n'acabaran depenent en forma d'addicció. Dirigida per Danny Strong, Dopesick també analitzava la problemàtica dels opioides des de diverses perspectives, tant la dels Sackler com la dels metges, els comercials o els pacients, generant un circuit tancat que demostra, malauradament, que les ànsies de poder i diners estan per sobre de les persones.